Srečali so se maturanti generacije 1953/54, med njimi tudi upokojeni nadškof in številne druge znane osebnosti

Maturantje Prve gimnazije MBPoletje je med drugim tudi čas, ko se srečujejo nekdanji sošolci ob takšnih in drugačnih obletnicah mature. In takšna srečanja, druženja in obujanje spominov na mlada, osnovnošolska ali srednješolska leta, so vedno prijetna in vesela. Toliko bolj, če se srečajo dedki in babice, ki so maturirali pred častitljivimi 65 leti. Prav takšno srečanje je pred dnevi potekalo v Mariboru in posredno v Slovenskih goricah, saj od tam prihaja veliko maturantov. Polde Matjašič iz Lenarta je namreč poskrbel za nepozabno srečanje in druženje maturantov generacije 1953/54 nekdanje realke/prve gimnazije Maribor.

Maturirali so pred davnimi 65 leti

Gasilci pred upokojenkami in veterani

Bujta repaV okviru 24. Pomurskega poletnega festivala, ko so v Veliki Polani vrstijo številne prireditve, koncerti in dogodki, katerih ne doživimo vsak dan, je na prizorišču dogajanja potekalo tudi jubilejno, 10. tekmovanje v kuhanju tradicionalne prekmurske jedi – bujte repe. In ni nič nenavadnega, da v kuhanju omenjene jedi tekmujejo v Veliki Polani, kajti v deželi štorkelj so 10. avgusta 2013 postavili tudi Guinnessov rekord, saj so v kotlu skuhali rekordnih 1.089,50 kilogramov bujte repe, ta pa je po njihovem prepričanju del kulturne dediščine. In v neuradni svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani je tokrat nastopilo 14 predvsem domačih ekip iz Prekmurja, samo tekmovanje pa je potekalo pod vodstvom Nine Lebar, in pod budnim očesom članov strokovne komisije (Strokovna učitelja kuharstva na SŠGT Radenci, Zdenka Tompa in Dušan Zelko, ter vodja kuhinje v hotelu Lipa v Lendavi, Jože Horvat). Pri kuhanju na odprtem ognju in v kotličku, je tekmovalcem gotovo bilo zelo vroče, kajti že brez ognja je bila temperatura krepko nad 30 stopinj, a ker je šlo bolj za druženje kot zmago, ni bilo nobene bojevitosti in vsi so se vmes hladili s tekočimi pripomočki.

Desetič so se pomerili v kuhanju znamenite prekmurske jedi – bujte repe

Uličarji pred „Šestko" in Brodarji

Vaške igre LutverciNa domačem nogometnem igrišču Lutvercih je tamkajšnje Športno društvo Luverci, minuli konec tedna, pripravilo vaške šaljive igre ter streljanje s fračo. Zanimivih iger se je udeležilo pet ekip, ob tem se je v streljanju s fračo borilo 30 oseb, od tega 23 moških in sedem žensk. Številni gledalci pa so uživali v smehu, saj so duhovite in predvsem šaljive, predvsem starinske igre, bile vesele in smešne, a ne tudi za tekmovalce, ki so pogosto bili mokri in so morali premagati mnoge ovire.

Na vaških igrah v Lutvercih jih je 30 streljajo s fračo

Ob visokem življenjskem jubileju trije predsedniki obiskali in obdarili lovskega tovariša Jožeta Vogrina

LD Negova VogrinV Lovski družini Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, posebno pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikoli namreč ne pozabijo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej. In tako je te dni delegacija LD Negova, v sestavi aktualnega starešine – predsednika Marjana Kšela, ter njegovih predhodnikov Slavka Lončariča, ki je LD Negova vodil 14 let, in Vlada Rojka, ki je bil starešina tri mandate oz. 12 let, obiskala enega najstarejših lovskih tovarišev Jožeta Vogrina, ki je obeležil 85. rojstni dan, hkrati pa je že skorajda pol stoletja lovec in član LD Negova. V Spodnjih Ivanjcih, kjer slavljenec domuje, se je prijetnemu srečanju, obdarovanju in čestitanju, ob lepo obloženi mizi, za kar sta poskrbeli njegova soproga Zvonka in sin Robert, pridružil še sosed, sicer aktualni tajnik LD Negova, Andrej Slogovič.

