Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Mala jüžina v vodnih parkih!

 

V vseh destinacijah Sava Hotels & Resorts uvajajo novosti za poletni čas

Mala jüžinaTerme Sava Hotels & Resorts, od Bleda, do Ptuja in naprej do Banovcev, Lendave, Moravskih Toplic in Radencev, slovijo po odlični kulinariki, ki je pomemben dejavnik pri odločitvi, kam na počitnice. Pri ustvarjanju raznolikih jedi, pri katerih zadiši po kuhinjah z različnih koncev sveta, njihovi kuharski mojstri posebno pozornost posvečajo vključevanju lokalne sezonske hrane in lokalnim specialitetam. Novost letošnjega poletja so kulinarični dogodki poimenovani „Mala jüžina v vodnih parkih" in so del pestrega poletnega dogajanja v termah. Gre za sodelovanje vseh petih term v severovzhodnem delu Slovenije in ustvarjanju lokalno obarvanih jedi pred gosti na enem mestu. Potujoča kuhinja poteka od 25. junija do 23. julija, ko bodo gostje lahko poskusili lokalno obarvane jedi s podpisom kuharjev Term 3000-Moravskih Toplic, Term Lendava, Zdravilišča Radenci, Term Ptuj in Term Banovci.

Danilo Čurman in Danilo Kozar iz Term 3000 se predstavljata z jedjo »Prekmurski picek in špej se skrivata v krüju« (Prekmurski piščanec in špeh se skrivata v kruhu) in moderno izpeljavo prekmurske gibanice Locato Panonia; Peter Žižek iz Term Lendava z jedjo »Pujsek sanja ajdove sanje«, Boštjan Rožanc iz Zdravilišča Radenci z jedjo »F pogačo zgrablena tikev« (V pogačo ujeta buča), Robert Žibrat iz Term Ptuj z jedjo »Piščanec navali na luk« (Piščanec napada čebulo); Denis Tajhman iz Term Banovci z jedjo Tak friški murki, ka še gibajnco zebe (Tako sveže kumare, da zebe celo gibanico). Opisi (recepti) jedi so zbrani v posebni knjižici.Knjižica receptov
V bogati in raznoliki penzionski kulinarični ponudbi so v času počitnic v vseh hotelih pripravili tudi kotičke pod imenom ''Slastno in zdravo''. V sodelovanju z nutricionistko kuharski mojstri pripravljajo priljubljene jedi otrok in mladostnikov na bolj zdrav način. V želji ustvarjati čim bolj pestro poletno dogajanja za goste term in dnevne obiskovalce so se partnerji – Terme 3000-Moravske Toplice, Občina Moravske Toplice in TIC Moravske Toplice - dogovorili za novo prizorišče večernega dogajanja. Na zelenici pred hoteli Term 3000 se bo od četrtka do sobote, od 24. junija pa vse do 27. avgusta, zvrstil razlik kulturno-zabavni program. Na tradicionalni turistični tržnici se bodo od četrtka do nedelje predstavljali ponudniki lokalne ponudbe, domače in umetnostne obrti iz Pomurja. Ob četrtkih bodo organizirali etno večere z nastopi folklornih skupin iz lokalnega okolja, ob sobotah pa se bodo obiskovalcem predstavljali mladi še neuveljavljeni pomurski glasbeni izvajalci. Poskrbljeno bo tudi za spremljevalno animacijo, hotelsko glasbo ob četrtkih in sobotah ter DJ ob petkih ter gostinsko ponudbo.
„Najprej moraš doživeti, da lahko deliš. Všečki in srčki pa lahko počakajo", pravijo specialisti za družbene medije. Vse to, kar radi delimo na družbenih omrežjih, lahko to poletje gostje doživijo tudi v termalnih središčih Sava Hotels & Resorts na Štajerskem, Prlekiji in Prekmurju. S poletno kampanjo »Dolgo poletje spreminjamo v nepozabno doživetje« želijo dvigniti preferenco počitnikovanja v termah pri družinah, parih in dnevnih obiskovalcih. Trenutne rezervacije za obdobje junij - avgust so boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani tako v termah v panonskem delu kot na Bledu. S celovito turistično ponudbo, velikimi vodnimi parki s številnimi vodnimi atrakcijami, tematskimi animacijskimi programi za otroke in odrasle, široko ponudbo medico-wellness programov, spremljevalnimi prireditvami in organiziranimi izleti v termalnih središčih Sava Turizma nagovarjajo tako družine z majhnimi in večjimi otroki, pare vseh starosti in dnevne obiskovalce. S ciljano poletno kampanjo želijo dvigniti tudi zavedanje, da se posamezne terme med seboj razlikujejo. Terme 3000 – Moravskih Toplicah so na podlagi svoje velikosti in raznolikosti priljubljene pri vseh starostnih skupinah. To poletje pripravljajo zanje aktivnosti na vsakem koraku. V Termah Ptuj se prepletata dogajanje in sprostitev, v Termah Banovci je v ospredju igra za vse, medtem ko je Zdravilišče Radenci priljubljeno pri tistih, ki iščejo bolj umirjeno sprostitev. Skozi ponudbo in programe Term Lendava se prepleta moč narave in vpliv multikulturnosti. Podrobnejše informacije o poletnem dogajanju in aktivnostih posameznih term v skladu s tem katero ciljno skupino nagovarjajo najdete na www.nasvetzadobroseimet.si.
„Kulinarika je v zadnjih letih doživela pravi razcvet in družabna omrežja so polna ustvarjalcev, ki navdušujejo s svojimi kulinaričnimi dosežki. Ko nam uspe domača jed, jo hitro delimo na družabnih omrežjih, tam iščemo recepte, nasvete in izmenjujemo predloge. Veseli me, da v poplavi jedi ne pozabljamo na naše domače, značilne za Slovenijo. Slovenska kulinarika je raznolika, vsaka regija ima svoje specialitete in mnoge so postale del nacionalnega izročila, ki nas povezuje in identificira. Ko potujem po naših destinacijah, sem vedno navdušen kadar opazim trud ponudnikov, da izkoristijo tisto, kar jim nudi okolje. Sestavine, recepte, znanje, zgodbe. Menim, da je kulinarika lahko samostojen turistični produkt, hkrati pa nadgradnja obstoječih. Je pika na i pri ustvarjanju zadovoljstva gostov." pravi Simon Šketa, SKETA.si

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Mala jüžina v vodnih parkih!