Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Vinogradniki Cerkvenjaka vsako leto dvigajo „odganjalca" ptičev

 

Ob Johanezovi trti poje društveni klopotec

Klopotec CerkvenjakPostavljanje klopotca v Cerkvenjaku, ki ga že 16 let, v začetku avgusta, postavlja Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak, sodi med obujanje in ohranjanje običajev vinogradnikov Slovenskih Goric, Prlekije in Haloz. Ker dvig klopotec naznanja da v deželo prihaja jesen in z njo tudi trgatev, je v preteklosti skoraj vsak vinogradnik ob vinogradu, tudi brajdah, postavil klopotec, ki je odganjal vsiljivce, ki bi zobali sladko grozdje.

Klopotec je slovenska posebnost, ki so jo povzeli tudi avstrijski vinogradniki, ter ga poimenovali »klapotez«. Obstajata dva tipa klopotca, ki se razlikujeta po številu kril, katerim pravijo »letance«. Prleškega tvorijo štiri, medtem, ko pa haloškega 8 kril. Zgodovino klopotca, ki je slovenska posebnost, je v knjigi Klopotec opisal Drago Korade. Prvič, pa je ime klopotec, v pesmi Tožba enega vincerla, leta 1797, zapisal duhovnik, pesnik Leopold Volkner.
V zadnjih nekaj desetletjih tradicijo postavljanja klopotcev negujejo društva, ki združujejo vinogradnike. Med njimi je tudi Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vin Cerkvenjak, ki ga vodi Franci Zorko. Društvo tesno sodeluje z občino, s katero tudi skupaj organizirata prireditve, ki se odvijajo ob znameniti Johanezovi trti, potomki več kot 400 letne trte modre kavčine z Lenta v Mariboru. Ob trti, na čudovitem prostoru pred mogočnim gasilskim domom, se ob Johanezovi trti odvijajo tradicionalne prireditve, kot so: rez trte, postavitev klopotca, trgatev in v zadnjem času tudi Martinovanje. V okvir društvenih dejavnosti sodi tudi postavitev klopca, ki ga društvo postavlja vse od ustanovitve. Prvič je bila postavitev klopotca pri hiši prvega predsednika Ivana Janeza Pučka v Stanetincih, ki je društvo vodil 12 let. Letošnja postavitev klopotca je potekala pred gasilskim domom, kjer ga postavljajo že nekaj let. Prireditve so se udeležili župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki je obenem gospodar trte, občinski viničar Damjan Breznik, cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer, predstavniki prijateljskih vinogradniških društev iz Lenarta, Benedikta, Svete Trojice in Vinogradniško sadjarskega društva Vitomarci.
Goste in obiskovalce, ki jih je z igranjem na harmoniki pozdravljal Marko Breznik, je nagovoril predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Franci Zorko, ki je pohvalil Franca Čeha, saj je izdelal društveni klopotec in ga tudi redno vzdržuje. Zahvalil se je občini in županu Marjanu Žmavcu, za podporo pri prireditvah ob Johanezovi trti, vsem vinogradnikom, ki so prispevali vina za prireditev, ter Društvu kmečkih žena in dekleta Cerkvenjak za pripravljeno pogostitev. Prisotne je nagovoril tudi župan Marjan Žmavc, ki je pohvalil društvo, da neguje tradicijo postavitve klopotca. Kakor je dejal, ima rad melodijo klopotca. Svoj pozdravni nagovor je zaključil z besedami: »Vesel sem, da ohranjate to tradicijo vinogradnikov, zato vam naj klopotec poje lepe melodije ter varuje grozdje Johanezove trte, ki je ponos vinogradnikov iz cerkvenjaškega področja in tudi občine.« Obiskovalcem in klopotcu so namenili veliko pozdravnih besed tudi gostje iz vinogradniških društev, ter vinska kraljica Monika Majer.
In, že so možje, pod vodstvom Franca Čeha in ob glasu harmonike Marka Breznika, pričeli z montažo in postavitvijo klopotca. Kot vedno so ga sestavili na zemlji, ga opremili z repom iz brezovih vej, ki usmerja klopotec proti vetru, ter ga na stari način z drogovi opremljenimi z vilicami, postavili v vertikalni položaj. Zanimivo je, da se je klopotec, čim so ga postavili, ob rahlem vetru takoj oglasil, s svojo »klopotčevo« melodijo. Po postavitvi klopotca so organizatorji postavitve klopotca vse navzoče povabili na druženje ob vinski kapljici vinogradnikov članov društva, ter bogati pogostitvi, ki so jo pripravile članice DKŽD Cerkvenjak Ni treba posebej poudarjati, da je bilo ob lepem sončnem vremenu, druženje nadvse prijetno.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Vinogradniki Cerkvenjaka vsako leto dvigajo „odganjalca" ptičev