Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Veliko se jih je udeležilo tradicionalnega avgustovskega piknika v radgonskem DSO

DSO piknikPodobno kot že prej, so se še avgusta, ob lepem in prijetnem poletnem popoldnevu, ob fontani, na dvorišču Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona na pikniku zbrali stanovalci doma, njihovi svojci, prostovoljci, zaposleni in nekateri gostje. Skupaj so ugotovili, da se je lepo družiti in klepati s sovrstniki in svojimi bližnjimi. Zato so z veseljem klepetali, obujali spomine, se nasmejali, seveda tudi uživali ob dobri hrani ter osvežilni pijači, in vse skupaj je spet minulo v nadvse prijetni atmosferi. In znova se je potrdilo, da ima vodstvo doma razumevanje za stanovalce in njihove svojce, saj se vsi radi družijo.

Ob dobrotah z žara se je bilo prijetno družiti s svojci in sovrstniki

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V Precetincih so svečano blagoslovili vaški križ in klopotec

 

Zapel jim je legendarni tenorist Janez Lotrič - organizator in gostitelj obeh slovesnosti je bila družina Filipič iz Precetincev 35

Klopotec PrecetinciPrecetinci so resda majhna vasica v osrčju Prlekije, saj šteje le okoli 150 krajanov. Kljub temu je zelo znana po vsej Sloveniji in celo v ameriški Arizoni. Kako tudi ne, ko pa ravno v Precetincih živi svetovno znan zdravilec-bioenergetik Stanislav Filipič, ki ga zaradi uspešnega zdravljenja ameriškega prejemnika treh olimpijskih medalj Bradya Ellisona iz Arizone, poznajo tudi v ZDA. In prav po zaslugi Stanislava Filipiča, sicer upokojenega magistra varnostnih ved, in njegove družine, je bilo ob Marijinem vnebovzetju v Precetincih še posebej slovesno, veselo in razigrano.

Na svojo domačijo v središču vasi so namreč, na dvig klopotca ter blagoslov prenovljenega križa, povabili številne sorodnike, sosede, znance in prijatelje iz celotne Slovenije, s katerimi je Stanko v svoji dolgoletni policijski in sedaj, ko je v pokoju, tudi zdravilski karieri, stkal tesna prijateljstva. Da je temu res tako, priča tudi udeležba svetovno znanega opernega pevca, tenorista Janeza Lotriča, ki je tudi zapel nekaj svojih uspešnic.
Prišla je pisana druščina iz različnih delov države, slaba stotnija jih je bila. Že ob zgodnjem popoldanskem prihodu na domačijo Filipičevih, je povabljene v neposredni bližini, v domačem vaško-gasilskem domu, pričakal odličen bograč. In ko so se dobro okrepčali ter dobro zalili bograč, se je slaba stotnija gostov, kljub veliki vročini, v povorki, ob spremstvu harmonikarja Roberta Majeriča, odpravila do lepo urejenega glavnega vaškega križišča, k obnovljenemu vaškemu, oziroma kot so ga nekoč imenovali, Lebaričevemu križu. Med slovesnostjo blagoslova je župnik iz župnije Mala Nedelja, Srečko Fras spregovoril o pomenu znamenja križa, ljudski pesnik in zgodovinar Ludvik Rudolf pa je prebral svojo pesem o teh, povsod po Sloveniji zelo pogostih sakralnih znamenjih. Tudi tenorist Janez Lotrič je odpel nekaj nabožnih pesmi. V zahvalo za rešitev več kot 80 let starega križa, za kar so med drugim kupili novo podobo Marije, je župnik Fras, Stanislavu in njegovi ženi Katici Filipič podaril sliko Jezusa in Marije, Staneta Kregarja, slovenskega slikarja, rimskokatoliškega duhovnika, učitelja in Prešernovega nagrajenca.
Lebaričev križ, ki so ga odkupili in obnovili Filipičevi, je še naprej „vaški križ", kot je dejal Stanislav Filipič. Dodal je, da so od sosedov odkupili križ, ki so ga že nekoč imeli njegovi predniki Lebaričevi, takšna znamenja pa morajo spominjati na zgodovino. Njegova babica ga je leta 1938 prodala, sedaj so ga odkupili nazaj, ga prenovili in za nekaj metrov odmaknili od ceste. Nova podoba Marije je sicer nameščena na lesenem križu, ki ima narejeno streho iz pločevine, tako da je nekoliko zaščiten pred vremenskimi nevšečnostmi, urejene so tudi manjše stopnice, ki peljejo s ceste do križa. Zakaj je križ zgrajen ni nobenih pisnih virov, a družina Filipič se je odločila za nakup nove Marijine podobe in odkup celotnega križa, ker naj bi bil zgodovinsko vezan z njihovimi predniki. Filipičev dedek po materini strani, Martin Lebarič, ki je mimogrede bil vojak avstro-ogrske vojske, naj bi doživel videnja neke ženske, ki je vedno šla pred njim od kuršinskega mosta do sitarovskega obcestnega križa in na mestu, kjer je nato postavljen križ, nenadoma izginila. Kakorkoli že, obnovljeni križ je pravi biser župnije Mala Nedelja.
Z blagoslovom križa pa slavja pri Filipičevih še zdaleč ni bil konec, saj so se vsi prisotni premaknili le nekaj deset metrov proti domači hiši, kjer je potekal še dvig klopotca. Tam so pod drogom, ki je že prej postavljen, bili deli za klopotec pripravljeni za dvig na mesto, od koder bo oznanjal bližajočo trgatev in prihajajočo jesen, predvsem pa odganjal kradljivce sladkih grozdnih jagod, ptiče. Tudi klopotec je blagoslovil župnik Srečko Fras, zatem se je, kot se za gospodarja spodobi, na vrh droga podal Stanko in po nekaj težavah je bil klopotec, ob pomoči asistentov na tleh in nekaj arijah Janeza Lotriča, visoko na drogu, njegova pesem pa se je zlila s pesmijo klopotcev na okoliških gričih. Pesem Filipičevega klopotca pa je bila tudi znamenje za začetek pravega veselega dela praznovanja, ki se je ob obilici odlične hrane, hladne pijače in ob zvokih ormoškega dua „Od šanka do šanka", nadaljevalo še pozno ponoči.
In družina Filipičevih, ki jo sestavljajo: mama Marija, sin Stanislav z ženo Katico, vnuk Mitja z ženo Sandro in hčerko Kajo, vnukinja Jasmina z možem Tadejem in hčerko Julijo (zraven sta se Stankov brat Borut in njegova partnerka Petra), je lahko ponosna na prireditev, ki je spoznala in povezala mnoge prisotne. Vsi so se imeli enkratno, velika večina pa jih je obljubila, da bo prišla tudi čez leto dni...

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti V Precetincih so svečano blagoslovili vaški križ in klopotec