Maja 1969 in maja 2019 v isti cerkvi Čadram - Oplotnica

Zlata poroka CugmasV družbi kakšnih 50 svatov, predvsem svojih najdražjih in najbližjih, na čelu z otroki: Robertom, Boštjanom in Jasmino, njihovimi partnerji, ter petimi vnukinjami: Evo, Mašo, Ano, Ajo in Nežo, sta 50-letnico skupnega zakona, minulo soboto, obeležila Marjan in Sonja Cugmas iz Slovenskih Konjic. Slavnostni zlati obred s ponovno zaobljubo ter sveto mašo, v župnijski cerkvi sv. Janez Krstnik Čadram – Oplotnica, je opravil domači župnik Davorin Vreča (Davorin mimogrede izvira iz Gornje Radgone op.p.), prav tam kjer sta Marjan in Sonja pred petdesetimi leti in enim dnevom (24.5.1969), ko ju je do konca njunih dni povezal sedaj že pokojni duhovnik Alojz Lasbaher.

Marjan in Sonja Cugmas sta obeležila zlato obletnico skupnega življenja

Vseh devet ekip z zlato medaljo

Kihača VogričevciV prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic – Kihača, se zavedajo, da med ohranjanje starih običajev in kulturne dediščine, kamor sodi tudi kulinarika naroda, gotovo sodijo tudi različne prireditve, kjer tekmujejo v kuhanju različnih starih in bolj kot ne pozabljenih jedi. In tovrstnih dogodkov, prikazov in tekmovanj je tudi na severovzhodu države, iz leta v leto več. Zato kuhanje jedi na žlico, katerih okus spominja na tistega izpred mnogih let, ko so vampe, kisle juhe, golaže, paprikaše, prežganke in podobne jedi, kuhale naše mame in babice, še ni pozabljeno. Okusi so še vedno zelo podobni tistim, starim. To so dokazale številne ekipe, ki so se udeležile kuhanja jedi na žlico v kotličku, ki ga je minulo nedeljo, v okviru krajevnega praznika v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno domače Društvo za ohranitev jedi naših babic – Kihača, katero vodi Igor Slokan. Tokrat so prav vse nastopajoče ekipe kuhale različne jedi „na žlico", žal je šest od 15 prijavljenih ekip, zaradi slabega vremena, nastop odpovedalo. Kljub temu je bilo tekmovanje zanimivo, skuhane jedi pa odlične.

Zmagovalec tekmovanja v kuhanju jedi „na žlico

Na 23. bogračiadi le 15 ekip z veliko predvolilnega naboja - Jevškovi in Židanovi SD na 2. mestu

Bogračiada MSMinulo soboto, ko je na dvorišču hotela Diana v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, že triindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi – bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju, je bilo zraven, med lepim številom obiskovalcev in gostov, tudi kar nekaj znanih osebnosti. To niti ne preseneča ob dejstvu, da se bližajo volitve v Evropski parlament in številni kandidati so se želeli predstaviti prekmurskim in prleškim volivcem. Bograč sicer ima v Prekmurju prav posebno mesto, saj je zasidran v tamkajšnjo kulturno-zgodovinsko dediščino, zlasti kulinariko, in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Najboljši bograč so skuhale „Sončnice

Drugič so se srečali rodbini Holc – Kolarič in spet je bilo prijetno, veselo in razigrano

Rodbina Holc - KolaričDandanes, ko vsi nekam hitimo, in nimam časa niti za najbližje, da ne govorimo o prijateljih, znancih in sosedih, je vsako srečanje med ljudmi lepo doživetje. Že v sami slovenski besedi »srečanje« se skriva besedica sreča. Da je temu tako, smo se lahko prepričali, ko smo obiskali udeležence 2. srečanja rodbine Holc iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici in rodbine Kolarič z Noričkega Vrha pri Gornji Radgoni. Osrednji del dogodka je potekal na Stari Gori, začelo pa se je z zbiranjem na Negovskem gradu. Tam sta udeležence sprejela letošnja organizatorja Nada in Vincenc Holc iz Maribora. Skupaj z zaposlenimi sta na grajski zelenici pripravila mize in stole za sprejem gostov in prvo dobrodošlico. Po kratki pogostitvi s sladkimi dobrotami, ki so jih spekle posamezne udeleženke, se jih je večina podala v župnijsko cerkev Marijinega rojstva v Negovi k sveti maši. Ob duhovniku dr. Antonu Ožingerju jo je daroval župnik župnije Sv. Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Holčevi z gore in Kolaričevi z vrha

