Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Franček je zaljubljen v cugarje

 

Pri Čehovih v Grabonošu še vedno redijo živino

Franc ČehLepo se je tudi v teh vročih poletnih dnevih potepati po čudovitih Slovenskih goricah, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega. Potrebno je samo poklepetati s kakšnim domačinom in že izveš marsikaj lepega. In tako smo med potepanjem po obrobju občine Sv. Jurij ob Ščavnici, prišli do družine Franca Čeha v vasi Grabonoš, ki je slovenski javnosti še bolj znan v zadnjih letih, po odprtju pomurske avtoceste. Gre za eno redkih družin, kjer še kmetujejo po starem, in sicer na mali posesti še redijo živino in prašiče, ob tem pa tudi domače kokoši. Prav ob našem obisku sta dve »kvoklji« valili piščance, ki jih je zelo lepo videti v naravnem okolju gostoljubne domačije.

Gospodinjstvo Čehovih tvorijo mama Alojzija, ki je rojena leta 1937, leto dni mlajši oče Franc, in sin Ivan, kateremu sta predala posest, ki jo je Franc po poroki podedoval po svojih starših. O tem nam je Franc povedal: »Ob prevzemu posesti od staršev, je bilo le 1,2 hektarja zemlje. To je bilo premalo za normalno preživljanje družine. Zato sva začela dokupovati zemljo. Čim se je nabralo kaj denarja in se je pokazala prilika za nakup, sva jo kupila. Posest nama je uspelo povečati na 8 ha. Ob izgradnji avtoceste pa smo izgubili okrog 2 ha dobre zemlje. V še ne tako davni preteklosti si lahko na 8 ha veliki posesti dobro gospodaril. V tem času sva gradila tudi novo hišo in nabavljala potrebno kmetijsko mehanizacijo. Res pa je, da je bilo treba delati, saj se je še veliko del opravljalo ročno. Tedaj se je dalo tudi kaj zaslužiti s prodajo mleka, katerega ne oddajamo več. Sedaj imamo v hlevu le 6 glav goveje živine in štiri do šest prašičev. Mleko, ki ga pridelamo, krmimo prašičem in teletom. Tedaj je bilo tudi poskrbljeno za odkup sadja, ki je vsako drugo leto dobro rodilo. Iz njega smo vsako leto pridelali tudi veliko jabolčnika. Zadnjič smo jabolčnik pridelali pred dvema letoma. Ker je letos veliko jabolk, bomo nekaj jabolk nabrali in jih sprešali, ter tako pridobili domači jabolčnik. V preteklosti, smo iz jabolk pridelovali tudi domači jabolčni kis. Jabolčnik pa je bila pijača, ki smo jo pili skozi celo leto. S prihodom piva, ter brezalkolnih pijač, pa tudi zato ker je več denarja kot nekoč, je jabolčnik, ali kot smo rekli, kukla, izginil iz kleti. Ker se nam zdi škoda, da bi sadje propadlo, ga sedaj krmimo prašičem.«
Da sta lahko dokupovala zemljo, je bil Franc nekaj časa tudi zaposlen, žena Alojzija pa je skrbela za družino v kateri se je rodilo troje otrok, dva sina in hčerka. Franc je tudi odličen rokodelec. S svojim delom, posvetil se je izdelavi predmetov iz lesa, je tudi kaj prispeval za napredek iz želarije v manjšo kmetijo. Izdeloval je izdelke, ki jih je potrebovalo vsako podeželsko gospodinjstvo. Njegovi izdelki, to so bile grablje, »štili«, toporišča, za motike in sekire, rasohe ali lesene vile za spravilo krme in slame, ratiša za koso, pa še kaj je znal narediti. Čeprav ni bi učen, je izdeloval tudi lesene dele vozov, tudi kolesa, ki je zelo zahteven kolarski izdelek. Tu in tam še sedaj naredi kake grablje ali nasadi sekiro ali motiko. Je pa vse manj v svoji delavnici. Kot pravi pomaga sinu Ivanu pri kmečkih delih, ki jih še zmore. Kot smo ugotovili imajo pri hiši radi tudi rože.
O tem nam je gospodinja Alojzija povedala: »Res je rada imam rože. V preteklosti sem jih imela več. Ker me izdajajo noge, vse težje skrbim za nje. Obdržim jih le ob pomoči moža in sina, ki skrbita zanje.« Njeno veselje bil tudi vrt, na katerem pridelajo vso potrebno zelenjavo. Kot smo lahko videli, na njem raste veliko vrtnin, solate in drugega, ki ga lahko svežega uživajo iz svojega vrta. Še nekaj smo videli zanimivega ob obhodu okoli hiše. Naleteli smo tudi na brajde, na katerih visi več kot 50 »cügarov«, torej okrasnih buč, o katerih Franc pravi, da jih posadila žena Alojzija, ki jo kličejo Lujzika. Veliko vlage v pomladnih dneh in pa sedaj »debela« senca, sta bučkam omogočili dobro rast. Kot dodaja Franc, jih goji le za okras, nekaj pa jih podari tudi prijateljem... Seveda bi še veliko zanimivega lahko napisali z obiska te prijetne male kmetije, kjer v hlevu še muka živina in krulijo prašiči.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Franček je zaljubljen v cugarje