Nekdanji miličniki obiskali svojega komandirja, ki se je upokojil leta 1986

Policisti upokojenci na obiskuKar nekaj solz radosti je spontano spustil Martin Španbauer, ki bo letos jeseni napolnil 85 let, ko ga je na njegovem lepem in prijetnem domu na Noričkem Vrhu, streljaj iz Gornje Radgone, obiskalo kakšnih 20 njegovih nekdanjih sodelavcev na Policijski postaji Gornja Radgona. Na pobudo upokojene policistke Marije Rantaša so namreč policisti in administratorka, ki so bili na PP Gornja Radgona, ko se je leta 1986 upokojil njihov takratni komandir Martin Španbauer, organizirali to srečanje, ki se je začelo pri nekdanji radgonski policijski postaji na Maistrovem trgu, kjer sicer spomeniško zaščitena stavba močno propada. Po obisku pri svojem nekdanjem komandirju Španbauerju, so si ogledali tudi novo policijsko postajo, katero jim je razkazal sedanji komandir PP Gornja Radgona, Aleksander Kreslin.

Obisk upokojenih policistov PP GR

Pospravili so odpadke iz štirih vasi

Čistilna akcija TD MajolkaČlanice in člani enega najbolj dejavnih društev na radgonskem območju, Turistično društvo Majolka se tudi to pomlad niso izneverili tradiciji, ko v okolju kjer delujejo in večinoma živijo, skrbijo tudi za urejenost in čistočo naravnega okolja. Tako so minulo nedeljo v popoldanskem času izvedli tradicionalno čistilno akcijo na področju Krajevne skupnosti Črešnjevci – Zbigovci v občini Gornja Radgona, kjer so pospravili štiri vasi. Več deset aktivistov se je zbralo pri prodajalni Tuš v središču Črešnjevcev in se nato razdelilo v dve skupini. Ena skupina je čistila ob glavni cesti Gornja Radgona – Ptuj, skozi Črešnjevce in Orehovce, nato čez Orehovski Vrh, do gasilskega doma PGD Zbigovci. Druga skupina pa skozi Črešnjevce mimo Holtove vile in Zbogivce, prav tako do doma PGD Zbigovci.

Turistično društvo Majolka pripravilo še eno odmevno čistilno akcijo

Ob visokem življenjskem jubileju na obisku pri Ivanki Perša z Rožičkega Vrha

Ivanka Perša jubilejDandanes, ko se ljudje med seboj vse manj obiskujejo, ko vedno nekam hitimo in ne poznamo niti najbližjih sosedov, nekaterim obisk veliko pomeni. Ob obiskih je uživala tudi Ivanka Perša, ko so jo ob njenem okoglem življenjskem jubileju, 90. rojstnem dnevu obiskali župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ter poverjenici Krajevnega odbora RK Sv. Jurij ob Ščavnici, Rozina Kraner in Jožica. Čeprav je ob obisku bila v bolniški postelji, je izkazala veselje in zadovoljstvo, da jo je obiskala omenjena delegacija. Ob njeni »ortopedski« postelji, so se zbali tudi njeni najbližji, družini sinov Marjana in Draga, po izrečenih čestitkah in izročitvi darila župana in Rdečega križa, so s slavljenko tudi nazdravili. Pozneje, pri obloženi mizi, ki so jo pripravile snahe Sonja, Silva in Majda, smo lahko izvedeli veliko zanimivega iz pestrega življenja slavljenke, ki se je rodila 3. aprila 1929 na Rožičkem Vrhu.

Tudi starejši in onemogli v postelji so veseli obiskov

Radgonski lovci spregovorili o narejenem v minulem obdobju

Lovci GR zborV svojem lovskem domu v Hercegovščaku so se na 70. zboru zbrali člani in članica LD Gornja Radgona, ki se ga je udeležilo 48 (od skupno 54) članov ter nekaj gostov, med katerimi tudi domači župan, sicer tudi lovec LD Negova, Stanislav Rojko. In potem, ko so prisluhnili poročilom starešine ter komisij in referentov je radgonska zelena bratovščina, ki se je za zbor odlično pripravila, saj je vse teklo kot po loju, v ospredje postavila letošnje aktivnosti, kjer bo proslava lepega jubileja – 70. letnice obstoja in uspešnega delovanja. Med spremljanjem dogajanja na zboru, so se prisotni gostje lahko prepričali, da v radgonski LD vlada pravo tovarištvo, kjer ne poznajo ne levo, ne desno, temveč so vsi v enotni isti smeri – naprej. Zato niti ne preseneča, da je starešina Milan Kolarič izrazil zadovoljstvo in ponos nad prehojeno potjo, hkrati pa optimizem za prihodnost. Njihovo društvo ne pozna politike, temveč je odprto vsakemu lovcu in ne preiskuje njihovih političnih ali kakšnih drugih nazorov. Kdor je vnet lovec, je vedno dobrodošel, saj lovci poznajo samo eno barvo – to je zelena – barvo svojih lovišč.

