Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

24. Vinska kraljica Slovenije je okronana

 

Ministrica dr. Aleksandra Pivec v družbi Pomurskega sejma, pokroviteljev in visokih gostov okronala 24. Vinsko kraljico Slovenije

SVK Ana PavlinAno Pavlin, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz dolenjskega Otočca, sta v petek, 10. januarja 2020 za 24. Vinsko kraljico Slovenije okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. Ano Pavlin je v novembru 2019 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. V letu 2020 bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Z nagovorom se je od prestola poslovila Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019. Od januarja do decembra minulo leto je sodelovala na več kot 100-ih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Za 24. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2020 sta dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Pavlin. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Posavje, Otočca, obiskuje pa 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Ana, ki bo letos februarja dopolnila 24 let, je članica Društva vinogradnikov Grčevje, leta 2018 je bila tudi Cvičkova princesa. Izkušnje v vinogradništvu nabira že od otroških let, očetu pomaga pri delu v vinogradu, pri kletarjenju ter pri sprejemanju gostov na domači, Matjaževi domačiji.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Pavlin, Vinski kraljici Slovenije 2020, najprej čestital predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, g. Mihael Janžekovič, direktor PE Pomurje. Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota, Dušan Rajh ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport 1.0, 125 KM, Ecoboost Titanium. Po tem, ko je bila Ana Pavlin okronana za 24. Vinsko kraljico Slovenije 2020, ji je čestital in prisotne najprej nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje. Vino vinske kraljice Slovenije 2020, Frankinjo Plus, letnik 2017, je predstavil Jernej Martinčič, pokrovitelj kraljevskega vina. Frankinja Plus, letnik 2017, je vrhunsko rdeče vino z zaščitenim geografskim poreklom, suho, alkohol 12,5%. Pridelal in polnil ga je Martinčič d.o.o., Šmalčja vas 16, Šentjernej. Strokovnjaki inštituta Juliusa Kühna v nemškem Geilweilerhofu so odkrili, da je modra frankinja avtohtona slovenska sorta. Rojstni kraj modre frankinje je na vinorodnem območju v okolici Slovenskih Konjic, odkrita pa je bila pred več kot 300 leti. Frankinja je suho, temno rdeče, polno vino z dolgim pookusom. Ima značilno cvetico po rdečih gozdnih sadežih (borovnice, robide, brusnice, maline ...). Frankinji pripisujejo visoko vsebnost antioksidativnih snovi, kar jo umešča med vedno bolj iskana vina.

Svoji občanki je ob zasedbi prestola 24. Vinske kraljice Slovenije 2020 ponosno čestital g. Boštjan Grobler, podžupan mestne občine Novo mesto. Čestitala sta ji in zbrane nagovorila Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 21. Vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert, ki je nosila krono v letu 2017. 24. Vinski kraljici Slovenije je čestital predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane. Prisrčna je bila tudi čestitka kraljičinega matičnega Društva vinogradnikov Grčevje, ki so se množično udeležili slovesnosti. V imenu vseh članov ji je za mandat čestital predsednik društva, Jože Kocjan.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbel družinski ansambel 5k iz Trebnjega. Pri skladbi Deželica sonca in grozdja, ki jo je napisala Fanika Požek, uglasbil pa Lojze Slak, sta v aranžmaju 5K svoja glasova prispevala tudi Matjaž Pavlin, oče 24. Vinske kraljice Slovenije ter Jernej Martinčič, pokrovitelj vina Vinske kraljice Slovenije, oba prekaljena pevca v različnih pevskih zborih. Družinski ansambel 5k prihaja iz Trebnjega. Oče Marko Koščak je zgodaj prepoznal glasbeni talent svojih treh otrok in tako je že leta 2014 sam poprijel za harmoniko, Zala za kitaro, Vid za klarinet in v zadnjem času saksofon, Špela pa se je lotila igranja cajona in predvsem petja. Ko se jim je pridružil še prijatelj in basist Marjan Kovač, je bila zasedba skorajda popolna, povsem popolna pa je postala s prihodom pevke Tinkare Lazar. V začetku je skupino mentoriral vrhunski glasbeni pedagog, učitelj klarineta in dirigent Boštjan Dimnik, v zadnjem obdobju pa je umetniški mentor skupine vrhunski aranžer in kitarist Relja Turudič iz Beograda, ki s skupino občasno, tako kot tudi na kronanju, igra na nastopih. 7-članska zasedba aktivno nastopa na Dolenjskem in drugod po Sloveniji, lani pa so izdali tudi svoj prvi CD evergreenov z naslovom "Iz naše stare kuh'ne«.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, znan novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Avtor fotografij: Jure Zauneker

