Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mnogi vitezi so napredovali

 

Slovenski vitezi na 13. Viteški svečanosti v Moravskih Toplicah

V Sloveniji je 127 članic in članov, med njimi pa vsi, od vinogradnikov, do gospodarstvenikov, politikov, pevcev, igralcev, vinskih kraljic, akademikov, politikov...

Vitezi v VivatuNadvse slovesno in svečano je bilo konec minulega tedna, prav na dan kulture oz. rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, v prostorih Term Vivat v Moravskih Toplicah, kjer je Združenje slovenskega reda vitezov vina, ki deluje v osmih omizjih po vsej državi, in ki je leta 2004 nastalo iz nekdanjega konzulata Evropskega (Gradiščansko – Panonski) reda vitezov vina, imelo tradicionalni, 13. »Viteški zbor«. Trenutno je v Združenju slovenskega reda vitezov vina skoraj 127 članic in članov, od vinogradnikov, do gospodarstvenikov, politikov, pevcev, igralcev, vinskih kraljic, akademikov, politikov, kmetov, podjetnikov..., devet pa so jih sprejeli tudi na tokratni slovesnosti.

Vsi ti (Darja Bovha iz Slovenske Bistrice, Marjan Klobasa iz Sv. Trojice v Slovenskih Goricah, Aloj Kumar iz Goriškuh Brd, Franc Polovič, ml. Iz Dobove, Simona Potočnik iz Murske Sobote, Jože Primc iz Novega mesta, Katarina Simončič iz Boštanja, Janja Klanjčar Žajdela iz Ormoža, Anja Žorž iz Vipave) so izrekli zaobljubo pred častnim ambasadorjem reda Milanom Kneževićem.
Na 13. zasedanju omenjenega združenja, gre sicer za največje letno srečanje vitezov omenjenega reda „v čast vinu in domovini", ki ga je organiziralo viteško omizje Pomurje, in katerega so popestrili s posebnim kulturnim programom, kjer je bil v ospredju Duo Andi-Samo, so prisotne viteze in vitezinje so pozdravili konzul Omizja Pomurje, Štefan Pavlinjek, ki je mimogrede pred dnevi bil razglašen za Naj obrtnika Slovenije, Slovenska vinska kraljica Sara Stadler, ki je med drugim ocenila, da Slovenci še vedno premalo poznamo kulturo pridelave in pitja vina, nato pa je recitirala pesem Karela Destovnika-Kajuha, Samo milijon nas je, župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, ambasador Reda vitezov, Franc Jankovič, ki je med drugim dejal, da jim niti pesnik Prešeren, ki je ljubil kapljico ne bo zameril, če tisti dan „zvrnejo kakšen kelih", in predstavnik madžarskega viteškega reda, Joszef Bržilo. Tokratne, 13. viteške slovesnosti se je sicer udeležilo kakšnih 100 udov združenja, kjer so pred obilnim viteškim obedom, v restavraciji hotela Vivat, malo spregovorili tudi o delu v iztekajočem se letu. Seveda na zboru pod geslom „V čast vinu in domovini", ni izostala niti himna „Hvalnica slovenskemu vinu".
Pred zaključkom uradne slovesnosti so, poleg sprejetja omenjenih devetih novih kandidatov za članice in člane, številnim dosedanjim udom podelili statusno-rodovne listine, in sicer so nekateri vitezi napredovali, iz kandidatov za viteze v viteze 2. reda, iz vitezov drugega reda v viteze 1. reda, nekateri pa tudi v njvišji redovni razred – vitez vina. Na tokratni viteški slovensosti v Moravskih Toplicah, ki se je je kot vitezinja udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, so kar nekaj pozornosti namenili kulturi pridelave in predvsem pitju vina, ob tem je vinski vitez in vitez šampanjca Alojz Filipič pripravil krajše, poučno in tudi duhovito predavanje o skrivnostih penin.

Save

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Mnogi vitezi so napredovali