Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Na Goriškem tudi po večkrat na dan, v Pomurju mnogi sploh ne seksajo

 

Kje in kdo v Sloveniji najpogosteje seksa?

Seksanje v SlovenijiKadar govorimo o spolnosti, je eno od najzanimivejših vprašanj, kako pogosto imamo spolne odnose. Razkrivamo vam v kateri slovenski pokrajini so najbolj spolno aktivni in kje najmanj.

Povedali vam bomo tudi nekaj o povezavi med pogostostjo seksa ter starostjo, izobrazbo, doživljanjem orgazma, spolno usmerjenostjo in menjavo položajev. Poglejte kaj je pokazala anketa, ki so jo opravili in objavili v reviji o zdravem življenju Vivi:

Če se ozremo po slovenskih regijah, opazimo zanimive razlike. Največ odgovorov, da seksajo tudi večkrat na dan, so dobili na Goriškem (slaba 2 % anketiranih), sledita pa podravska in osrednjeslovenska regija z dobrim odstotkom. Vsak dan seksa največ Zasavcev (9,1 %), tem pa sledijo Pomurci (7,4 %), Spodnjesavci in Korošci (6 %). Najmanj tistih, ki seksajo vsakodnevno, je na Gorenjskem (1,8 %). Največ ljudi iz vseh pokrajin je odgovorilo, da seksajo vsak drugi ali tretji dan. Takih odgovorov je bilo največ v Zasavju, v spodnjesavski in osrednjeslovenski regiji (približno polovica), najmanj pa na Goriškem (23 %). Seks je vsak teden na sporedu tudi pri tretjini Savinjcev in prebivalcev jugovzhodne Slovenije, najmanj pa jih ima takšen "tempo" na Koroškem (13 %) in v Spodnjesavski dolini (14 %).

Vas zanima, kje je v Sloveniji največ tistih, ki trenutno nimajo spolnih odnosov?

V spodnjesavski regiji (slabih 10 %), sledita pa savinjska (skoraj 9 %) in gorenjska regija (7,3 %). Največ tistih, ki seksajo samo enkrat na leto, je v Zasavju (kar 4,5 %) in na Goriškem (3,6 %). Tistih, ki nimajo več spolnih odnosov, je največ v Pomurju (7,4 %), sledijo pa jugovzhodna (6 %) ter goriška in podravska regija (dobrih 5 %). Zanimivo je tudi, da na to vprašanje ni želelo odgovoriti kar 9 odstotkov Zasavcev. Pogostost seksa narašča z izobrazbo. Med tistimi z osnovnošolsko izobrazbo jih vsak drugi ali tretji dan seksa 27,5 odstotka, tedensko slabih 20 odstotkov, trenutno pa spolnih odnosov nima dobrih 10 odstotkov. Da nimajo več spolnih odnosov, je odgovorilo 7 odstotkov anketirancev z osnovnošolsko izobrazbo. Tistih, ki seksajo večkrat na teden je med poklicno in srednješolsko izobraženimi 37 odstotkov, od tega jih dobra petina seksa enkrat na teden, 4 odstotki pa nimajo več spolnih odnosov. Delež tistih, ki seksajo večkrat na teden, pri visoko izobraženih presega polovico, skoraj tretjina jih to počne enkrat na teden, samo 0,7 odstotka pa jih ne seksa več. Vsak dan seksajo 4 odstotki tistih z najvišjo izobrazbo, prav toliko jih nima več spolnih odnosov. Večkrat na teden seksa 35 odstotkov anketirancev z opravljenim doktoratom, enkrat na teden 30 odstotkov, večkrat na mesec pa nadaljnjih 13 odstotkov.

Tako mladi kot stari seksajo tudi vsak dan

Ne preseneča, da najpogosteje seksajo mlajši, torej tisti med 18. in 30. letom: dober odstotek jih seksa večkrat na dan, 5,5 odstotka vsak dan, vsak drugi ali tretji dan skoraj 50 odstotkov, enkrat na teden približno 20 odstotkov, 8 odstotkov pa jih trenutno nima spolnih odnosov. Polovica anketirancev, starih od 30 do 50 let, seksa vsak drugi ali tretji dan, slaba tretjina enkrat na teden, samo 0,5 odstotka pa jih nima več spolnih odnosov. V starostni skupini od 51 do 70 let trenutno nima spolnih odnosov 6 odstotkov anketirancev, 9 odstotkov pa jih nima več. Po drugi strani skoraj 4 odstotki najstarejših seksajo vsak dan, dobra petina vsak drugi ali tretji dan, slaba tretjina pa enkrat na teden.

Pogostost spolnih odnosov in spolna usmerjenost

Na pogostost seksualnih odnosov pa manj vpliva spolna usmerjenost, s čimer naša raziskava podira razširjeno zablodo. Med tistimi, ki se opredeljujejo za heteroseksualne, jih 5 odstotkov seksa vsak dan, 40 odstotkov vsak drugi ali tretji dan, enkrat na teden pa petina. Kar 60 odstotkov homoseksualno usmerjenih seksa vsak drugi ali tretji dan, 40 odstotkov pa enkrat na teden. Da vaja dela mojstra potrjuje dejstvo, da tisti, ki seksajo pogosteje, imajo manj težav z doživljanjem orgazma. Prav vsi, ki seksajo večkrat na dan, poznajo slast večkratnih orgazmov. To je dano samo desetini tistih, ki seksajo vsak dan, vendar jih več kot polovica doživi vrhunec pri vsakem spolnem odnosu. Več orgazmov pri enem spolnem odnosu doživi približno desetina tistih, ki seksajo vsak drugi ali tretji dan, enkrat na teden ali dva- do trikrat na mesec. Vrhunec težje okusijo tisti, ki seksajo redkeje. Med tistimi, ki seksajo enkrat na teden, je takih, ki redko doživijo orgazem, skoraj 6 odstotkov, pri tistih, ki seksajo enkrat na mesec desetina, pri tistih, ki seksajo vsak drugi ali tretji mesec pa 40 odstotkov. Prav vsi, ki se "k stvari spravijo" zgolj enkrat na leto, le redko doživijo vrhunec. Dobra novica je, da je sladkost orgazma znana prav vsem, saj v raziskavi ni bilo nikogar, ki bi izjavil, da še nikoli ni doživel orgazma.

Pogosteje, ko seksamo, raje menjujemo spolne položaje…

Izvajalce ankete je zanimala tudi povezava med pogostostjo spolnih odnosov in menjavanjem položajev. Pokazalo se je namreč naslednje: pogosteje, ko seksamo, raje menjujemo spolne položaje. Skoraj 90 odstotkov tistih, ki seksajo večkrat na dan, med seksom menjava položaje. To velja tudi za 80 odstotkov tistih, ki seksajo vsak dan, 70 odstotkov tistih, ki seksajo vsak drugi ali tretji dan, ter 53 odstotkov tistih, pri katerih je seks na sporedu enkrat na teden. Med tistimi, ki seksajo enkrat na mesec, jih skoraj 33 odstotkov ne mara menjavati položajev, kar velja tudi za petino tistih, ki imajo spolne odnose vsak drugi ali tretji mesec...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Na Goriškem tudi po večkrat na dan, v Pomurju mnogi sploh ne seksajo