Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Obeležili so 30-letnico kronanja prve ljutomerske vinske kraljice, ki je bila tudi prva kronana glava v nekdanji SFRJ

 

Od Sonje Lipič do Tadeje Heric!

Kraljice Ljutomera jubilejMnogi Slovenci, predvsem vinogradniki, vinarji in ljubitelji žlahtne kapljice gotovo vedo, da imamo v Sloveniji že dobri dve desetletji okronano Vinsko kraljico Slovenije. Trenutno nosilec projekta Pomurski sejem iz Gornje Radgone že pripravlja vse potrebno za kronanje 21. slovenske vinske kraljice. Seveda pa je znano tudi, da imamo po slovenskih vinogradniških področjih na desetine lokalnih in regionalnih vinskih kraljic, enako pa slovenski primer že vrsto let, z izbirami svojih kraljic, sledijo tudi v nekaterih drugih državah. Po drugi strani pa gotovo le redki vedo, da je prva vinska kraljica v bivši Jugoslaviji, bila okronana v prestolnici Prlekije, Ljutomeru. Pred natanko tridesetimi leti je namreč bila okronana Sonja Lipič. Tako se je z godba o vinski kraljici začela izpod vinorodnega Jeruzalema.

Zato sta Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Ljutomer „Martina", ki združuje nekdanje in aktualne vinske kraljice, konec minulega tedna, s posebno prireditvijo, obeležila častitljiv jubilej - 30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice. Leta 1986 so, kot rečeno v Ljutomeru okronali prvo ljutomersko vinsko kraljico, ki je bila tudi prva okronana vinska kraljica v Sloveniji in takratni Jugoslaviji. Ob tem častitljivem jubileju, je prireditev, katera je pritegnila lepo pozornost ljubiteljev vinske kapljice, potekala v Domu kulture Ljutomer. Zbrale so se skoraj vse dosedanje ljutomerske vinske kraljice ter tudi aktualna ljutomerska vinska kraljica Tadeja Heric. Dogodka so se udeležile tudi nekatere druge regionalne in lokale vinske kraljice iz Slovenskega vinskega kraljestva, kot so: Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan, vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec, Ptujska vinska kraljica Urška Repič, Cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, Kraljica društva vinogradnikov Mala Nedelja, Daša Horn.
Ljutomersko vinsko kraljevstvo, na katero so preleški vinogradniki in ljubitelji vina zelo ponosni, so skozi 30-letno obdobje, sestavljale kraljice: Sonja Lipič (1986), Marina Rajh (1987), Milena Cimerman (1988), Jerneja Bratuša (1999), Mateja Štabuc (2000 in 2002), Andreja Županec (2001), Ksenija Vrbnjak (2003), Mihaela Lipovec (2004), Sabina Germšek (2005), Maja Bratušek (2006), Darja Jureš (2007), Antonija Podnar (2008), Sanja Klenar (2009), Adriana Bogdan (2010), Sandra Vučko (2011), Ines Munda (2013-14), ter aktualna ljutomerska vinska kraljica, ki je bila okronana leta 2015, Tadeja Heric.
Na slovesnosti, katero sta povezovala Mira Rebernik Žižek in Bernard Rebernik, je Franc Štrakl opisal pot od začetkov društva in kronanja vinskih kraljic do danes, spregovorili sta prva in sedanja ljutomerska vinska kraljica, Sonja Lipič in Tadeja Heric, vse pa je nagovoril tudi podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič je ob tem podelil priznanje predsednici Kluba „Martina", Sabini Germšek Kotnik. V kulturnem programu so nastopili Veseli Prleki, folklora iz Razkrižja, kvartet Jeruzalem, dekliški pevski zbor »Pole poje« iz Razkrižja.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Obeležili so 30-letnico kronanja prve ljutomerske vinske kraljice, ki je bila tudi prva kronana glava v nekdanji SFRJ