Med srčnimi bolniki skrajnega severovzhoda države je dišalo po pečenem kostanju

Koronarci KonjiščeKoronarno društvo Radenci, ki združuje okrog 140 članic in članov (srčno – žilnih bolnikov) iz širšega območja severovzhodne Slovenije, predvsem, iz Pomurja in Slovenskih goric, s številnimi dejavnostmi, nenehno skrbi za boljše počutje članstva in sploh društva. Tako kot celo leto, se številne aktivnosti, kot so strokovna predavanja, na katerih članstvo in vse druge seznanjajo o različnih temah povezanih s srčnimi in žilnimi obolenji, delavnice, predstavitve, telovadba, vaje, izleti, hoje..., vrstijo tudi v teh jesenskih dnevih.

Koronarcem druženje veliko pomeni

Župnik ji je doma ob obhajilu podelil sveto hostijo

Terezija Kocbek - jubilejŽe nekoč, ko še ni bilo avtomobilov in drugih prevoznih sredstev, ko ljudje niso toliko hodili od hiše do hiše, saj so morali hoditi peš, so se mnogi bolj kot danes veselili obiskov. A tudi tokratnega obiska, ko so se številni pripeljali z avtomobili, se je še posebej razveselila 90 - letna slavljenka Terezija Kocbek, ki živi na Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, z ene in iz Radencev z druge strani. Ob njenem lepem življenjskem jubileju, sta jo namreč obiskali delegaciji Rdečega križa in župnijskega Karitasa, ki so ji prišli voščit za njen 90. rojstni dan, ki ga je praznovala v družbi svojih najbližjih. Delegacijo KO RK Črešnjevci - Zbigovci sta predstavljala predsednik Janko Avguštin in Dragica Vrbančič, delegacijo Karitasa pa: Cvetka Kurnik, Mira Hamler in Ana Rauter, ter radgonski župnik Franc Hozjan. Po izrečenih čestitkah in izročitvi priložnostnih daril, je župnik Hozjan slavljenko povabil k sv. obhajilu in ji podelil sv. hostijo. Šele po vseh opravljenih formalnostih, so bili vsi povabljeni k bogato obloženi mizi, ki sta jo pripravila »stara« gospodarja posesti Dragica in Franc Kocbek.

Terezija Kocbek z Orehovskega Vrha obeležila visok življenjski jubilej

Negovski gasilci ob njegovem visokem jubileju obiskali tovariša Maksa Lončariča

Maks Lončarič jubilejTe dni, ko praznuje Maks Lončarič lep okrogel jubilej – 80. rojstni dan, so ga med drugimi obiskali tudi gasilski tovariši. Na njegovem domu v Negovi, natančneje v zaselku Negovska vas, kjer živi, je prijaznega Maksa obiskala močna gasilska delegacija PGD Negova, kjer je tudi sam član že več kot 60 let, na čelu z aktualnim predsednikom Štefanom Puckom. Po opravljenih čestitkah in izročenem darilu, so obiskovalci in gostje zasedli bogato obloženo mizo, za kar sta poskrbeli hčerka Jožica in slavljenčeva žena Pepika. Potem, ko so ob napitnici »Kolko kapljic tolko let...«, nazdravili s penino, kot se za tak jubilej spodobi, je stekel prijazen pogovor s slavljencem. Ob tem so obujali tudi spomine na Maksovo prehojeno pot v gasilkah vrstah PGD Negova.

Če je nekdo član gasilske druščine več kot 60 let...

Puconci so gostili tradicionalni prireditvi Dödolijada (zmaga v Pečerovce) in Zlata kijanca (zmaga v Bodonce)

DödolijadaKulturno-turistično društvo (KTD) Puconci, je na igriščih ob puconski osnovni šoli pripravilo svoji tradicionalni prireditvi, 16. Dödolijado in 21. Zlata kijanco, prvič pa tudi biciklijado. Ob zanimivem kulinaričnem tekmovanju v pripravi priljubljene prekmurske jedi – dödolov, je potekala tudi kulinarična razstava domačih jedi, ob vseh teh dobrotah pa so se marsikomu pocedile sline, mnogi rekreativci pa so se podali na daljše ali krajše kolesarske potepe. Pod žgočim soncem in odprtim ognjem, kar za tekmovalke in tekmovalce, ni bilo ravno prijetno, se je zbralo več kot 30 ekip, sestavljenih iz članov iz društev in vasi, ki so na svojevrsten način prikazali tradicionalno jed naših dedkov in babic.

Prijetne dišave po dödolih so pritegnile množice

V praksi potrjujejo „demenci prijazno točko"

Sprehod DSO GRPodobno kot že nekaj let so v Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona svetovni dan Alzheimerjeve bolezni obeležili s pohodom ali sprehodom v bližnji mestni park. Že zjutraj je na enoti za stanovalce z demenco, vladalo posebno vzdušje. Po zajtrku so se namreč stanovalci ob pomoči domskega osebja uredili, oblekli, nekateri so si pripravili invalidske vozičke in »hojice« ter se že pred napovedano uro zbrali v avli doma. Kot prostovoljci so se jim pridružili še nekateri iz bivalne enote in nekaj zaposlenih ter direktor DSO, mag. Marjan Žula. Kmalu je povorka počasi krenila proti bližnjemu mestnemu parku.

Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Žalostno je v tej deželi biti invalid...