Ljubi naravo in divjad, v gozd bo hodil, dokler ga bodo noge nesle

Upokojenci nismo nikomur v breme

Upokojenci Slovenske goriceUpokojenci na območju Slovenskih goric se zavedajo, da lahko samo s skupnimi močmi dosežejo več pri reševanju takšnih in drugačnih problemov "tretje generacije". Zato, ne glede na dejstvo, da se je tudi nekdanja občina Lenart že pred leti razdelila na, najprej štiri, nato na šest novih občin, so upokojenci z tega območja še naprej ostali zelo povezani in enotni. Več kot 2.500 upokojencev, ki so včlanjeni v sedmih upokojenskih društvih: Benedikt (predsednik oz. zastopnik: Milan Hlevnjak), Cerkvenjak (Feliks Fekonja), Sv. Jurij (Hermina Križovnik), Lenart (Franc Belšak), Sv. Ana (Milan Bauman), Sv. Trojica v Slovenskih goricah (Ivan Herič) in Voličina (Stanko Kranvogel) v občinah: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart in Sveta Ana, Sveta Trojica in Sveti Jurij, je namreč povezanih v Zvezo društev upokojencev (ZDU) Slovenskih goric, kjer s skupnimi močmi in enotni urejajo vse svoje potrebe in aktivnosti, in so s takšnim načinom zelo zadovoljni.

Kar 500 upokojencev Slovenskih goric na slikoviti Sveti Ani

Ni vsaka riba „hotiška riba" - letos so ponudili dve toni rib in niti ene niso vrnili v Muro...

Hotiški ribiški dneviDrugo polovico minulega tedna, od četrtka do sobote, je eno najlepših in večjih panonskih vasi Hotizo, zaznamovala njihova največja turistična prireditev, tradicionalni 24. Hotiški ribiški dnevi, ki jo je spet odlično pripravilo Turistično društvo Hotiza. Hotiški ribiški dnevi so tradicionalna poletna turistična prireditev, ki obiskovalcem nudi kulinarične in kulturne užitke ob pristni domači kapljici. Vzporedno s kulturnimi dogodki, med katerimi izstopa mednarodna likovna kolonija z naslovom "Življenje ob reki Muri" pa so obiskovalci, ki jih je bilo veliko od blizu in daleč, ne le iz Slovenije, temveč zlasti iz sosednjih držav, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, spoznavali tukajšnje življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Z omenjeno prireditvijo pa sovpadajo tudi izvrstne murske ribe, pripravljene na "hotiški način", saj kot pribito drži slogan: Ni vsaka riba – hotiška riba.

V Hotizi je potekala tradicionalna turistično - kulinarična in kulturna prireditev, 24. „Hotiški ribiški dnevi 2019

Tudi 25. žetev zlatega klasa na Stari Gori pritegnila lepo pozornost

Žetev Stara GoraV današnjem času, ko večino kmečkih del opravijo stroji in mehanizacija, če že ne roboti, je prireditev Žetev zlatega klasa, ki jo Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, prireja že 25 let, hvalevredna zgodba. Društvo vsako leto na Stari Gori, ob edinem delujočem mlinu na veter v Sloveniji, prireja žetev in košnjo pšenice na stari način. Organizatorji prireditve: Društvo kmečkih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, KGZS - Javna služba kmetijskega svetovanja Gornja Radgona in PGD Stara Gora, so tudi letos pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so si ogledali to zanimivo etnografsko obarvano prireditev. Poleg obiskovalcev in tekmovalcev v starih opravilih je bilo zraven tudi kar nekaj gostov, kot so: župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, poslanka DZ RS Mojca Žnidarič, župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, Vinska kraljica Slovenije Meta Frangež in vinska kraljica DV Mala Nedelja Danijela Kosi.

Podeželske ženske ohranjajo tradicijo žetve in mlatitve

Veliko zabave, penin, vina in kulinarike na 13. dnevu odprtih kleti

Dan odprtih kletiNa Gornjem grisu v Gornji Radgoni, kjer domujejo glavne vinske kleti družbe Radgonske gorice, in vse tja do mostu na reki Muri, je bilo minulo nedeljo sila veselo in razigrano, kot se tudi spodobi za mesto penine in sejmov. Na sporedu je namreč bil že 13. dan odprtih kleti! Vreme in razpoloženje sta bila »od sonca razvajena« in organizatorji iz podjetja Radgonske gorice so poskrbeli, da nikomur ni bil dolgčas, pa tudi žejen ali lačen nihče ni bil.

Zlata penina je leto dni zorela na dnu reke Mure

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Žalostno je v tej deželi biti invalid...

 

Člani Radgonske podružnice Multipla skleroze spregovorili o svojem delu

Multipla sklerozaNa svoji tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona, so se na letnem zboru srečali članice in člane Radgonske podružnice multiple skleroze (MS), katerega se je udeležila velika večina od skupaj 42 aktivnih članov. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure in Slovenskih Goric, se povabilu na zbor ni odzval niti en izmed povabljenih županov. Zato ne preseneča mnenje enega izmed prisotnih članov MS, češ „žalostno je v tej deželi biti invalid, saj te nihče ne spoštuje", predsednik podružnice Milan Brenčič pa dodaja, da „se tudi tukaj vidi, koliko smo v lokalnih skupnostih cenjeni invalidi".

