Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Poslej se bodo dobivali vsaka tri leta

Srečanje sošolcev OŠ RadgonaDa prijateljstva iz otroštva in mladosti ali vsaj iz mlajših dni nikoli ne ovenejo, in jih ne more pretrgati nič, še posebej potrjujejo vse pogostejša srečevanja nekdanjih sošolcev, bodisi iz nižje ali višje gimnazije, osnovne ali srednje šole. In v to smo se lahko prepričali tudi v gostilni Mencinger v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, kjer so se že devetič srečali sošolci 8 A (razredničarka pokojna Irena Pevec) in 8 B (Jelka Kraner, ki je v domu starejših v Lenartu in se srečanja ni mogla udeležiti) razreda OŠ Gornja Radgona, ki so šolanje zaključili leta 1964.

Pri Mencingerju so se srečali in družili sošolci izpred 55 let

Resnica se začenja v dvoje...

Zlata poroka BrglezV družbi številnih sorodnikov in prijateljev sta v teh vročih poletnih dneh zlato poroko obeležila Irena in Jože Brglez iz Terbegovcev pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Enako kot pred pol stoletja, sta tudi tokrat svojo zvestobo potrdila pred matičarjem in oltarjem. Civilni del poroke je potekal v poročni dvorani KUS-a pri Sv. Juriju ob Ščavnici, opravil pa ga je, ob sodelovanju matičarke Jožice Bračko, domači župan Anton Slana, ki je v svojem nagovoru predstavil njuno življenjsko zgodbo. Ob tej priliki jima je izročil zalatoporočno spominsko listino in podaril knjigo »Resnica se začenja v dvoje«, nemškega avtorja Michaela Lukasa Moellerja. Cerkveno poročno slavje je potekalo v cerkvi Sv. Jurija, kjer je ob daritvi sv. maše cerkveni poročni obred opravil domači župnik Boštjan Ošlaj. Ob tej priliki jima je namenil nekaj lepih besed. Med drugim je dejal, da sta zakonca vzgled mladim, ki šele stopajo v zakon.

Zlato poroko sta obhajala Irena in Jože Brglez iz Slovenskih goric

Uredil je družinsko drevo na katerem je 155 živih Makarijevih

Rodbina MakariIzjemno veselo je konec tedna bilo na Turistični kmetiji Ferencovih v Kraščih na Goričkem, kjer so se srečali ožji člani rodbine Makar, ki so razpršeni po Prekmurju, pa tudi drugje po Sloveniji in tujini. Za vse skupaj je najbolj zaslužen 17-letni Blaž Makari, dijak 1. letnika Srednje elektrotehnične šole v Murski Soboti, ki je že v 5. razredu osnovne šole za domačo nalogo naredil družinsko drevo svojih prednikov, v katerem so bili zabeleženi njegovi prastari starši, potem stari starši, starši in na zadnje še on.

Sedemnajstletnik zbiral podatke, odkril vse potomce in jih združil na veselem srečanju

Miran Srt in Darko Bolčina s po dvema kolajnama

VVS Gornja RadgonaTudi letos se v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) Gornja Radgona, niso izneverili tradiciji, saj so že desetič pripravili svojo tradicionalno prireditev, Dan radgonskega OZ VVS. Najprej so na „Kardinarjevem ribniku" v Segovcih pripravili tradicionalno tekmovanje v športnem ribolovu, ki se ga je udeležilo 14 tekmovalcev. Naslednji dan pa so ob Lovskem domu LD Apače v Črncih potekala še nekatera športna tekmovanja in predvsem druženje. Na družabnem srečanju oz. dnevu OZ VVS, ki so se ga med okoli 80 članov OZ VVS, udeležili tudi nekateri gostje, je poleg v športnem ribolovu potekalo tekmovanje v pikadu, metu bombe, streljanju z zračno puško, šahu in balinčku.

S športnimi tekmovanji in druženjem, obeležen 10. dan OZ VVS

Pri „Lovenjaku", kjer je enajstič zadišalo po paprikašu, krstili tri štorklje: Juliško, Faniko in Ferenca

Paprikašijada LovenjakV lepem in sončnem vremenu, kjer vročina od spodaj in zgoraj ni prizanašala kuharjem in obiskovalcem, je ob „Lovenjakovem dvoru", znani prekmurski gostilni, v Polani pri Murski Soboti, potekala tradicionalna, 11. paprikašijada z zanimivim programom, ki ga je povezovala Silva Vrbnjak. Ker je paprikaš zelo razširjena lokalna jed v Pomurju, so se „Lovenjakovi" pravzaprav Pavlinjekovi organizatorji že pred dobrim desetletjem odločili vsako leto pripravljati tekmovanje v kuhanju paprikaša, udeleženci pa si lahko izberejo, ali bo to piščančji, ribji, svinjski, kunčji, gobov-lisičkin..., saj meso le delno prispeva k okusu same jedi.

Ekipa KS Polana z najboljšim paprikašem

Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala jüžina v vodnih parkih!

 

V vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts uvajajo novosti za poletni čas

Mala jüžinaTerme Sava Hotels & Resorts, od Bleda, do Ptuja in naprej do Banovcev, Lendave, Moravskih Toplic in Radencev, slovijo po odlični kulinariki, ki je pomemben dejavnik pri odločitvi, kam na počitnice. Pri ustvarjanju raznolikih jedi, pri katerih zadiši po kuhinjah z različnih koncev sveta, njihovi kuharski mojstri posebno pozornost posvečajo vključevanju lokalne sezonske hrane in lokalnim specialitetam. Novost letošnjega poletja so kulinarični dogodki poimenovani „Mala jüžina v vodnih parkih" in so del pestrega poletnega dogajanja v termah. Gre za sodelovanje vseh petih term v severovzhodnem delu Slovenije in ustvarjanju lokalno obarvanih jedi pred gosti na enem mestu. Potujoča kuhinja poteka od 25. junija do 23. julija, ko bodo gostje lahko poskusili lokalno obarvane jedi s podpisom kuharjev Term 3000-Moravskih Toplic, Term Lendava, Zdravilišča Radenci, Term Ptuj in Term Banovci.

