Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Na Kapeli so ocenili 29 vzorcev izjemnega traminca

 

Zmaga za Kupljenov traminec-ledena trgatev

Traminec KapelaOb letošnji dobro obiskani družabni prireditvi „Praznik Traminca in dvig klopotca 2018", ki sta ga tudi tokrat, ob pomoči Občine Radenci, Zavoda za turizem in šport Radenci ter Zdravilišča Radenci, pripravili Turistično društvo Klopotec Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela, je potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje tramincev, ki je na območju Radgonsko-Kapelskih goric najbolj razširjeno v Sloveniji. Enološki, etnološki in kulturno-turistični dogodek, ki je potekal „Pri preši", natančneje okrog Doma vinogradnikov na Kapelskem Vrhu, je postregel s pestro kulinarično in vinsko ponudbo, različni izdelki in pridelki pa so se bohotili s številnih stojnic.

Poleg tradicionalne žar ponudbe, so tokrat kuhali tudi tradicionalno štajersko kislo žüpo iz svinjskih nogic, zgodba zase pa je bila pokušnja 29 vzorcev Traminca, katerega so pred tem strokovnjaki uradno ocenili in najboljše nagradili, vsi traminci pa so bili tudi razstavljeni za ogled. Ob vsem tem in dejstvu, da so na 25. postavitvi klopotca in 12. ocenjevanju tramincev, kar je duhovito povezoval humorist Samo Tuš-Korl, nastopili: Vokalni kvintet Klopotec Kapela, plesalka Nastja Fekonja, da so za zabavo skrbeli člani glasbene skupine D-Dur iz Prekmurja, ki deluje že četrto leto, njeni člani pa so: Mario Horvat(kitara, vokal), Marko Kardinar (harmonika, vokal) in Robert Tibaut (bas kitara, vokal), ter irska skupina Desmond Doyle and the Voluntiers, niti ne preseneča takšen obisk.
Vse prisotne so že na uradnem začetku dogajanja pozdravili: predsednica TD Klopotec Kapela Urška Lukovnjak, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela-Radenci Danilo Rihtarič ter predsednik komisije za ocenjevanje tramincev Lojze Filipič in vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Klobasa. Zraven so bili tudi predstavniki pobratenega Društva vinogradnikov Šentjernej, v njihovem imenu je vse pozdravil Denis Gorenc, ki je predsedniku domačih vinogradnikov Danilu Rihtariču izročil darilo, in sicer povečano fotografijo ter karton dolenjskega „kralja" cvička. Kot je dejal Gorenc so nameravali pripeljati tudi svojo maskoto-petelina, a jim tokrat ni uspelo, hudomušno pa je dodal, da so prišli na Kapelo, da bi s sladkim tramincem nekoliko „popravili žmah po kislem cvičku".
Pred uradno postavitvijo klopotca, kar je imel »na skrbi« ovtar Samo Tuš ob sodelovanju vinske kraljice Katje Klobasa in vinskega viteza, dr. Alojza Slaviča, so razglasili rezultate letošnjega ocenjevanja tramincev. O dišečih in sladkih tramincih, kot enem izmed kraljev vin, ki zlasti uspevajo v vinogradih Radgonsko – Kapelskih in tudi Prekmurskih goric, ter na avstrijskem Klöchu, je spregovoril velik, svetovno priznan poznavalec vin, nekdanji glavni enolog Radgonskih goric, ter vinski in šampanjski vitez, Alojz Filipič, ki je bil tudi predsednik ocenjevalne komisije tokratnega ocenjevanja tramincev. Poleg njega sta bila še dva ugledna strokovnjaka, in sicer nekdanja enologinja v Jeruzalemu Ormož ter upokojeni direktor Radgonskih goric, Franc Škorbar, oba sta sicer tudi vinska viteza. Omenjena komisija je odločila, da je najboljši traminec na ocenjevanje prinesel domači vinogradnik iz bližnjih Okoslavcev, Vlado Kupljen, ki je za traminec-ledena trgatev prejel vrhunsko oceno 19,83. Na drugo mesto se je uvrstil traminec Gregorja Belaka (Paričjak) z oceno 18,70. Dve naslednji najvišji oceni (18,50 in 18,47) sta prejela traminca „Vina Steyer" s Plitvice. Oceno 18,43 je prejel traminec iz Radgonskih goric d.d., sledijo pa: Marija & Milan Heric (Murski Vrh) – 18,40; Štefan Krampač (Kopriva, Razkrižje) in Darko Fajfar (Paričjak) oba po 18,37 itd.
Obiskovalci so bili tokrat prvič tudi priče nadvse zanimivih vinogradniških iger, kjer je bilo „dogajanje" v vinogradu od pomladi do jeseni. V šestih igrah je tekmovalo šest mešanih ekip (ženska+moški, starejša od 15 let. Po šestih igrah: Vasovanje - k diklinam hoditi; Bežanje po goricah; Gnojenje goric; Svinjo biti; Nošenje püte in Tretanje – prešanje, je zmagala ekipa Tropine (Sara Trstenjak & Denis Ilijevec) pred ekipo Hitre tačke (Stanka & Miro Majerič) in ekipo Upanje (Nataša & Sendy Anželj). Četrto mesto so osvojile ekipe: Topli Špricar (Mihaela & Davorin Zamuda), Petelin Društva Vingradnikov Šentjernej (Zvonka & Vid Borse) ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela-Radenci (Jelka Weber & Anton Misja). Vse sodelujoče ekipe so ob koncu prejele spominska darila.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Na Kapeli so ocenili 29 vzorcev izjemnega traminca