V ospredju praznovanje 70-letnice

Želeli bi nekoga zaposliti preko javnih del

TD Sveti JurijV prostorih Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, v starem šolskem poslopju na Stari Gori, je potekal redni letni zbor na katerem so se zbrali članice in člani društva ter gostje, med katerimi tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ter predstavniki društev, ki sodelujejo s TD Sv. Jurij ob Ščavnici, med njimi tudi predsednik KD za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici Franci Čuš. Vsi prisotni so na zboru, ki ga je vodil Branko Gerlica, prisluhnili predsedniku društva Janezu Miru, ki je poročal o delovanju društva v minulem obdobju in nalogah za tekoče leto. Kot je dejal, je bilo delovanje društva nekoliko okrnjeno, saj niso uspeli pridobiti delavca preko javnih del, ki bi skrbel za vodenje turistične dejavnosti v društvu. Pri tem sta jim bila v veliko pomoč Edi Sedmak in Boris Kovačič, ki sta sprejemala najavljene goste.

Letni zbor TD Sv. Jurij ob Ščavnici potrdil dobro delo, toda...

Brez žensk bi vse bilo bolj siromašno

Kmečke ženske ApačeV občini Apače, kjer deluje veliko različnih društev, je med najbolj aktivnimi Društvo kmečkih žena Apače, v katerega je vključeno okoli 45 članic. Društvo, ki prihodnje leto praznuje 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja, vseskozi vodi prizadevna predsednica Ema Škrobar. Pod njenim dobrim vodenjem in prizadevnimi članicami, je delovanje društva zelo uspešno. Da je tako smo lahko slišali tudi na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Zver v Apačah. Zbor, na katerem se je zbralo 39 članic društva, je vodila Lojzka Frajham, ki je uvodoma sporočila, da se je domači župan, dr. Andrej Šteyer opravičil, ker je bil službeno zadržan, a jim je pisno zaželel uspešen potek zbora in se zahvalil za vse, kar dobrega storijo za občino Apače, kajti jasno je, da bi vse bilo bistveno bolj siromašno, če ne bi bilo tako pridnih žensk.

DKŽ Apače uspešno opravlja veliko poslanstvo

Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti, v Splitu

PicopekiOčitno je, da predvsem med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo" še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš.

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Žalostno je v tej deželi biti invalid...

 

Člani Radgonske podružnice Multipla skleroze spregovorili o svojem delu

Multipla sklerozaNa svoji tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona, so se na letnem zboru srečali članice in člane Radgonske podružnice multiple skleroze (MS), katerega se je udeležila velika večina od skupaj 42 aktivnih članov. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure in Slovenskih Goric, se povabilu na zbor ni odzval niti en izmed povabljenih županov. Zato ne preseneča mnenje enega izmed prisotnih članov MS, češ „žalostno je v tej deželi biti invalid, saj te nihče ne spoštuje", predsednik podružnice Milan Brenčič pa dodaja, da „se tudi tukaj vidi, koliko smo v lokalnih skupnostih cenjeni invalidi".

