V Gasilskem domu Zbigovci se je trlo otrok in njihovih spremljevalcev

Majolkin MiklavžPodobno kot vsako leto, ko se začne veseli december z obiskom prvega dobrega moža Miklavža, so zraven tudi letos bili aktivisti Turističnega društva Majolka. V sodelovanju s PGD Zbigovci so namreč spet pripravili lep dogodek za najmlajše iz Zbigovcev in okolice. Tokrat se je prireditve z obiskom sv. Miklavža in obdaritvijo udeležilo kar 105 otrok, ki so v prostore domačega gasilskega doma prišli s svojimi starši, dedki, babicami...

„Majolkin

Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinogradniki Cerkvenjaka vsako leto dvigajo „odganjalca" ptičev

 

Ob Johanezovi trti poje društveni klopotec

Klopotec CerkvenjakPostavljanje klopotca v Cerkvenjaku, ki ga že 16 let, v začetku avgusta, postavlja Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak, sodi med obujanje in ohranjanje običajev vinogradnikov Slovenskih Goric, Prlekije in Haloz. Ker dvig klopotec naznanja da v deželo prihaja jesen in z njo tudi trgatev, je v preteklosti skoraj vsak vinogradnik ob vinogradu, tudi brajdah, postavil klopotec, ki je odganjal vsiljivce, ki bi zobali sladko grozdje.

Klopotec je slovenska posebnost, ki so jo povzeli tudi avstrijski vinogradniki, ter ga poimenovali »klapotez«. Obstajata dva tipa klopotca, ki se razlikujeta po številu kril, katerim pravijo »letance«. Prleškega tvorijo štiri, medtem, ko pa haloškega 8 kril. Zgodovino klopotca, ki je slovenska posebnost, je v knjigi Klopotec opisal Drago Korade. Prvič, pa je ime klopotec, v pesmi Tožba enega vincerla, leta 1797, zapisal duhovnik, pesnik Leopold Volkner.
V zadnjih nekaj desetletjih tradicijo postavljanja klopotcev negujejo društva, ki združujejo vinogradnike. Med njimi je tudi Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak, ki ga vodi Franci Zorko. Društvo tesno sodeluje z občino, s katero tudi skupaj organizirata prireditve, ki se odvijajo ob znameniti Johanezovi trti, potomki več kot 400 letne trte modre kavčine z Lenta v Mariboru. Ob trti, na čudovitem prostoru pred mogočnim gasilskim domom, se ob Johanezovi trti odvijajo tradicionalne prireditve, kot so: rez trte, postavitev klopotca, trgatev in v zadnjem času tudi Martinovanje. V okvir društvenih dejavnosti sodi tudi postavitev klopca, ki ga društvo postavlja vse od ustanovitve. Prvič je bila postavitev klopotca pri hiši prvega predsednika Ivana Janeza Pučka v Stanetincih, ki je društvo vodil 12 let. Letošnja postavitev klopotca je potekala pred gasilskim domom, kjer ga postavljajo že nekaj let. Prireditve so se udeležili župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki je obenem gospodar trte, občinski viničar Damjan Breznik, cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, predstavniki prijateljskih vinogradniških društev iz Lenarta, Benedikta, Svete Trojice in Vinogradniško sadjarskega društva Vitomarci.
Goste in obiskovalce, ki jih je z igranjem na harmoniki pozdravljal Marko Breznik, je nagovoril predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Franci Zorko, ki je pohvalil Franca Čeha, saj je izdelal društveni klopotec in ga tudi redno vzdržuje. Zahvalil se je občini in županu Marjanu Žmavcu, za podporo pri prireditvah ob Johanezovi trti, vsem vinogradnikom, ki so prispevali vina za prireditev, ter Društvu kmečkih žena in dekleta Cerkvenjak za pripravljeno pogostitev. Prisotne je nagovoril tudi župan Marjan Žmavc, ki je pohvalil društvo, da neguje tradicijo postavitve klopotca. Kakor je dejal, ima rad melodijo klopotca. Svoj pozdravni nagovor je zaključil z besedami: »Vesel sem, da ohranjate to tradicijo vinogradnikov, zato vam naj klopotec poje lepe melodije ter varuje grozdje Johanezove trte, ki je ponos vinogradnikov iz cerkvenjaškega področja in tudi občine.« Obiskovalcem in klopotcu so namenili veliko pozdravnih besed tudi gostje iz vinogradniških društev, ter vinska kraljica Monika Majer.
In, že so možje, pod vodstvom Franca Čeha in ob glasu harmonike Marka Breznika, pričeli z montažo in postavitvijo klopotca. Kot vedno so ga sestavili na zemlji, ga opremili z repom iz brezovih vej, ki usmerja klopotec proti vetru, ter ga na stari način z drogovi opremljenimi z vilicami, postavili v vertikalni položaj. Zanimivo je, da se je klopotec, čim so ga postavili, ob rahlem vetru takoj oglasil, s svojo »klopotčevo« melodijo. Po postavitvi klopotca so organizatorji postavitve klopotca vse navzoče povabili na druženje ob vinski kapljici vinogradnikov članov društva, ter bogati pogostitvi, ki so jo pripravile članice DKŽD Cerkvenjak Ni treba posebej poudarjati, da je bilo ob lepem sončnem vremenu, druženje nadvse prijetno.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Vinogradniki Cerkvenjaka vsako leto dvigajo „odganjalca" ptičev