Čeprav je po moževi nesreči (1976) ostala sama, je Kristina Pelcl do kruha spravila šest otrok, danes ima še enajst vnukov ter deset pravnukov

Kristina PelclČeprav niso imeli računalnikov, pametnih telefonov, različnih igric in podobnih reči, s katerimi se večinoma ukvarjajo današnji otroci in mladina, so se tudi naši predniki, dedki in babice v mladosti imeli fajn in so živeli zelo lepo. To seveda lahko potrdijo mnogi, ki danes preživljajo jesen življenja, enako tudi Kristina Pelcl (rojena Marič 6.10.1928 v Gradišču na levem bregu reke Mure) s čudovitega Janževega Vrha nad Radenci. Prav na svoj rojstni dan je na hribčku kjer je domovina znamenitega „Janževca", je z glasnim vriskom pozdravljala goste, ki so jih prišli voščit za visok življenjski jubilej.

Devetdesetletnica, ki z veselimi vriski pozdravlja obiskovalce

Radgončana Franc in Bojan do odličnega 3. mesta

Bujta repa MSNa parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je potekal 9. Festival bujte repe, s tekmovanjem ekip v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Na tekmovanju, kjer je dišalo po tej tradicionalni jedi, je tokrat sodelovalo nekoliko manj (12) ekip, in sicer iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in seveda tudi političnih strank, saj nas kmalu čakajo lokalne volitve. Kljub temu je bilo manj politikov, kot so nekateri pričakovali. Poleg ministrice Alenke Bratušek, državne sekretarke Olge Belec in soboškega župana Aleksandra Jevška, smo videli le še nekaj lokalnih strankarskih veljakov. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te tradicionalne prekmurske jedi, seveda pa tudi popestriti sobotno dogajanje v lokalnem okolju.

Na 9. festivalu bujte repe tekmovalo 12 ekip

Pripravili so 25. obrtniško-podjetniški gobarski piknik 2018, kjer so se družili, nabirali in jedli gobe

Gobe NegovaMedtem, ko iz večjega dela države poročajo, da je letošnja jesen zelo bogata z gobami, je na skrajnem severovzhodu Slovenije bera gozdnih lepotic, zlasti jurčkov in lisičk, zelo skromna. Kljub temu je tudi v pomurskih gozdovih možno srečati ljubitelje gobarjenja in gob, v kar smo se mnogi lahko prepričali tudi zadnjo soboto letošnjega septembra, ko so se v gozdove Negove in okolice podali številni udeleženci tradicionalnega, sedaj že 25. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Res je sicer, da so jurčkov in lisičk našli le za vzorec, zato pa je bilo veliko drugih gozdnih lepotic, saj je okoli 150 udeležencev, ki se je v lepem in sončnem vremenu pogumno odpravila v gozd, nabirala prav vse gobe, tako užitne, kot manj užitne in celo strupene. In čeprav so jih pozneje skoraj vse pojedli, nikomur ni bilo slabo, a kljub temu sami tega ne počnite in bodite sila previdni.

Obrtniki in podjetniki v negovskih gozdovih

Gasilci so trgali, prešali in se družili...

Gasilska trgatevPrav prijetno je minulo soboto bilo ob gasilskem domu PGD Janžev Vrh nad Radenci, torej natanko tam odkoder prihaja znameniti janževec. Medtem ko so vinogradniki po okoliških vinogradih pobirali še zadnje grozde letnika 2018, so namreč domači gasilci in gasilke na Janževem Vrhu, v društvu jih je nekaj nad 70, pripravili 7. gasilsko trgatev. Z natanko 52 trsov, predvsem brajd – jurke in izabele, so namreč natrgali precej grozdja, ki so ga nato tretali in stisnili dobrih 400 litrov sladkega mošta, katerega bodo došolali in z njim nazdravili ob različnih gasilskih akcijah, prireditvah in dogodkih.

PGD Janžev Vrh je menda edino gasilsko društvo z lastnim vinogradom

Angela Knaus de Groot je pred 55 leti odšla v Kanado, a še vedno rada obišče Pomurje

KlemenčičeviKamorkoli gremo, kjerkoli živimo, vrnitev v rojstni kraj, predvsem če je ta daleč, je vedno nepozabno doživetje, vezano na stare, drage spomine. Takrat se vrnemo desetletja nazaj, v svoje otroštvo in čas, ko smo svoj dom in domovino zapustili. Tega se še posebej zaveda Angela Knaus, ki je kot 11-letna deklica, davnega lata 1963 iz rojstnih Vidoncev na Goričkem, oz. Gornje Radgone, kjer je zadnjih pet „slovenskih" let preživela pri teti Mariji in stricu Milanu Klemenčiču, odletela čez veliko lužo, v kanadski Hamilton.