A to ne pomeni, da se v združenju MS nameravajo vdati usodi, kar so potrdili tudi na tem zboru, kjer je bilo slišati, da se samo dobro organizirani in s skupnimi močmi lahko borijo za svoje pravice. In prav v tem slogu je tudi potekal letošnji zbor, kjer so prisotne invalide in njihove spremljevalce pozdravili tudi direktor gostitelja, DSO Gornja Radgona, Marjan Žula, predstavnik Združenja MS Slovenije Edi Rednak (mimogrede gre za uglednega glasbenika, člana skupine Spev op.p.), ki je tudi odgovarjal na vprašanja članov MS, svoje strokovno predavanje pa je imel še specialist nevrolog z UKC Maribor, Jože Magdič, dr. med. Predvsem je predstavil novosti zdravljenja MS, kjer žal še vedno ni veliko uspeha in popolne ozdravitve, a je trpljenje bolnikov le znosnejše.
Na samem zboru, kjer je o delovanju v minulem letu spregovoril predsednik Milan Brenčič, smo med drugim izvedeli, da Radgonska podružnica deluje v okviru Združenja MS Slovenije (ZMSS), in sicer pokriva 14 občin na desnem bregu reke Mure. V program dela Radgonske podružnice Združenja MS Slovenije, si članice in člani posamezne aktivnosti individualno izbirajo glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. Izmed 42 trenutnih članov v podružnici jih je 12 tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Brenčič je spregovoril tudi o nekaterih spremembah, ki so nastopile v letu 2018, nanašajo pa se predvsem na programe rehabilitacije. „V podružnici je 31 članic in članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih, štirje občasno uporabljajo invalidni voziček, 8 članic pa so stalne uporabnice vozička, ena članica je popolnoma nepokretna, ena pa se nahaja v DSO", je dejal Brenčič, ki je dodal, da se je radgonska podružnica tudi v letu 2018 prijavila na financerske razpise vseh občin, katere pokrivajo. Sredstva lahko dobijo zgolj za sofinanciranje programov, ki jih izvajajo v podružnici. „Žal nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe, čeprav smo se pravočasno prijavili na razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti nekaj proračunskih sredstev. Slednja so lani nakazale občina Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci, Križevci in Cerkvenjak", je dodal Brenčič, ki je podrobno predstavil delovanje podružnice v letu 2018.
Posebej so veseli, da so se člani Radgonske podružnice v lepem številu udeležili vseslovenskega srečanja članov ZMSS v Velenju. V podružnici so zadovoljni tudi z izvajanjem posebnih socialnih programov, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, športne aktivnost osebam z MS... „Obnovitvena rehabilitacija (OR) se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško, katero je v letu 2018 koristilo 29 članov. Ko gre za družinsko rehabilitacijo pa jo izvajamo v objektih v Ankaranu, Podčetrtku in na dveh lokacijah na ozemlju Hrvaške. Družinsko rehabilitacijo je koristilo šest naših članov. Obiski pri članih, ki jim veliko pomenijo, so se izvajali preko celega leta. Poverjeniki so opravili 27 obiskov pri članih. Socialne pomoči je v letu 2018 bilo deležno šest članov naše podružnice, pomoči s strani rdečega križa pa so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujemo z območnimi združenji RK Gornja Radgona, Murska Sobota, Ljutomer in Lenart, ki nam vedno priskočijo na pomoč s paketi", je dejal Milan Brenčič, predsednik Radgonske podružnice.
O eni najbolj priljubljenih aktivnosti, športu in rekreaciji, pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je nanizala rezultate iz minulega leta, ter povabila članstvo, naj se jim v večjem številu pridružijo, ker je ukvarjanje s športom za bolnike z MS zelo pomembno. „Bolezni sicer ne moramo ustaviti, izboljšamo pa počutje in samo stanje bolezni. Bolezen napreduje počasneje, zagonov je manj, izboljša se tudi psihofizično stanje bolnika. Program športnih aktivnosti pri Združenju MSS, kakor tudi v naši podružnici je potekalo po predvidenem programu in v številnih disciplinah, kot so: streljanje z zračno puško, igranje taroka, pikado, šah, plavanje, športni ribolov, in balinanje", je dejala Horvatova, ki je z zadovoljstvom ugotovila, da so njihovi člani in članice znova med osvajalci medalj in priznanj na državnem nivoju. Skupno je Radgonska podružnica zasedla 8. mesto izmed 16 podružnic. V moški konkurenci je Milan Brenčič skupno zasedel 4., Igor Mohorko pa 5. mesto, v ženski konkurenci pa je Gustika Horvat osvojila skupno 2. mesto v državi.
Tokratni zbor se je končal s kosilom, druženjem in srečelovom, ki ga je, skupaj s svojimi sodelavci, pripravil neutrudni predsednik Radgonske podružnice MS, Milan Brenčič. S tem so nekoliko znižali stroške zbora in sploh delovanja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Žalostno je v tej deželi biti invalid...