Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ljutomerski vinogradniki so lani pridelali vrhunsko kapljico

 

Trije vzorci z oceno nad 19

Vinogradniki LjutomerV županatu Mestne hiše v Ljutomeru je potekalo 25. ocenjevanje vina, ki ga je za svoje člane in članice, pripravilo Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. Poleg vin iz občin Ljutomer in Razkrižje, so bili zraven tudi vzorci vinogradnikov iz občine Ormož in celo iz sosednje Hrvaške, iz Svetega Martina na Muri. V društvenih prostorih so zbrali 84 vzorcev vina, ki so jih po mednarodni lestvici do 20 pozitivnih točk ocenili priznani enologi: Cvetka Sakelšek, Barbika Žunič, Mihael Kuhar, Ernest Novak in Slavko Žalar. Pridružila sta se jim tudi podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, ki je pozdravil vse prisotne, in ljutomerska vinska kraljica Tjaša Kovačič, ki je tudi sama poizkušala v ocenjevanju vzorcev in je bila zadovoljna, da so njene ocene bile podobne tistim, ki so ji ugotovili člani strokovne komisije.

Prve tri najvišje ocenjene vzorce tihega vina sorte Šipon, deklarirane kot »suho«, ki so jih pridelali vinogradniki, registrirani v občini Ljutomer in so izpolnjevali ustrezne pogoje za prodajo, bo Občina Ljutomer v določenih količinah odkupila v protokolarne namene in jih opremila z nalepko »Protokolarno vino Občine Ljutomer v letu 2019«. Gre za šipone, ki so jih pridelali: Stari hrast – Damjan Pihlar (Radomerje), Vinogradništvo Ozmec (Ilovci) in Martina Mlinarič (Noršinci). Vino je članom komisije pridno nalivala Tina Pregrad, Miran Torič pa je podatke računalniško obdelal.
Skoraj vsa vina, ki so jih ocenjevali so bila izvrstna, omeniti pa kaže kar tri vzorce predikatnih vin, ki so prejela oceno višjo od 19, in sicer so to: Laški rizling – izbor, Ivana Kiriča iz Središča ob Dravi (19,17), Renski rizling – ledeno vino, Pridelovalca VINOreja Kaučič iz Gresovščaka (19,40) ter Šipon – ledeno vino, pridelovalca PRA-vino, Čurin-Prapotnik s Koga (19,60). Mimogrede pa je bilo v društvenih prostorih možno pokušati vsa ocenjena vina. In temu povabilo so se odzvali vinogradniki iz sosednje Hrvaške, na povabilo Ljutomerske vinske kraljice Martine 19 Tjaše Kovačič pa so se pokušnje udeležile tudi nekatere vinske kraljice, kot so: Meta Frangež, Slovenska vinska kraljica; Katja Klobasa vinska kraljica Radgonsko - Kapelskih goric; Daša Horn, bivša vinska kraljica Mala nedelja - Martina IX.
„Kljub deževni jeseni, zlasti v septembru, kar je povzročilo marsikje gnilobo in zgodnejšo trgatev predvsem poznih sort smo lahko z letnikom 2018 zelo zadovoljni. Veliko vin krasijo zlate medalje, upam pa, da bodo ta vina prodana po primerni ceni. Vsem vinogradnikom za prejeta odličja iskreno čestitam in želim, da še naprej pridno obdelujejo svoje vinograde in vestno negujejo vina v kleti", je povedala ugledna enologinja Cvetka Sakelšek, ki je tudi spomnila, da je že leta 1872 bilo v Ljutomeru ustanovljeno prvo Vinorejsko društvo Ljutomer. Leta 1986 pa je bila kot prva vinska kraljica na območju takratne Jugoslavije okronana Sonja Lipič - Martina I.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Ljutomerski vinogradniki so lani pridelali vrhunsko kapljico