Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V petnajstih letih kar 20 milijonov ogledov

 

Štajerske novice, spletni časopis Srbov v Sloveniji dosega rekorde v branosti

Rade BakračevićGotovo je, da so dandanes redki mediji, tudi spletni, zlasti tisti, ki pišejo predvsem o življenju določene narodnostne skupnosti, ki dosegajo takšno branost, kot so to „Štajerske novice", spletni časopis Srbov iz diaspore, zlasti v Sloveniji in avstrijski Štajerski. V petnajstih letih, odkar je takratni predsednik Srbskega kulturnega društva v Mariboru in urednik spletnega časopisa Rade Bakračević, ustanovil „Štajerske novice", so slednje zabeležile kar 20 milijonov ogledov. Medij, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kot poudarjajo, piše „za vse generacije" in zato je tudi priljubljen za bralce vseh starosti, pa ne samo Srbe, temveč si ga radi „privoščijo" tudi Slovenci in drugi narodi z območja bivše skupne države.

Seveda tukaj gre posebna pohvala za vztrajnost ustanoviteljev in ustvarjalcev Štajerskih novic, ki jih vodi odgovorni urednik Rade Bakračević. Srbski časopisi v Sloveniji Štajerske novice, ki ga največ berejo Srbi v Sloveniji in sosednji Avstriji. Ob takšnem dosežku, saj so pred dnevi ob 15. rojstnem dnevu zabeležili 20 milijonov obiskov, odgovorni urednik Bakračević s ponosom poudarja, da gre za dosežek, ki sodi v Guinnessovo knjigo rekordov. Zato prizadevni Radenčan Rade Bakračević ni zamudil priložnost, da se zahvali vsem, ki so tako ali drugače pomagali in še vedno pomagajo objavljati Štajerske novice. Poleg ustvarjalcev časopisa, so tukaj predvsem: Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Srbije - Direktorat za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Radiotelevizija Srbije - Radiodifuzija Srbije na spletu, Radio Beograd, Društvo novinarjev itd. „Razlog za ustanovitev srbskega časopisa pred 15 leti je bil povezovanje posameznikov in združenj v obeh delih Štajerske - v Sloveniji, pa tudi na avstrijski strani, torej tam, kjer živijo Srbi in njihovi potomci kot manjšina, nato širjenje srbske kulture in njeno zastopanost pripadnikom drugih narodov, terorij s približno 2 milijoni ljudi", pravi Bakračević in nadaljuje: „Uredništvo je od prvega dne objave sledilo le enemu cilju - objektivnemu in resničnemu poročanju brez političnega barvanja o dogodkih in življenju v vseh treh državah - Sloveniji, Avstriji in Srbiji. Seveda so bile novice in članki o našem življenju in delu razpršeni po državi ali v drugih državah EU. Tak način poročanja je Styrian News sčasoma dobil odličen ugled. Časopisi in uredništva so prejeli številne pohvale in nagrade slovenske, avstrijske in srbske strani. S politiki in številnimi vidnimi socialnimi delavci, pisatelji, umetniki, znanimi novinarji itd. Vsi so se z veseljem odzvali na besedo Štajerske novice".
Omeniti kaže tudi nekatere dosežke omenjenega spletenega časopisa, med drugim to, da je Tehnična univerza v Gradcu, kjer je znani znanstvenik in izumitelj Nikola Tesla začel s študijem, na pobudo Štajerskih novic, Tehničnemu laboratoriju dala ime Srba Nikole Tesle, nekdanjega subjekta avstrijskega cesarstva. „Omenimo še eno lepo kampanjo Štajerskih novic - v glavnem mestu Štajerske v Gradcu, v parku v središču mesta, je bilo zasajeno drevo prijateljstva, ki simbolično povezuje mesti - prijatelja Kraljevo in Gradec, kar pomeni Srbijo in Avstrijo! Slovesnosti se je udeležilo veliko število članov štajerske skupnosti Maribora in štajerskih politikov pod vodstvom graškega župana Siegfrieda Nagleja", pravi Bakračević, ki je skupaj z graškim županom tudi zasadil drevo prijateljstva.
Ocenjujoč pomen Štajerskih novic, se je veliko srbskih in avstrijskih politikov pogosto srečevalo z glavnim urednikom Bakračevićem in drugim novinarji. Med drugim so bila srečanja z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem, vodjo kabineta predsednika Republike Srbije Nikolajem Selakovićem, veleposlanikom Republike Srbije v Sloveniji Zoranom Vlatkovićem, s srbskim patriarhom gospodom Irinejem in drugimi. Ne smemo pozabiti na lepe stike s slovensko stranjo, npr. s predsednikom Borutom Pahorjem, ki je v intervju med drugim dobesedno dejal „ne smemo dovoliti ponovitve sovraštva med Srbi in Slovenci, ki je bilo vidno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Srbi in Slovenci so zdaj spet njihovi največji prijatelji". Celjski nadškof Stanislav Lipovšek je v intervjuju za Štajerske novice dejal, da bratske pomoči, ki so jo Srbi leta 1941 nudili izgnanim Slovencem nikoli ne smemo pozabiti, ko so naše očete in matere, ki so jih Nemci iz Slovenije pregnali s svojih ognjišč, Srbi sprejeli v svoje domove kot brate!" Bakračević ob tem dodaja: „Izzivi in mnenja, ki jih bralci postavljajo pred nas, morajo biti v prvi vrsti vrh Štajerskih novic. Prizadevamo si za kakovosten časopis, saj želimo biti uspešni in ustvariti takšne znanstvene in raziskovalne pogoje, ki bodo Srbe prepoznali v naši novi domovini Sloveniji in omogočili, da se naši uredniki in dopisniki vključijo v najboljše evropske trende. Mislim, da so Štajerske novice že od prvega dne velik medijski hit, kajti o nas so pisali in nas seznanili s slovenskim in svetovnim prebivalstvom: RTV Slovenija, RTV Srbija, Radio Srbija, Večernje novosti, Mednarodni radio, "Vesti", Večer Maribor, "Kurir", STA, Slovenske novice, Radio Maribor, Radio Murski val, Radio Maxi, Prepih, Prlekija-on.net, Bakos.si, Ibarske novice, TV Radgona ipd.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti V petnajstih letih kar 20 milijonov ogledov