Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Nekoč „Metuljček", danes „Prestiž – caffe & grill"

Prestiž GederovciGotovo ni veliko Prekmurcev in gostov iz drugih delov Slovenije, ki so se kdaj peljali čez Avstrijo v Mursko Soboto, in se ne spomnijo Gostilne „Metuljček", tik ob kmetijski zadrugi in krožišču v Gederovcih. Kljub uspešnemu poslovanju je gostišče pred dobrim letom dni prenehalo poslovati, kar je za mnoge ljubitelje dobre kulinarike in tudi hladne pijače, bil pravi mali šok. Toda pred nedavnim se je vse skupaj znova spremenilo na boljše. Sedaj v prijetni prekmurski vasi Gederovci, sredi prečudovitega naravnega okolja na obrobju meje z Avstrijo, ponovno deluje prijeten gostinski lokal, ki se sedaj imenuje „Prestiž – caffe & grill", ki je po mnenju obiskovalcev po kakovosti že prehitel svojega predhodnika. Lokal, ki se nahaja na čudoviti lokaciji, 9 km oddaljeni od Murske Sobote, ter po 5 km od Radencev, Gornje in avstrijske Radgone, je odprl mladi podjetnik Gregor Šavor, ki ga mnogi poznajo tudi kot glasbenika, člana skupine „Prestiž" po kateri je tudi gostilna, znana po prijetnem ambientu, prijaznem osebju in izvrstni ponudbi najrazličnejših jedi, dobila ime.

V Gederovcih deluje novo gostišče z odlično hrano in pijačo

Najpogosteje je bilo slišati, da mora biti delavec pred dobičkom, in da pravice delavcem niso podeljene, ampak izborjene

Kres GRČeprav jim je tudi letos močno nagajalo vreme, saj je občasno „lilo kot iz škafa", je tudi letošnje kresovanje na ŠTC Trate potrdilo, da je radgonsko kresovanje nekaj posebnega, in da ga nihče ne sme odpovedovati tudi če je napovedan dež. Spet se je namreč, kljub deževnemu in tudi mrzlemu vremenu, na tradicionalni prvomajski prireditvi, ki se vsako leto odvija na predvečer praznika dela, zbralo veliko ljudi iz cele regije in tudi iz sosednje Avstrije. V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultprotur, ter še nekaterih soorganizatorjev, kot so: radgonska občina, PGD Gornja Radgona, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Komunala Radgona, Casa del Nonno...; se je tokrat vse skupaj začelo že ob 19. uri, ko so legendarni Čuki, na prizorišču kresovanja razvajali otroke in njihove starše.

Čukom je na radgonskem kresovanju uspelo pregnali dež

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala jüžina v vodnih parkih!

 

V vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts uvajajo novosti za poletni čas

Mala jüžinaTerme Sava Hotels & Resorts, od Bleda, do Ptuja in naprej do Banovcev, Lendave, Moravskih Toplic in Radencev, slovijo po odlični kulinariki, ki je pomemben dejavnik pri odločitvi, kam na počitnice. Pri ustvarjanju raznolikih jedi, pri katerih zadiši po kuhinjah z različnih koncev sveta, njihovi kuharski mojstri posebno pozornost posvečajo vključevanju lokalne sezonske hrane in lokalnim specialitetam. Novost letošnjega poletja so kulinarični dogodki poimenovani „Mala jüžina v vodnih parkih" in so del pestrega poletnega dogajanja v termah. Gre za sodelovanje vseh petih term v severovzhodnem delu Slovenije in ustvarjanju lokalno obarvanih jedi pred gosti na enem mestu. Potujoča kuhinja poteka od 25. junija do 23. julija, ko bodo gostje lahko poskusili lokalno obarvane jedi s podpisom kuharjev Term 3000-Moravskih Toplic, Term Lendava, Zdravilišča Radenci, Term Ptuj in Term Banovci.