Lepo je obiskati rojstni kraj in srečati svoje drage

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se sprehajali po parku

Sprehod za spominPodobno kot marsikje po državi, so se na topel septembrski dan tudi stanovalci Doma starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, ki so oboleli za demenco, sprehodili po mestnem parku skupaj s svojci, prostovoljci in zaposlenimi. Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni se namreč po celotni Sloveniji organizirajo „Sprehodi za spomin", ki opozarjajo na bolezen, ki se neustavljivo širi. Demenca trenutno sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe.

Sprehod za spomin, za bolnike z demenco

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Oldtimerji s Stare gore najboljši v državi

 

Podelili so priznanja najboljšim voznikom starodobnih vozil

StarodobnikiV organizaciji Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS), ter Društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine „Oldtimer“ Stara Gora, je v Gostilni pri Maji v Jamni, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, potekala zaključna prireditev za leto 2011, na kateri sta predsednik Zveze SVS Janko Uratnik, in predsednik domačega kluba Alojz Slekovec, podelila pokale za tekmovalne dosežke v prvenstvu zveze.

V konkurenci 42 klubov, kolikor jih šteje Zveza SVS) in natanko 403 tekmovalca in tekmovalke, so bili najuspešnejši člani Društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Oldtimer s Stare Gore, ki so se tekmovanj skozi celo leto udeležili z 21 tekmovalci.

„Potem ko smo lansko leto osvojili prehodni pokal, smo se za to sezono še bolje pripravili, z željo, da smo ponovno najboljši. Uspelo nam je, ker pa si želimo prehodni pokal v trajno last, dobi ga namreč društvo, ki trikrat zapored osvoji prvo mesto, želimo biti najboljši tudi drugo leto. In zato se bomo borili tudi v letu 2012. Prav zaradi vnovične osvojitve prvega mesta v državi smo se tudi prijavili za organizacijo letošnjega zaključka sezone“, nam je dejal predsednik zmagovalnega kluba Alojz Slekovec, ki mu je prehodni pokal za letošnje leto ter pokal za najboljši klub, podelil predsednik Zveze SVS Janko Uratnik. Slekovec nam je tudi povedal, da njihov klub deluje osem let, ter da imajo 170 članov iz 105 družin. Skupaj razpolagajo z več kot 300 starodobnikov, saj imajo nekateri enega drugi pa več starih vozil. Poleg avtomobilov in motorjev je tukaj še kmetijska mehanizacija. Rekorder po številu starih vozil iz njihovega društva pa je Edi Vuk iz Jamne, ki se lahko pohvali s petnajstimi „starčki“.

Tekmovalci s Stare Gore, katerim sta na prireditvi, med drugim čestitala tudi domači župan in podžupan Anton Slana in Andrej Kraner, so na državnem prvenstvu starodobnih vozil v letu 2011, zbrali kar 447 točk, na drugo mesto se je uvrstila koprska Adria Clasic z 210, tretja pa je Vipavska dolina iz Ajdovščine, s 193 točkami. Na četrtem mestu so tekmovalci Moto kluba Veterani iz Murske Sobote itd. Skupaj so sicer, v šestnajstih kategorijah podelili skupaj 42 pokalov. „Za nami je uspešna sezona, saj nismo zabeležili niti ene same nesreče ali pa kakšnega zapleta. Naša tekmovanja sicer niso na hitrost, temveč na natančnost, in zato se razlikujemo od drugih tekmovanj. Zelo smo veseli, da nas je vedno več zraven, saj nam zavidajo iz mnogih držav, kar se je pred nedavnim potrdilo tudi na Svetovnem kongresu zveze v Braziliji“, nam je povedal predsednik Zveze SVS, ki šteje 42 društev z več kot 4000 člani in več kot 8000 starih vozil, Janko Uratnik. Dodal je tudi, da so za leto 2012 predvideli kar 57 prireditev, torej več kot je v letu tednov.

Tukaj si lahko ogledate slike.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti Oldtimerji s Stare gore najboljši v državi