A to ne pomeni, da se v združenju MS nameravajo vdati usodi, kar so potrdili tudi na tem zboru, kjer je bilo slišati, da se samo dobro organizirani in s skupnimi močmi lahko borijo za svoje pravice. In prav v tem slogu je tudi potekal letošnji zbor, kjer so prisotne invalide in njihove spremljevalce pozdravili tudi direktor gostitelja, DSO Gornja Radgona, Marjan Žula, predstavnik Združenja MS Slovenije Edi Rednak (mimogrede gre za uglednega glasbenika, člana skupine Spev op.p.), ki je tudi odgovarjal na vprašanja članov MS, svoje strokovno predavanje pa je imel še specialist nevrolog z UKC Maribor, Jože Magdič, dr. med. Predvsem je predstavil novosti zdravljenja MS, kjer žal še vedno ni veliko uspeha in popolne ozdravitve, a je trpljenje bolnikov le znosnejše.
Na samem zboru, kjer je o delovanju v minulem letu spregovoril predsednik Milan Brenčič, smo med drugim izvedeli, da Radgonska podružnica deluje v okviru Združenja MS Slovenije (ZMSS), in sicer pokriva 14 občin na desnem bregu reke Mure. V program dela Radgonske podružnice Združenja MS Slovenije, si članice in člani posamezne aktivnosti individualno izbirajo glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. Izmed 42 trenutnih članov v podružnici jih je 12 tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Brenčič je spregovoril tudi o nekaterih spremembah, ki so nastopile v letu 2018, nanašajo pa se predvsem na programe rehabilitacije. „V podružnici je 31 članic in članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih, štirje občasno uporabljajo invalidni voziček, 8 članic pa so stalne uporabnice vozička, ena članica je popolnoma nepokretna, ena pa se nahaja v DSO", je dejal Brenčič, ki je dodal, da se je radgonska podružnica tudi v letu 2018 prijavila na financerske razpise vseh občin, katere pokrivajo. Sredstva lahko dobijo zgolj za sofinanciranje programov, ki jih izvajajo v podružnici. „Žal nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe, čeprav smo se pravočasno prijavili na razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti nekaj proračunskih sredstev. Slednja so lani nakazale občina Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci, Križevci in Cerkvenjak", je dodal Brenčič, ki je podrobno predstavil delovanje podružnice v letu 2018.
Posebej so veseli, da so se člani Radgonske podružnice v lepem številu udeležili vseslovenskega srečanja članov ZMSS v Velenju. V podružnici so zadovoljni tudi z izvajanjem posebnih socialnih programov, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, športne aktivnost osebam z MS... „Obnovitvena rehabilitacija (OR) se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško, katero je v letu 2018 koristilo 29 članov. Ko gre za družinsko rehabilitacijo pa jo izvajamo v objektih v Ankaranu, Podčetrtku in na dveh lokacijah na ozemlju Hrvaške. Družinsko rehabilitacijo je koristilo šest naših članov. Obiski pri članih, ki jim veliko pomenijo, so se izvajali preko celega leta. Poverjeniki so opravili 27 obiskov pri članih. Socialne pomoči je v letu 2018 bilo deležno šest članov naše podružnice, pomoči s strani rdečega križa pa so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujemo z območnimi združenji RK Gornja Radgona, Murska Sobota, Ljutomer in Lenart, ki nam vedno priskočijo na pomoč s paketi", je dejal Milan Brenčič, predsednik Radgonske podružnice.
O eni najbolj priljubljenih aktivnosti, športu in rekreaciji, pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je nanizala rezultate iz minulega leta, ter povabila članstvo, naj se jim v večjem številu pridružijo, ker je ukvarjanje s športom za bolnike z MS zelo pomembno. „Bolezni sicer ne moramo ustaviti, izboljšamo pa počutje in samo stanje bolezni. Bolezen napreduje počasneje, zagonov je manj, izboljša se tudi psihofizično stanje bolnika. Program športnih aktivnosti pri Združenju MSS, kakor tudi v naši podružnici je potekalo po predvidenem programu in v številnih disciplinah, kot so: streljanje z zračno puško, igranje taroka, pikado, šah, plavanje, športni ribolov, in balinanje", je dejala Horvatova, ki je z zadovoljstvom ugotovila, da so njihovi člani in članice znova med osvajalci medalj in priznanj na državnem nivoju. Skupno je Radgonska podružnica zasedla 8. mesto izmed 16 podružnic. V moški konkurenci je Milan Brenčič skupno zasedel 4., Igor Mohorko pa 5. mesto, v ženski konkurenci pa je Gustika Horvat osvojila skupno 2. mesto v državi.
Tokratni zbor se je končal s kosilom, druženjem in srečelovom, ki ga je, skupaj s svojimi sodelavci, pripravil neutrudni predsednik Radgonske podružnice MS, Milan Brenčič. S tem so nekoliko znižali stroške zbora in sploh delovanja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Žalostno je v tej deželi biti invalid...