Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Najboljšo rdečko je pridelal Srečko Knez iz Lokavcev

( 1 Ocena ) 

Negovčani so prvič ocenjevali fermentirane alkoholne pijače iz rdečega grozdja

Rdečka NegovaTuristično društvo Negova – Spodnji Ivanjci, ki sodi med najbolj dejavna tovrstna društva ne le na radgonskem območju temveč tudi veliko širše, dodajajo svojim aktivnostim vedno nekaj novega in koristnega. Tako so letos prvič, v sodelovanju z Društvom vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, pripravili ocenjevanje domačih (samorodnih) rdečih vin, večinoma z brajd, ali pravilneje, kot nas je strokovno poučil predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in ocenjevalne komisije, Milan Kolarič, fermentirane alkoholne pijače iz rdečega grozdja.

V prostorih srednjeveškega Negovskega gradu je strokovna komisija uglednih vinogradnikov in kletarjev, katero jo vodil omenjeni vinski vitez Milan Kolarič (zraven so bili še člani komisije, viteza: Zlatko Borak in Franc Škrobar, ter še Otmar Babič in Zvonko Fleisinger), pod budnim očesom Vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric, Katje Klobasa, ocenila 26 vzorcev, kar je lepo število glede na to, da je šlo prvo tovrstno ocenjevanje.
Komisija je bila večinoma zadovoljna z ocenjenimi vzorci, kar kaže, da ob znanih vrhunskih belih vinih, na radgonskem območju pridelujejo tudi odlično fermentirano alkoholno pijačo iz rdečega grozdja. In na prvem tovrstnem ocenjevanju je zmagal Srečko Knez (Lokavci), ki tako ima najboljšo tovrstno pijačo za leto 2019. Na 2. mesto se je uvrstil vzorec Matevža Fleisingerja (Spodnji Ivanjci), tretje mesto pa sta delila: Jože Kaučič in Zdravko Bratuša (oba Negova). Vsi ostali udeleženci (po abecednem redu: Zdenko Bratuša – Gornji Ivanjci, Milan Fleisinger – Stavešinci, 2 vzorca, Ivan Gerič – Lokavci, Marija Hanžič – Lokavci, Boštjan Kaučič – Ločki Vrh, Jože Kaučič – Negova, Drago Klobasa – Negova, Vili Kur – Kunova, Andrej Lončarič – Negova, Anton Lončarič – Negova, Slavko Lončarič – Lokavci, 2 vzorca, Jože Marušič – Negova, Drago Mlinarič – Gornji Ivanjci, Feliks Mulec – Negova, Milan Rojko – Negova, Stanislav Rojko, st. - Negova, Harold Starovasnik – Negova, Turistično društvo Negova – Spodnji Ivanjci, Robert Vogrin – Spodnji Ivanjci, Stanko Vogrin – Spodnji Ivanjci) so letos bili četrti. Priznanja so tokrat podelili na prireditvi „Negovsko popoldne na gradu 2019".
„Za nas je tudi domače rdeče vino, čeprav samorodno, nekakšna vrsta naravne in kulturne dediščine. In zato nam je želja, da tej pijači vrnemo mesto, ki ji pripada, saj opažamo, da je bila močno, a neupravičeno zanemarjena. Ker smo po okolici videli, da ljudje imajo veliko rdečke, ki je zelo cenjena, tako med opravljanjem kmetijskih in drugih del, kot pri različnih proslavah, smo se odločili, da bomo poslej vsako leto izbirali najboljšo na območju, kjer delujemo, torej v vseh vaseh oziroma dveh krajevnih skupnostih, ki jih pokriva naše naše društvo", nam je povedal prizadevni predsednik Turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci, Zdenko Bratuša, ki je dodal, da bodo v bodoče najverjetneje izbirali samo najboljši vzorec, ki se bo eno leto ponašal s tem naslovom, vsi ostali pa bodo drugi.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo Najboljšo rdečko je pridelal Srečko Knez iz Lokavcev