ANA PAVLIN

Ana Pavlin, ki se je rodila 20. 2. 1996 v Novem mestu, trenutno obiskuje 2. letnik magisterija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, smer turizem. Je članica Društva vinogradnikov Grčevje, izkušnje v vinogradništvu pa nabira že od otroških let. V začetku je sodelovala predvsem pri različnih delih v vinogradu, zadnja leta pa očetu pomaga tudi pri kletarjenju. Doma imajo namreč nekaj manj kot 4000 trt. Poleg cvička, ki je za to področje značilna zvrst, pridelujejo tudi zeleni silvanec, laški rizling, dišeči traminec, portugalko, modro frankinjo, žametovko in ekološko sorto regent. Da se Ana zares spozna na vino, pa tudi kulinariko, dokazujeta zlato priznanje na Tednu cvička za vino Dišeči traminec ter zlato priznanje na državni razstavi kruha v Beli Cerkvi za ajdov kruh z orehi. Na domači Matjaževi domačiji sprejemajo domače in tuje skupine. V 1,5 urnem programu gostom skozi multivizijo predstavijo Zgodbo o cvičku, ki je v bistvu tudi zgodba o vinu. V njej prikažejo zgodovino vina, vinsko posodo, vse tri vinorodne dežele, vinske zavetnike in pridelavo vina od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Po končani multiviziji gostje degustirajo osnovne sestavine cvička: dolenjsko belo, modro frankinjo in žametovko, na koncu pa poskusijo tudi aktualnega kralja cvička. Ana Pavlin je bila tudi 20. Cvičkova princesa.

V vinski gorici Grčevje imajo tri tradicionalne zidanice, v katerih sprejemajo pretežno tuje goste, ki so navdušeni nad lepotami slovenskih vinskih goric, Dolenjske, nad vinom in gostoljubnostjo. Vključeni so v projekt Turizem v zidanicah, ki že deveto leto trži zidanice kot unikaten turistični produkt. Več kot 80% je tujih gostov, ki v zidanice prihajajo za teden ali dva, raziščejo Dolenjsko in Slovenijo, uživajo v naši izjemni kulinariki in pestrem izboru vin, predvsem pa v čudoviti naravi in gostoljubnosti. Ana je prepričana, da je prav Turizem v zidanicah, ki zajema tako vinorodno deželo Posavje kot Podravje, izjemna priložnost za promocijo in trženje odličnih slovenskih vin.
V kandidaturo za 24. Vinsko kraljico Slovenije se je podala zato, ker verjame v izjemen potencial slovenskih vin. Nekatera od njih so že dosegla v svetu izjemna priznanja, verjame pa, da si jih to zasluži še veliko več. Prepričana je, da je vino izjemen, a še premalo izkoriščen potencial za razvoj našega turizma in nepogrešljiv del izjemne slovenske kulinarike, kar bomo morali še posebej izkoristiti leta 2021, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija. »Ni je dežele niti regije v svetu, ki bi na tako majhnem koščku ponujala tako izjemno enološko raznolikost, kot jo premore naša Slovenija«, rada poudari. »Zato si bom med drugim prizadevala tudi, da bi Martinovo postal državni praznik. Vinarji Slovenije teden ali dva okoli Martinovega prirejali različne dogodke, degustacije, strokovne posvete, na katere bi povabili tudi ugledne tujce in seveda turiste. Martinovo poteka ravno v času mrtve sezone, ko je manko turistov, tovrstne manifestacije pa bi lahko v našo deželo privabile veliko tujih obiskovalcev in prinesle našim vinom dodatno prepoznavnost in sloves.«

Kreatorka obleke Vinske kraljice Slovenije 2020

Tamara Vogrin Tara, univ. dipl. inž. tekstilstva je imela v času od leta 1995 do danes več kot 20 samostojnih razstav doma in v tujini ter sodelovala na štirih skupinskih razstavah. Njen ustvarjalni opus obsega veliko umetniških izdelkov, ki segajo od poslikave sten, fasad, keramike, tekstila, oljnih slik in akrilov na platnu, skulptur konjev, narejenih iz vinske trte ter oblek Vinskih kraljic Slovenije za leto 2010 – 2015 ter 2017 - 2020.
https://www.facebook.com/TamaraVogrinTara  *  www.tamaravogrintara.com * Instagram: @artist.tamara.vogrin.tara

 

Posnetek kronanja Vinske kraljice Slovenije Ane Pavlin

 

VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 1996 - 2020

1. Lidija Mavretič 1996
2. Selma Lukač 1997
3. Katarina Jenžur 1998
4. Irena Kupljen 1999
5. Martina Stegovec 2000
6. Jerneja Bratuša 2001
7. Tjaša Koroša 2002
8. Simona Štraus 2003
9. Vesna Bajuk 2004
10. Maja Cigoj 2005/2006
11. Maja Benčina 2007
12. Svetlana Širec 2008
13. Karolina Kobal 2009
14. Andreja Erzetič 2010
15. Simona Žugelj 2011
16. Martina Baškovič 2012
17. Nežika Pavlič 2013
18. Špela Štokelj 2014
19. Sandra Vučko 2015
20. Sara Stadler 2016
21. Maja Žibert 2017
22. Katarina Pungračič 2018
23. Meta Frangež 2019
24. Ana Pavlin 2020

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Vinarstvo 24. Vinska kraljica Slovenije je okronana