Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Žalostno je v tej deželi biti invalid...

 

Člani Radgonske podružnice Multipla skleroze spregovorili o svojem delu

Multipla sklerozaNa svoji tradicionalni lokaciji, v Domu starejših občanov Gornja Radgona, so se na letnem zboru srečali članice in člane Radgonske podružnice multiple skleroze (MS), katerega se je udeležila velika večina od skupaj 42 aktivnih članov. Žal, čeprav slednji izvirajo iz kar 14 občin, predvsem z desnega brega reke Mure in Slovenskih Goric, se povabilu na zbor ni odzval niti en izmed povabljenih županov. Zato ne preseneča mnenje enega izmed prisotnih članov MS, češ „žalostno je v tej deželi biti invalid, saj te nihče ne spoštuje", predsednik podružnice Milan Brenčič pa dodaja, da „se tudi tukaj vidi, koliko smo v lokalnih skupnostih cenjeni invalidi".

A to ne pomeni, da se v združenju MS nameravajo vdati usodi, kar so potrdili tudi na tem zboru, kjer je bilo slišati, da se samo dobro organizirani in s skupnimi močmi lahko borijo za svoje pravice. In prav v tem slogu je tudi potekal letošnji zbor, kjer so prisotne invalide in njihove spremljevalce pozdravili tudi direktor gostitelja, DSO Gornja Radgona, Marjan Žula, predstavnik Združenja MS Slovenije Edi Rednak (mimogrede gre za uglednega glasbenika, člana skupine Spev op.p.), ki je tudi odgovarjal na vprašanja članov MS, svoje strokovno predavanje pa je imel še specialist nevrolog z UKC Maribor, Jože Magdič, dr. med. Predvsem je predstavil novosti zdravljenja MS, kjer žal še vedno ni veliko uspeha in popolne ozdravitve, a je trpljenje bolnikov le znosnejše.
Na samem zboru, kjer je o delovanju v minulem letu spregovoril predsednik Milan Brenčič, smo med drugim izvedeli, da Radgonska podružnica deluje v okviru Združenja MS Slovenije (ZMSS), in sicer pokriva 14 občin na desnem bregu reke Mure. V program dela Radgonske podružnice Združenja MS Slovenije, si članice in člani posamezne aktivnosti individualno izbirajo glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa po individualnih potrebah. Izmed 42 trenutnih članov v podružnici jih je 12 tako težko gibljivih, da so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Brenčič je spregovoril tudi o nekaterih spremembah, ki so nastopile v letu 2018, nanašajo pa se predvsem na programe rehabilitacije. „V podružnici je 31 članic in članov zaradi napredovanja bolezni že invalidsko upokojenih, štirje občasno uporabljajo invalidni voziček, 8 članic pa so stalne uporabnice vozička, ena članica je popolnoma nepokretna, ena pa se nahaja v DSO", je dejal Brenčič, ki je dodal, da se je radgonska podružnica tudi v letu 2018 prijavila na financerske razpise vseh občin, katere pokrivajo. Sredstva lahko dobijo zgolj za sofinanciranje programov, ki jih izvajajo v podružnici. „Žal nekatere občine se sploh niso odzvale na naše programe, čeprav smo se pravočasno prijavili na razpise. Z vsemi občinami, katere spadajo pod radgonsko podružnico, navezujemo stike in nam tudi uspeva pridobiti nekaj proračunskih sredstev. Slednja so lani nakazale občina Gornja Radgona, Ljutomer, Radenci, Križevci in Cerkvenjak", je dodal Brenčič, ki je podrobno predstavil delovanje podružnice v letu 2018.
Posebej so veseli, da so se člani Radgonske podružnice v lepem številu udeležili vseslovenskega srečanja članov ZMSS v Velenju. V podružnici so zadovoljni tudi z izvajanjem posebnih socialnih programov, kot so: program obnovitvene rehabilitacije in OZ za osebe MS, program poverjeništva, program posebnih socialnih pomoči osebam in svojcem z MS, program pomoči mlajšim obolelim z MS, športne aktivnost osebam z MS... „Obnovitvena rehabilitacija (OR) se še naprej izvaja v Termah Topolšica in v Zdravilišču Laško, katero je v letu 2018 koristilo 29 članov. Ko gre za družinsko rehabilitacijo pa jo izvajamo v objektih v Ankaranu, Podčetrtku in na dveh lokacijah na ozemlju Hrvaške. Družinsko rehabilitacijo je koristilo šest naših članov. Obiski pri članih, ki jim veliko pomenijo, so se izvajali preko celega leta. Poverjeniki so opravili 27 obiskov pri članih. Socialne pomoči je v letu 2018 bilo deležno šest članov naše podružnice, pomoči s strani rdečega križa pa so bili deležni skoraj vsi člani Radgonske podružnice, saj tesno sodelujemo z območnimi združenji RK Gornja Radgona, Murska Sobota, Ljutomer in Lenart, ki nam vedno priskočijo na pomoč s paketi", je dejal Milan Brenčič, predsednik Radgonske podružnice.
O eni najbolj priljubljenih aktivnosti, športu in rekreaciji, pa je poročala športna referentka Gustika Horvat, ki je nanizala rezultate iz minulega leta, ter povabila članstvo, naj se jim v večjem številu pridružijo, ker je ukvarjanje s športom za bolnike z MS zelo pomembno. „Bolezni sicer ne moramo ustaviti, izboljšamo pa počutje in samo stanje bolezni. Bolezen napreduje počasneje, zagonov je manj, izboljša se tudi psihofizično stanje bolnika. Program športnih aktivnosti pri Združenju MSS, kakor tudi v naši podružnici je potekalo po predvidenem programu in v številnih disciplinah, kot so: streljanje z zračno puško, igranje taroka, pikado, šah, plavanje, športni ribolov, in balinanje", je dejala Horvatova, ki je z zadovoljstvom ugotovila, da so njihovi člani in članice znova med osvajalci medalj in priznanj na državnem nivoju. Skupno je Radgonska podružnica zasedla 8. mesto izmed 16 podružnic. V moški konkurenci je Milan Brenčič skupno zasedel 4., Igor Mohorko pa 5. mesto, v ženski konkurenci pa je Gustika Horvat osvojila skupno 2. mesto v državi.
Tokratni zbor se je končal s kosilom, druženjem in srečelovom, ki ga je, skupaj s svojimi sodelavci, pripravil neutrudni predsednik Radgonske podružnice MS, Milan Brenčič. S tem so nekoliko znižali stroške zbora in sploh delovanja.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Žalostno je v tej deželi biti invalid...