Srečalo se je 70 pripadnikov rodbine Steyer z Apaškega polja

Srečanje SteyerVinogradniško posestvo Steyer ali Hišo dišečih tramincev iz Plitvice pri Gornji Radgoni je v preteklosti, predvsem zaradi vrhunskih vin in odlične kulinarike, obiskalo veliko, na stotine in tisoče zlasti ljubiteljev vrhunske kapljice, ne le iz Slovenije, temveč praktično z vseh celin, a gotovo nikoli pred minulo soboto, na čudovitem posestvu, hkrati ni bilo toliko pripadnikov rodbine Steyer. V organizaciji treh sorodnikov, gostitelja Danila Steyerja, apaškega župana, dr. Andreja Steyerja in Ericha Steyerja iz sosednje Avstrije, jih je namreč na 3. bienalno srečanje prišlo okoli 70, od blizu in daleč, največ iz Apaške doline, pa tudi iz Avstrije, Nemčije in Luksemburga. Med njimi je bila najstarejša Otilija (Steyer) Gungl, rojena 13.12.1928 in najmlajša Ana Stejer, rojena, 9.6.2016.

Steyerji živijo na vseh koncih sveta

Rekordnih 32 pohodnikov med Pincami in Hodošem

Pohod Pince - HodošRazdalja med Hodošem, na severu, in Pincami, na vzhodu Prekmurja, meri 45 km, in to pot vsako leto prehodi skupina pohodnikov, predvsem prebivalcev z Goričkega. Prvič so se na iniciativo zakoncev Abraham podali na pot leta 2015, odtlej pa jo vsako leto ponovijo. In letošnji pohod se je pričel minulo soboto v Pincah, in sicer že ob 5.30. Zbrane sta pred tamkajšnjim vaškim domom pred odhodom pogostili družini Jaklin in Feher.

Ob meji so prehodili kar 45 kilometrov

Med najstarejšim (91) in najmlajšim (8) udeležencem 82 let razlike

Medgeneracijsko srečanje Janžev VrhKljub nekoliko turobnemu in občasno deževnemu vremenu, so Krajevna organizacija RK Janžev Vrh (predsednica: Rija Albert), PGD Janžev Vrh (Anton Belna) in DU Grozdek Janžev Vrh (Jožef Vaupotič) uspešno organizirali 7. medgeneracijsko zdravstveno - športno – družabno srečanje krajanov Janževega in Melanjskega Vrha ter Žrnova, in tudi drugih občanov iz občin Radenci in Gornja Radgona. Skozi večurno druženje, ki se je začelo že ob 8. uri zjutraj, z različnimi aktivnostmi, se je prireditve udeležilo več kot 70 oseb različne starosti s tem, da je najmlajši udeleženec bil star osem, najstarejši kar 91 let.

Na 7. medgeneracijskem srečanju na Janževem Vrhu je bilo pestro

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Žalostno je v tej deželi biti invalid...

 

Člani Radgonske podružnice Multipla skleroze spregovorili o svojem delu

Multipla sklerozaNa svoji tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona, so se na letnem zboru srečali članice in člane Radgonske podružnice multiple skleroze (MS), katerega se je udeležila velika večina od skupaj 42 aktivnih članov. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure in Slovenskih Goric, se povabilu na zbor ni odzval niti en izmed povabljenih županov. Zato ne preseneča mnenje enega izmed prisotnih članov MS, češ „žalostno je v tej deželi biti invalid, saj te nihče ne spoštuje", predsednik podružnice Milan Brenčič pa dodaja, da „se tudi tukaj vidi, koliko smo v lokalnih skupnostih cenjeni invalidi".

