Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

»Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«

 

Frančiškanska klet gostila I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Festival vina Sv. TrojicaV teh dneh, ko se nekako vse vrti okrog mošta in mladega vina, so tudi vinogradniki iz Slovenskih goric, natančneje z območja UE Lenart, uprizorili svojo enkratno prireditev. V čudoviti Frančiškanski kleti ob cerkvi sv. Trojice, v občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših, so namreč pripravili I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Organizatorji, na čelu s 4. Cerkvenjaško vinsko kraljico, Martino Breznik (mimogrede jo bo v naslednjih dnevih nasledila Monika Majer), so z vrhunskimi vin in kulinaričnimi dobrotami, razvajali skoraj 200 vinogradnikov, vinarjev in ljubiteljev žlahtne kapljice, ne le iz Slovenskih goric temveč tudi od drugod. Vsi so se prepričali, da Osrednje Slovenske gorice niso le čudovita pokrajina, temveč je to območje z unikatnimi vini, ki jim je dobrodošel omenjeni festival, pod geslom: Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!

Prav z željo, da postanejo čimbolj prepoznavni, in z namenom, da združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so namreč tudi izvedli prvi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 18 vinogradnikov in vinarjev z več kot 40. vzorci različnih vin, in sicer: Izletniška kmetija Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Vinogradništvo Toplak, Konrad wine, Senekovič Marjan, Vinotoč Kramberger, Vinogradništvo Šebart, VINO VITIS – Rojs, Vinogradništvo Rojs Rojs, Vino Štefanec, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Turizem na kmetiji Kaučič, Vinotoč Polič in Izletniška kmetija Šenveter so s svojimi vini navduševali obiskovalce od blizu in daleč. Zraven pa so teknili tudi prigrizki in različne druge kulinarične dobrote.
Ob uradnem pričetku Festivala je vse pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. „V neizmerno čast in v veselje mi je, da smo danes tukaj, na I. Festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric. Še ne dolgo nazaj, smo vsi le govorili, kako dobro bi bilo, da se mi manjši vinogradniki in vinarji, z unikatnimi vini povežemo. Sedaj pa so se te želje uresničile. S skupnim ciljem smo si nadeli slogan ''Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več''. Naš namen je dosežen. Skupaj smo se povezali, izbrali datum, vina, lokacijo, ki je letošnje leto ta čudovita Samostanska klet. Občina Sveta Trojica je čudovita občina, ki pa ne slovi le po tej prekrasni kleti, čudoviti cerkvi Svete Trojice ampak je znana tudi po svoji gostoljubnosti. Danes smo tukaj vinogradniki in vinarji, ki prihajamo iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Benedikt, Lenart in Sveta Ana, ki z veseljem in ponosom predstavljamo svoja vina. Z veseljem in veliko častjo, pa vsa naša vina, vina Osrednjih Slovenskih goric, predstavljam tudi jaz, kot 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. To je moj zaključni kraljevi projekt, preden svojo krono predam naslednji kraljici, novi ambasadorki naših vin", je med drugim dejala kraljica Martina.
Besedo dobrodošlice pa sta namenila tudi župan Občine Sveta Trojica, Darko Fras, in pokrovitelj Cerkvenjaške vinske kraljice, župan Občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc. Martina pa ni bila edina kraljična iz Slovenskega vinskega kraljestva, temveč so jo spremljale še Anja Kocjan - Kogovska vinska kraljica, Tadeja Heric - Ljutomerska vinska kraljica Martina 18 ter Sabina Valdhuber - nedavno »kraljevo upokojena« 16. Svečinska vinska kraljica, ter tudi bodoča, 5. cerkvenjaška kraljica Monika Majer. Festivala so se udeležili tudi vinski vitezi, iz Slovenskega reda – Damijan Breznik, Milan Kolarič, Franc Škrobar ter Zlatko Borak, iz Evropskega reda pa Marjan Žmavc in Ivan Janez Pučko.
Festival pa je imel tudi dobrodelno noto, saj so se lokalne vinske kraljice v Sloveniji ponovno odločile, da že tretjič izpeljejo velik projekt – koledar Slovenskega vinskega kraljestva - sodelovala je tudi 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, Martina Breznik. Del izkupička od prodanih koledarjev na festivalu in vse do Martinovanja v Cerkvenjaku, ki bo potekalo 13. novembra ob 13. uri, zbirala prostovoljne prispevke in denar namenila socialno ogroženi družini z majhnimi otroci, kateri bodo igrač in toplih oblačil, še posebej veseli.
Kakorkoli že, organizatorji 1. festivala, na katerem je za lepo petje skrbela vokalna skupina „Il divji", so potrdili svoj slogan: »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več« in dokazali, da vinorodni griči niso obdani le s trto in vinom, ampak tudi s pogumom. Zgodbo pa kaže zaključiti prav z zaključnim govorom Martine Breznik, 4. Cerkvenjaške vinske kraljice: „Dobro vino je dar narave, združuje vinogradnika, vinarja in vse ostale ljudi, zato naj bo človeku v korist in ne v pogubo, naj ga ceni in ne zlorablja..."

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«