 

Člani Radgonske podružnice Multipla skleroze spregovorili o svojem delu

Multipla sklerozaNa svoji tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona, so se na letnem zboru srečali članice in člane Radgonske podružnice multiple skleroze (MS), katerega se je udeležila velika večina od skupaj 42 aktivnih članov. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure in Slovenskih Goric, se povabilu na zbor ni odzval niti en izmed povabljenih županov. Zato ne preseneča mnenje enega izmed prisotnih članov MS, češ „žalostno je v tej deželi biti invalid, saj te nihče ne spoštuje", predsednik podružnice Milan Brenčič pa dodaja, da „se tudi tukaj vidi, koliko smo v lokalnih skupnostih cenjeni invalidi".

A to ne pomeni, da se v združenju MS nameravajo vdati usodi, kar so potrdili tudi na tem zboru, kjer je bilo slišati, da se samo dobro organizirani in s skupnimi močmi lahko borijo za svoje pravice. In prav v tem slogu je tudi potekal letošnji zbor, kjer so prisotne invalide in njihove spremljevalce pozdravili tudi direktor gostitelja, DSO Gornja Radgona, Marjan Žula, predstavnik Združenja MS Slovenije Edi Rednak (mimogrede gre za uglednega glasbenika, člana skupine Spev op.p.), ki je tudi odgovarjal na vprašanja članov MS, svoje strokovno predavanje pa je imel še specialist nevrolog z UKC Maribor, Jože Magdič, dr. med. Predvsem je predstavil novosti zdravljenja MS, kjer žal še vedno ni veliko uspeha in popolne ozdravitve, a je trpljenje bolnikov le znosnejše.
Na samem zboru, kjer je o delovanju v minulem letu spregovoril predsednik Milan Brenčič, smo med drugim izvedeli, da Radgonska podružnica deluje v okviru Združenja MS Slovenije (ZMSS), in sicer pokriva 14 občin na desnem bregu reke Mure. V program dela Radgonske podružnice Združenja MS Slovenije, si članice in člani posamezne aktivnosti individualno izbirajo glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. Izmed 42 trenutnih članov v podružnici jih je 12 tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Brenčič je spregovoril tudi o nekaterih spremembah, ki so nastopile v letu 2018, nanašajo pa se predvsem na programe rehabilitacije. „V podružnici je 31 članic in članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih, štirje občasno uporabljajo invalidni voziček, 8 članic pa so stalne uporabnice vozička, ena članica je popolnoma nepokretna, ena pa se nahaja v DSO", je dejal Brenčič, ki je dodal, da se je radgonska podružnica tudi v letu 2018 prijavila na financerske razpise vseh občin, katere pokrivajo. Sredstva lahko dobijo zgolj za sofinanciranje programov, ki jih izvajajo v podružnici. „Žal nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe, čeprav smo se pravočasno prijavili na razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti nekaj proračunskih sredstev. Slednja so lani nakazale občina Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci, Križevci in Cerkvenjak", je dodal Brenčič, ki je podrobno predstavil delovanje podružnice v letu 2018.
Posebej so veseli, da so se člani Radgonske podružnice v lepem številu udeležili vseslovenskega srečanja članov ZMSS v Velenju. V podružnici so zadovoljni tudi z izvajanjem posebnih socialnih programov, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, športne aktivnost osebam z MS... „Obnovitvena rehabilitacija (OR) se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško, katero je v letu 2018 koristilo 29 članov. Ko gre za družinsko rehabilitacijo pa jo izvajamo v objektih v Ankaranu, Podčetrtku in na dveh lokacijah na ozemlju Hrvaške. Družinsko rehabilitacijo je koristilo šest naših članov. Obiski pri članih, ki jim veliko pomenijo, so se izvajali preko celega leta. Poverjeniki so opravili 27 obiskov pri članih. Socialne pomoči je v letu 2018 bilo deležno šest članov naše podružnice, pomoči s strani rdečega križa pa so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujemo z območnimi združenji RK Gornja Radgona, Murska Sobota, Ljutomer in Lenart, ki nam vedno priskočijo na pomoč s paketi", je dejal Milan Brenčič, predsednik Radgonske podružnice.
O eni najbolj priljubljenih aktivnosti, športu in rekreaciji, pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je nanizala rezultate iz minulega leta, ter povabila članstvo, naj se jim v večjem številu pridružijo, ker je ukvarjanje s športom za bolnike z MS zelo pomembno. „Bolezni sicer ne moramo ustaviti, izboljšamo pa počutje in samo stanje bolezni. Bolezen napreduje počasneje, zagonov je manj, izboljša se tudi psihofizično stanje bolnika. Program športnih aktivnosti pri Združenju MSS, kakor tudi v naši podružnici je potekalo po predvidenem programu in v številnih disciplinah, kot so: streljanje z zračno puško, igranje taroka, pikado, šah, plavanje, športni ribolov, in balinanje", je dejala Horvatova, ki je z zadovoljstvom ugotovila, da so njihovi člani in članice znova med osvajalci medalj in priznanj na državnem nivoju. Skupno je Radgonska podružnica zasedla 8. mesto izmed 16 podružnic. V moški konkurenci je Milan Brenčič skupno zasedel 4., Igor Mohorko pa 5. mesto, v ženski konkurenci pa je Gustika Horvat osvojila skupno 2. mesto v državi.
Tokratni zbor se je končal s kosilom, druženjem in srečelovom, ki ga je, skupaj s svojimi sodelavci, pripravil neutrudni predsednik Radgonske podružnice MS, Milan Brenčič. S tem so nekoliko znižali stroške zbora in sploh delovanja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Žalostno je v tej deželi biti invalid...