Danilo Čurman in Danilo Kozar iz Term 3000 se predstavljata z jedjo »Prekmurski picek in špej se skrivata v krüju« (Prekmurski piščanec in špeh se skrivata v kruhu) in moderno izpeljavo prekmurske gibanice Locato Panonia; Peter Žižek iz Term Lendava z jedjo »Pujsek sanja ajdove sanje«, Boštjan Rožanc iz Zdravilišča Radenci z jedjo »F pogačo zgrablena tikev« (V pogačo ujeta buča), Robert Žibrat iz Term Ptuj z jedjo »Piščanec navali na luk« (Piščanec napada čebulo); Denis Tajhman iz Term Banovci z jedjo Tak friški murki, ka še gibajnco zebe (Tako sveže kumare, da zebe celo gibanico). Opisi (recepti) jedi so zbrani v posebni knjižici.Knjižica receptov
V bogati in raznoliki penzionski kulinarični ponudbi so v času počitnic v vseh hotelih pripravili tudi kotičke pod imenom ''Slastno in zdravo''. V sodelovanju z nutricionistko kuharski mojstri pripravljajo priljubljene jedi otrok in mladostnikov na bolj zdrav način. V želji ustvarjati čim bolj pestro poletno dogajanja za goste term in dnevne obiskovalce so se partnerji – Terme 3000-Moravske Toplice, Občina Moravske Toplice in TIC Moravske Toplice - dogovorili za novo prizorišče večernega dogajanja. Na zelenici pred hoteli Term 3000 se bo od četrtka do sobote, od 24. junija pa vse do 27. avgusta, zvrstil razlik kulturno-zabavni program. Na tradicionalni turistični tržnici se bodo od četrtka do nedelje predstavljali ponudniki lokalne ponudbe, domače in umetnostne obrti iz Pomurja. Ob četrtkih bodo organizirali etno večere z nastopi folklornih skupin iz lokalnega okolja, ob sobotah pa se bodo obiskovalcem predstavljali mladi še neuveljavljeni pomurski glasbeni izvajalci. Poskrbljeno bo tudi za spremljevalno animacijo, hotelsko glasbo ob četrtkih in sobotah ter DJ ob petkih ter gostinsko ponudbo.
„Najprej moraš doživeti, da lahko deliš. Všečki in srčki pa lahko počakajo", pravijo specialisti za družbene medije. Vse to, kar radi delimo na družbenih omrežjih, lahko to poletje gostje doživijo tudi v termalnih središčih Sava Hotels & Resorts na Štajerskem, Prlekiji in Prekmurju. S poletno kampanjo »Dolgo poletje spreminjamo v nepozabno doživetje« želijo dvigniti preferenco počitnikovanja v termah pri družinah, parih in dnevnih obiskovalcih. Trenutne rezervacije za obdobje junij - avgust so boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani tako v termah v panonskem delu kot na Bledu. S celovito turistično ponudbo, velikimi vodnimi parki s številnimi vodnimi atrakcijami, tematskimi animacijskimi programi za otroke in odrasle, široko ponudbo medico-wellness programov, spremljevalnimi prireditvami in organiziranimi izleti v termalnih središčih Sava Turizma nagovarjajo tako družine z majhnimi in večjimi otroki, pare vseh starosti in dnevne obiskovalce. S ciljano poletno kampanjo želijo dvigniti tudi zavedanje, da se posamezne terme med seboj razlikujejo. Terme 3000 – Moravskih Toplicah so na podlagi svoje velikosti in raznolikosti priljubljene pri vseh starostnih skupinah. To poletje pripravljajo zanje aktivnosti na vsakem koraku. V Termah Ptuj se prepletata dogajanje in sprostitev, v Termah Banovci je v ospredju igra za vse, medtem ko je Zdravilišče Radenci priljubljeno pri tistih, ki iščejo bolj umirjeno sprostitev. Skozi ponudbo in programe Term Lendava se prepleta moč narave in vpliv multikulturnosti. Podrobnejše informacije o poletnem dogajanju in aktivnostih posameznih term v skladu s tem katero ciljno skupino nagovarjajo najdete na www.nasvetzadobroseimet.si.
„Kulinarika je v zadnjih letih doživela pravi razcvet in družabna omrežja so polna ustvarjalcev, ki navdušujejo s svojimi kulinaričnimi dosežki. Ko nam uspe domača jed, jo hitro delimo na družabnih omrežjih, tam iščemo recepte, nasvete in izmenjujemo predloge. Veseli me, da v poplavi jedi ne pozabljamo na naše domače, značilne za Slovenijo. Slovenska kulinarika je raznolika, vsaka regija ima svoje specialitete in mnoge so postale del nacionalnega izročila, ki nas povezuje in identificira. Ko potujem po naših destinacijah, sem vedno navdušen kadar opazim trud ponudnikov, da izkoristijo tisto, kar jim nudi okolje. Sestavine, recepte, znanje, zgodbe. Menim, da je kulinarika lahko samostojen turistični produkt, hkrati pa nadgradnja obstoječih. Je pika na i pri ustvarjanju zadovoljstva gostov." pravi Simon Šketa, SKETA.si

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Mala jüžina v vodnih parkih!