Danilo Čurman in Danilo Kozar iz Term 3000 se predstavljata z jedjo »Prekmurski picek in špej se skrivata v krüju« (Prekmurski piščanec in špeh se skrivata v kruhu) in moderno izpeljavo prekmurske gibanice Locato Panonia; Peter Žižek iz Term Lendava z jedjo »Pujsek sanja ajdove sanje«, Boštjan Rožanc iz Zdravilišča Radenci z jedjo »F pogačo zgrablena tikev« (V pogačo ujeta buča), Robert Žibrat iz Term Ptuj z jedjo »Piščanec navali na luk« (Piščanec napada čebulo); Denis Tajhman iz Term Banovci z jedjo Tak friški murki, ka še gibajnco zebe (Tako sveže kumare, da zebe celo gibanico). Opisi (recepti) jedi so zbrani v posebni knjižici.Knjižica receptov
V bogati in raznoliki penzionski kulinarični ponudbi so v času počitnic v vseh hotelih pripravili tudi kotičke pod imenom ''Slastno in zdravo''. V sodelovanju z nutricionistko kuharski mojstri pripravljajo priljubljene jedi otrok in mladostnikov na bolj zdrav način. V želji ustvarjati čim bolj pestro poletno dogajanja za goste term in dnevne obiskovalce so se partnerji – Terme 3000-Moravske Toplice, Občina Moravske Toplice in TIC Moravske Toplice - dogovorili za novo prizorišče večernega dogajanja. Na zelenici pred hoteli Term 3000 se bo od četrtka do sobote, od 24. junija pa vse do 27. avgusta, zvrstil razlik kulturno-zabavni program. Na tradicionalni turistični tržnici se bodo od četrtka do nedelje predstavljali ponudniki lokalne ponudbe, domače in umetnostne obrti iz Pomurja. Ob četrtkih bodo organizirali etno večere z nastopi folklornih skupin iz lokalnega okolja, ob sobotah pa se bodo obiskovalcem predstavljali mladi še neuveljavljeni pomurski glasbeni izvajalci. Poskrbljeno bo tudi za spremljevalno animacijo, hotelsko glasbo ob četrtkih in sobotah ter DJ ob petkih ter gostinsko ponudbo.
„Najprej moraš doživeti, da lahko deliš. Všečki in srčki pa lahko počakajo", pravijo specialisti za družbene medije. Vse to, kar radi delimo na družbenih omrežjih, lahko to poletje gostje doživijo tudi v termalnih središčih Sava Hotels & Resorts na Štajerskem, Prlekiji in Prekmurju. S poletno kampanjo »Dolgo poletje spreminjamo v nepozabno doživetje« želijo dvigniti preferenco počitnikovanja v termah pri družinah, parih in dnevnih obiskovalcih. Trenutne rezervacije za obdobje junij - avgust so boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani tako v termah v panonskem delu kot na Bledu. S celovito turistično ponudbo, velikimi vodnimi parki s številnimi vodnimi atrakcijami, tematskimi animacijskimi programi za otroke in odrasle, široko ponudbo medico-wellness programov, spremljevalnimi prireditvami in organiziranimi izleti v termalnih središčih Sava Turizma nagovarjajo tako družine z majhnimi in večjimi otroki, pare vseh starosti in dnevne obiskovalce. S ciljano poletno kampanjo želijo dvigniti tudi zavedanje, da se posamezne terme med seboj razlikujejo. Terme 3000 – Moravskih Toplicah so na podlagi svoje velikosti in raznolikosti priljubljene pri vseh starostnih skupinah. To poletje pripravljajo zanje aktivnosti na vsakem koraku. V Termah Ptuj se prepletata dogajanje in sprostitev, v Termah Banovci je v ospredju igra za vse, medtem ko je Zdravilišče Radenci priljubljeno pri tistih, ki iščejo bolj umirjeno sprostitev. Skozi ponudbo in programe Term Lendava se prepleta moč narave in vpliv multikulturnosti. Podrobnejše informacije o poletnem dogajanju in aktivnostih posameznih term v skladu s tem katero ciljno skupino nagovarjajo najdete na www.nasvetzadobroseimet.si.
„Kulinarika je v zadnjih letih doživela pravi razcvet in družabna omrežja so polna ustvarjalcev, ki navdušujejo s svojimi kulinaričnimi dosežki. Ko nam uspe domača jed, jo hitro delimo na družabnih omrežjih, tam iščemo recepte, nasvete in izmenjujemo predloge. Veseli me, da v poplavi jedi ne pozabljamo na naše domače, značilne za Slovenijo. Slovenska kulinarika je raznolika, vsaka regija ima svoje specialitete in mnoge so postale del nacionalnega izročila, ki nas povezuje in identificira. Ko potujem po naših destinacijah, sem vedno navdušen kadar opazim trud ponudnikov, da izkoristijo tisto, kar jim nudi okolje. Sestavine, recepte, znanje, zgodbe. Menim, da je kulinarika lahko samostojen turistični produkt, hkrati pa nadgradnja obstoječih. Je pika na i pri ustvarjanju zadovoljstva gostov." pravi Simon Šketa, SKETA.si

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Mala jüžina v vodnih parkih!