Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

»Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«

 

Frančiškanska klet gostila I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric

Festival vina Sv. TrojicaV teh dneh, ko se nekako vse vrti okrog mošta in mladega vina, so tudi vinogradniki iz Slovenskih goric, natančneje z območja UE Lenart, uprizorili svojo enkratno prireditev. V čudoviti Frančiškanski kleti ob cerkvi sv. Trojice, v občini Sveta Trojica, ki ni le ena izmed najlepših kleti v Slovenskih goricah, ampak je tudi ena izmed najunikatnejših, so namreč pripravili I. Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Organizatorji, na čelu s 4. Cerkvenjaško vinsko kraljico, Martino Breznik (mimogrede jo bo v naslednjih dnevih nasledila Monika Majer), so z vrhunskimi vin in kulinaričnimi dobrotami, razvajali skoraj 200 vinogradnikov, vinarjev in ljubiteljev žlahtne kapljice, ne le iz Slovenskih goric temveč tudi od drugod. Vsi so se prepričali, da Osrednje Slovenske gorice niso le čudovita pokrajina, temveč je to območje z unikatnimi vini, ki jim je dobrodošel omenjeni festival, pod geslom: Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več!

Prav z željo, da postanejo čimbolj prepoznavni, in z namenom, da združijo vinogradnike, vinarje in društva vinogradnikov iz tega območja, so namreč tudi izvedli prvi Festival vin Osrednjih Slovenskih goric. Na festivalu se je povezalo vseh šest društev vinogradnikov iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Lenart, Benedikt in Sveta Ana. Skupaj se je predstavilo 18 vinogradnikov in vinarjev z več kot 40. vzorci različnih vin, in sicer: Izletniška kmetija Breznik, Vinotoč Pučko, Vinogradništvo Veberič-Kozar, Vinska klet družine Klobasa, Vinska klet Edvard Fekonja, Vinogradništvo Toplak, Konrad wine, Senekovič Marjan, Vinotoč Kramberger, Vinogradništvo Šebart, VINO VITIS – Rojs, Vinogradništvo Rojs Rojs, Vino Štefanec, Vinogradništvo Farasin, Družinsko vinogradništvo Borak, Turizem na kmetiji Kaučič, Vinotoč Polič in Izletniška kmetija Šenveter so s svojimi vini navduševali obiskovalce od blizu in daleč. Zraven pa so teknili tudi prigrizki in različne druge kulinarične dobrote.
Ob uradnem pričetku Festivala je vse pozdravila soorganizatorka Martina Breznik, 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. „V neizmerno čast in v veselje mi je, da smo danes tukaj, na I. Festivalu vin Osrednjih Slovenskih goric. Še ne dolgo nazaj, smo vsi le govorili, kako dobro bi bilo, da se mi manjši vinogradniki in vinarji, z unikatnimi vini povežemo. Sedaj pa so se te želje uresničile. S skupnim ciljem smo si nadeli slogan ''Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več''. Naš namen je dosežen. Skupaj smo se povezali, izbrali datum, vina, lokacijo, ki je letošnje leto ta čudovita Samostanska klet. Občina Sveta Trojica je čudovita občina, ki pa ne slovi le po tej prekrasni kleti, čudoviti cerkvi Svete Trojice ampak je znana tudi po svoji gostoljubnosti. Danes smo tukaj vinogradniki in vinarji, ki prihajamo iz Občin Cerkvenjak, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Benedikt, Lenart in Sveta Ana, ki z veseljem in ponosom predstavljamo svoja vina. Z veseljem in veliko častjo, pa vsa naša vina, vina Osrednjih Slovenskih goric, predstavljam tudi jaz, kot 4. Cerkvenjaška vinska kraljica. To je moj zaključni kraljevi projekt, preden svojo krono predam naslednji kraljici, novi ambasadorki naših vin", je med drugim dejala kraljica Martina.
Besedo dobrodošlice pa sta namenila tudi župan Občine Sveta Trojica, Darko Fras, in pokrovitelj Cerkvenjaške vinske kraljice, župan Občine Cerkvenjak, Marjan Žmavc. Martina pa ni bila edina kraljična iz Slovenskega vinskega kraljestva, temveč so jo spremljale še Anja Kocjan - Kogovska vinska kraljica, Tadeja Heric - Ljutomerska vinska kraljica Martina 18 ter Sabina Valdhuber - nedavno »kraljevo upokojena« 16. Svečinska vinska kraljica, ter tudi bodoča, 5. cerkvenjaška kraljica Monika Majer. Festivala so se udeležili tudi vinski vitezi, iz Slovenskega reda – Damijan Breznik, Milan Kolarič, Franc Škrobar ter Zlatko Borak, iz Evropskega reda pa Marjan Žmavc in Ivan Janez Pučko.
Festival pa je imel tudi dobrodelno noto, saj so se lokalne vinske kraljice v Sloveniji ponovno odločile, da že tretjič izpeljejo velik projekt – koledar Slovenskega vinskega kraljestva - sodelovala je tudi 4. Cerkvenjaška vinska kraljica, Martina Breznik. Del izkupička od prodanih koledarjev na festivalu in vse do Martinovanja v Cerkvenjaku, ki bo potekalo 13. novembra ob 13. uri, zbirala prostovoljne prispevke in denar namenila socialno ogroženi družini z majhnimi otroci, kateri bodo igrač in toplih oblačil, še posebej veseli.
Kakorkoli že, organizatorji 1. festivala, na katerem je za lepo petje skrbela vokalna skupina „Il divji", so potrdili svoj slogan: »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več« in dokazali, da vinorodni griči niso obdani le s trto in vinom, ampak tudi s pogumom. Zgodbo pa kaže zaključiti prav z zaključnim govorom Martine Breznik, 4. Cerkvenjaške vinske kraljice: „Dobro vino je dar narave, združuje vinogradnika, vinarja in vse ostale ljudi, zato naj bo človeku v korist in ne v pogubo, naj ga ceni in ne zlorablja..."

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo »Skupaj lažje rastemo, skupaj zmoremo več«