Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

V petnajstih letih kar 20 milijonov ogledov

 

Štajerske novice, spletni časopis Srbov v Sloveniji dosega rekorde v branosti

Rade BakračevićGotovo je, da so dandanes redki mediji, tudi spletni, zlasti tisti, ki pišejo predvsem o življenju določene narodnostne skupnosti, ki dosegajo takšno branost, kot so to „Štajerske novice", spletni časopis Srbov iz diaspore, zlasti v Sloveniji in avstrijski Štajerski. V petnajstih letih, odkar je takratni predsednik Srbskega kulturnega društva v Mariboru in urednik spletnega časopisa Rade Bakračević, ustanovil „Štajerske novice", so slednje zabeležile kar 20 milijonov ogledov. Medij, ki ga sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, kot poudarjajo, piše „za vse generacije" in zato je tudi priljubljen za bralce vseh starosti, pa ne samo Srbe, temveč si ga radi „privoščijo" tudi Slovenci in drugi narodi z območja bivše skupne države.

Seveda tukaj gre posebna pohvala za vztrajnost ustanoviteljev in ustvarjalcev Štajerskih novic, ki jih vodi odgovorni urednik Rade Bakračević. Srbski časopisi v Sloveniji Štajerske novice, ki ga največ berejo Srbi v Sloveniji in sosednji Avstriji. Ob takšnem dosežku, saj so pred dnevi ob 15. rojstnem dnevu zabeležili 20 milijonov obiskov, odgovorni urednik Bakračević s ponosom poudarja, da gre za dosežek, ki sodi v Guinnessovo knjigo rekordov. Zato prizadevni Radenčan Rade Bakračević ni zamudil priložnost, da se zahvali vsem, ki so tako ali drugače pomagali in še vedno pomagajo objavljati Štajerske novice. Poleg ustvarjalcev časopisa, so tukaj predvsem: Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Srbije - Direktorat za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Radiotelevizija Srbije - Radiodifuzija Srbije na spletu, Radio Beograd, Društvo novinarjev itd. „Razlog za ustanovitev srbskega časopisa pred 15 leti je bil povezovanje posameznikov in združenj v obeh delih Štajerske - v Sloveniji, pa tudi na avstrijski strani, torej tam, kjer živijo Srbi in njihovi potomci kot manjšina, nato širjenje srbske kulture in njeno zastopanost pripadnikom drugih narodov, terorij s približno 2 milijoni ljudi", pravi Bakračević in nadaljuje: „Uredništvo je od prvega dne objave sledilo le enemu cilju - objektivnemu in resničnemu poročanju brez političnega barvanja o dogodkih in življenju v vseh treh državah - Sloveniji, Avstriji in Srbiji. Seveda so bile novice in članki o našem življenju in delu razpršeni po državi ali v drugih državah EU. Tak način poročanja je Styrian News sčasoma dobil odličen ugled. Časopisi in uredništva so prejeli številne pohvale in nagrade slovenske, avstrijske in srbske strani. S politiki in številnimi vidnimi socialnimi delavci, pisatelji, umetniki, znanimi novinarji itd. Vsi so se z veseljem odzvali na besedo Štajerske novice".
Omeniti kaže tudi nekatere dosežke omenjenega spletenega časopisa, med drugim to, da je Tehnična univerza v Gradcu, kjer je znani znanstvenik in izumitelj Nikola Tesla začel s študijem, na pobudo Štajerskih novic, Tehničnemu laboratoriju dala ime Srba Nikole Tesle, nekdanjega subjekta avstrijskega cesarstva. „Omenimo še eno lepo kampanjo Štajerskih novic - v glavnem mestu Štajerske v Gradcu, v parku v središču mesta, je bilo zasajeno drevo prijateljstva, ki simbolično povezuje mesti - prijatelja Kraljevo in Gradec, kar pomeni Srbijo in Avstrijo! Slovesnosti se je udeležilo veliko število članov štajerske skupnosti Maribora in štajerskih politikov pod vodstvom graškega župana Siegfrieda Nagleja", pravi Bakračević, ki je skupaj z graškim županom tudi zasadil drevo prijateljstva.
Ocenjujoč pomen Štajerskih novic, se je veliko srbskih in avstrijskih politikov pogosto srečevalo z glavnim urednikom Bakračevićem in drugim novinarji. Med drugim so bila srečanja z ministrom za zunanje zadeve Republike Srbije Ivico Dačićem, vodjo kabineta predsednika Republike Srbije Nikolajem Selakovićem, veleposlanikom Republike Srbije v Sloveniji Zoranom Vlatkovićem, s srbskim patriarhom gospodom Irinejem in drugimi. Ne smemo pozabiti na lepe stike s slovensko stranjo, npr. s predsednikom Borutom Pahorjem, ki je v intervju med drugim dobesedno dejal „ne smemo dovoliti ponovitve sovraštva med Srbi in Slovenci, ki je bilo vidno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Srbi in Slovenci so zdaj spet njihovi največji prijatelji". Celjski nadškof Stanislav Lipovšek je v intervjuju za Štajerske novice dejal, da bratske pomoči, ki so jo Srbi leta 1941 nudili izgnanim Slovencem nikoli ne smemo pozabiti, ko so naše očete in matere, ki so jih Nemci iz Slovenije pregnali s svojih ognjišč, Srbi sprejeli v svoje domove kot brate!" Bakračević ob tem dodaja: „Izzivi in mnenja, ki jih bralci postavljajo pred nas, morajo biti v prvi vrsti vrh Štajerskih novic. Prizadevamo si za kakovosten časopis, saj želimo biti uspešni in ustvariti takšne znanstvene in raziskovalne pogoje, ki bodo Srbe prepoznali v naši novi domovini Sloveniji in omogočili, da se naši uredniki in dopisniki vključijo v najboljše evropske trende. Mislim, da so Štajerske novice že od prvega dne velik medijski hit, kajti o nas so pisali in nas seznanili s slovenskim in svetovnim prebivalstvom: RTV Slovenija, RTV Srbija, Radio Srbija, Večernje novosti, Mednarodni radio, "Vesti", Večer Maribor, "Kurir", STA, Slovenske novice, Radio Maribor, Radio Murski val, Radio Maxi, Prepih, Prlekija-on.net, Bakos.si, Ibarske novice, TV Radgona ipd.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zanimivosti V petnajstih letih kar 20 milijonov ogledov