A to ne pomeni, da se v združenju MS nameravajo vdati usodi, kar so potrdili tudi na tem zboru, kjer je bilo slišati, da se samo dobro organizirani in s skupnimi močmi lahko borijo za svoje pravice. In prav v tem slogu je tudi potekal letošnji zbor, kjer so prisotne invalide in njihove spremljevalce pozdravili tudi direktor gostitelja, DSO Gornja Radgona, Marjan Žula, predstavnik Združenja MS Slovenije Edi Rednak (mimogrede gre za uglednega glasbenika, člana skupine Spev op.p.), ki je tudi odgovarjal na vprašanja članov MS, svoje strokovno predavanje pa je imel še specialist nevrolog z UKC Maribor, Jože Magdič, dr. med. Predvsem je predstavil novosti zdravljenja MS, kjer žal še vedno ni veliko uspeha in popolne ozdravitve, a je trpljenje bolnikov le znosnejše.
Na samem zboru, kjer je o delovanju v minulem letu spregovoril predsednik Milan Brenčič, smo med drugim izvedeli, da Radgonska podružnica deluje v okviru Združenja MS Slovenije (ZMSS), in sicer pokriva 14 občin na desnem bregu reke Mure. V program dela Radgonske podružnice Združenja MS Slovenije, si članice in člani posamezne aktivnosti individualno izbirajo glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. Izmed 42 trenutnih članov v podružnici jih je 12 tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Brenčič je spregovoril tudi o nekaterih spremembah, ki so nastopile v letu 2018, nanašajo pa se predvsem na programe rehabilitacije. „V podružnici je 31 članic in članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih, štirje občasno uporabljajo invalidni voziček, 8 članic pa so stalne uporabnice vozička, ena članica je popolnoma nepokretna, ena pa se nahaja v DSO", je dejal Brenčič, ki je dodal, da se je radgonska podružnica tudi v letu 2018 prijavila na financerske razpise vseh občin, katere pokrivajo. Sredstva lahko dobijo zgolj za sofinanciranje programov, ki jih izvajajo v podružnici. „Žal nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe, čeprav smo se pravočasno prijavili na razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti nekaj proračunskih sredstev. Slednja so lani nakazale občina Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci, Križevci in Cerkvenjak", je dodal Brenčič, ki je podrobno predstavil delovanje podružnice v letu 2018.
Posebej so veseli, da so se člani Radgonske podružnice v lepem številu udeležili vseslovenskega srečanja članov ZMSS v Velenju. V podružnici so zadovoljni tudi z izvajanjem posebnih socialnih programov, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, športne aktivnost osebam z MS... „Obnovitvena rehabilitacija (OR) se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško, katero je v letu 2018 koristilo 29 članov. Ko gre za družinsko rehabilitacijo pa jo izvajamo v objektih v Ankaranu, Podčetrtku in na dveh lokacijah na ozemlju Hrvaške. Družinsko rehabilitacijo je koristilo šest naših članov. Obiski pri članih, ki jim veliko pomenijo, so se izvajali preko celega leta. Poverjeniki so opravili 27 obiskov pri članih. Socialne pomoči je v letu 2018 bilo deležno šest članov naše podružnice, pomoči s strani rdečega križa pa so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujemo z območnimi združenji RK Gornja Radgona, Murska Sobota, Ljutomer in Lenart, ki nam vedno priskočijo na pomoč s paketi", je dejal Milan Brenčič, predsednik Radgonske podružnice.
O eni najbolj priljubljenih aktivnosti, športu in rekreaciji, pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je nanizala rezultate iz minulega leta, ter povabila članstvo, naj se jim v večjem številu pridružijo, ker je ukvarjanje s športom za bolnike z MS zelo pomembno. „Bolezni sicer ne moramo ustaviti, izboljšamo pa počutje in samo stanje bolezni. Bolezen napreduje počasneje, zagonov je manj, izboljša se tudi psihofizično stanje bolnika. Program športnih aktivnosti pri Združenju MSS, kakor tudi v naši podružnici je potekalo po predvidenem programu in v številnih disciplinah, kot so: streljanje z zračno puško, igranje taroka, pikado, šah, plavanje, športni ribolov, in balinanje", je dejala Horvatova, ki je z zadovoljstvom ugotovila, da so njihovi člani in članice znova med osvajalci medalj in priznanj na državnem nivoju. Skupno je Radgonska podružnica zasedla 8. mesto izmed 16 podružnic. V moški konkurenci je Milan Brenčič skupno zasedel 4., Igor Mohorko pa 5. mesto, v ženski konkurenci pa je Gustika Horvat osvojila skupno 2. mesto v državi.
Tokratni zbor se je končal s kosilom, druženjem in srečelovom, ki ga je, skupaj s svojimi sodelavci, pripravil neutrudni predsednik Radgonske podružnice MS, Milan Brenčič. S tem so nekoliko znižali stroške zbora in sploh delovanja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Žalostno je v tej deželi biti invalid...