Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

»Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«

 

Frančiškanska klet gostila I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Festival vina Sv. TrojicaV teh dneh, ko se nekako vse vrti okrog mošta in mladega vina, so tudi vinogradniki iz Slovenskih goric, natančneje z območja UE Lenart, uprizorili svojo enkratno prireditev. V čudoviti Frančiškanski kleti ob cerkvi sv. Trojice, v občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših, so namreč pripravili I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Organizatorji, na čelu s 4. Cerkvenjaško vinsko kraljico, Martino Breznik (mimogrede jo bo v naslednjih dnevih nasledila Monika Majer), so z vrhunskimi vin in kulinaričnimi dobrotami, razvajali skoraj 200 vinogradnikov, vinarjev in ljubiteljev žlahtne kapljice, ne le iz Slovenskih goric temveč tudi od drugod. Vsi so se prepričali, da Osrednje Slovenske gorice niso le čudovita pokrajina, temveč je to območje z unikatnimi vini, ki jim je dobrodošel omenjeni festival, pod geslom: Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!

Prav z željo, da postanejo čimbolj prepoznavni, in z namenom, da združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so namreč tudi izvedli prvi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 18 vinogradnikov in vinarjev z več kot 40. vzorci različnih vin, in sicer: Izletniška kmetija Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Vinogradništvo Toplak, Konrad wine, Senekovič Marjan, Vinotoč Kramberger, Vinogradništvo Šebart, VINO VITIS – Rojs, Vinogradništvo Rojs Rojs, Vino Štefanec, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Turizem na kmetiji Kaučič, Vinotoč Polič in Izletniška kmetija Šenveter so s svojimi vini navduševali obiskovalce od blizu in daleč. Zraven pa so teknili tudi prigrizki in različne druge kulinarične dobrote.
Ob uradnem pričetku Festivala je vse pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. „V neizmerno čast in v veselje mi je, da smo danes tukaj, na I. Festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric. Še ne dolgo nazaj, smo vsi le govorili, kako dobro bi bilo, da se mi manjši vinogradniki in vinarji, z unikatnimi vini povežemo. Sedaj pa so se te želje uresničile. S skupnim ciljem smo si nadeli slogan ''Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več''. Naš namen je dosežen. Skupaj smo se povezali, izbrali datum, vina, lokacijo, ki je letošnje leto ta čudovita Samostanska klet. Občina Sveta Trojica je čudovita občina, ki pa ne slovi le po tej prekrasni kleti, čudoviti cerkvi Svete Trojice ampak je znana tudi po svoji gostoljubnosti. Danes smo tukaj vinogradniki in vinarji, ki prihajamo iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Benedikt, Lenart in Sveta Ana, ki z veseljem in ponosom predstavljamo svoja vina. Z veseljem in veliko častjo, pa vsa naša vina, vina Osrednjih Slovenskih goric, predstavljam tudi jaz, kot 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. To je moj zaključni kraljevi projekt, preden svojo krono predam naslednji kraljici, novi ambasadorki naših vin", je med drugim dejala kraljica Martina.
Besedo dobrodošlice pa sta namenila tudi župan Občine Sveta Trojica, Darko Fras, in pokrovitelj Cerkvenjaške vinske kraljice, župan Občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc. Martina pa ni bila edina kraljična iz Slovenskega vinskega kraljestva, temveč so jo spremljale še Anja Kocjan - Kogovska vinska kraljica, Tadeja Heric - Ljutomerska vinska kraljica Martina 18 ter Sabina Valdhuber - nedavno »kraljevo upokojena« 16. Svečinska vinska kraljica, ter tudi bodoča, 5. cerkvenjaška kraljica Monika Majer. Festivala so se udeležili tudi vinski vitezi, iz Slovenskega reda – Damijan Breznik, Milan Kolarič, Franc Škrobar ter Zlatko Borak, iz Evropskega reda pa Marjan Žmavc in Ivan Janez Pučko.
Festival pa je imel tudi dobrodelno noto, saj so se lokalne vinske kraljice v Sloveniji ponovno odločile, da že tretjič izpeljejo velik projekt – koledar Slovenskega vinskega kraljestva - sodelovala je tudi 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, Martina Breznik. Del izkupička od prodanih koledarjev na festivalu in vse do Martinovanja v Cerkvenjaku, ki bo potekalo 13. novembra ob 13. uri, zbirala prostovoljne prispevke in denar namenila socialno ogroženi družini z majhnimi otroci, kateri bodo igrač in toplih oblačil, še posebej veseli.
Kakorkoli že, organizatorji 1. festivala, na katerem je za lepo petje skrbela vokalna skupina „Il divji", so potrdili svoj slogan: »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več« in dokazali, da vinorodni griči niso obdani le s trto in vinom, ampak tudi s pogumom. Zgodbo pa kaže zaključiti prav z zaključnim govorom Martine Breznik, 4. Cerkvenjaške vinske kraljice: „Dobro vino je dar narave, združuje vinogradnika, vinarja in vse ostale ljudi, zato naj bo človeku v korist in ne v pogubo, naj ga ceni in ne zlorablja..."

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«