Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Hvaležen je bogu, da je spoznal Stanislava Filipiča

 

Ugledni ameriški zdravnik hrvaških korenin Ivo Smolić, ne more prehvaliti zdravilca in bioenergetika iz Prlekije, ki da mu je rešil življenje

Zdravilec Filipič - Ivo SmoličGotovo so redki Prleki in tudi Slovenci, zlasti tisti ki jim je blizu alternativna medicina, ki ne bi poznali vrhunskega zdravilca in bionergetiku, mag. Stanka Filipiča iz Prlekije, ki je že znan izven naših meja, celo na drugi strani Atlantika. Čez veliko lužo sta Filipičevo slavo odnesla predvsem Američan Brady in Slovenka Toja (Černe) Ellison, ki ju druži medsebojna ljubezen in vrhunsko lokostrelstvo. On nosilec dveh olimpijskih ter nešteto svetovnih medalj, ona najboljša slovenska lokostrelka z veliko najvišjih odličij, sta po lastnih trditvah za svoje zadnje dosežke v športu hvaležna predvsem uglednemu slovenskemu zdravilcu.

„Dejansko sva pred dobrim letom dni pomoč poiskala pri g. Filipiču. Brady je imel zaradi več kot 10 letne lokostrelske kariere hude bolečine v prstih, ki so mu onemogočale treninge in tudi že slabšale rezultate na velikih tekmovanjih. V Ameriki je obiskal več kot pet različnih specialistov za dlani in vsi so mu svetovali le to, da naj odloži lok, zaključi z lokostrelsko kariero in raje počne kaj drugega. Ta misel je Bradya kot nočna mora pestila več kot dve leti", nam je povedala slovenska reprezentantka Toja, ki dodaja, kako sta z njenim izbrancem spoznala Stanka Filipiča in mu predstavila problem, ki jima ni pustil spati.
Na Stanka se je prva spomnila Toja, ki ji alternativna medicina in energetsko zdravljenje ni tuje. V nasprotju z Bradyem, ki z alternativnim zdravljenjem ni bil seznanjen in v to ni zaupal. Sprejel je kot zadnje upanje. Toja, ki mimogrede študira alternativno medicino in se ji misel, da bi bilo Bradyeve kariere lahko kar tako konec, preprosto ni zdela sprejemljiva. Tako sta kot že rečeno, našla Stanka, in sedaj sta oba, zlasti Brady kot prerojena in že dosega najboljše rezultate doslej. Oba sta iz srca hvaležna Stanku, ker je obema dvignil notranjo moč za premagovanje vsakodnevnih ovir. „Oba hvaležna Stanku za vso njegovo energijo, trud in moč, ki nama jo daje, da je najino lokostrelsko in vsakdanje življenje lažje in bolj veselo", nam je še povedala naša Toja. A naša sogovornica in njen Brady nista edina, ki jima je Stanko pomagal, poleg neštetih Slovencev, preprostih ljudi, kmetov in delavcev, do magistrov in doktorjev znanosti, tudi zdravnikov, med katerimi jih večina na alternativno medicino gleda nekako skeptično.
Toda, v primerjavi s Slovenijo, kjer bioenergetiki, zdravilci in podobni alternativci, pri uradni medicini nimajo posebne podpore, saj slednji tega ne potrjujejo na glas, pa ponekod, tudi v razvitem svetu, še sami zdravniki z veseljem koristijo moč zdravilcev. In eden slednjih je tudi ugledni ameriški anestezist, hrvaškega rodu, dr. Ivo Smolić iz Čikaga, ki kot sam pravi, brez slovenskega zdravilca Stanislava Filipiča najverjetneje ne bi več bil med živimi. Smolić nam je ob zadnjem obisku Filipiča v njegovi „ordinaciji" v Biotermah Mala Nedelja, najprej razložil, da je bil rojen 27.2.1942 v Splitu, kjer ni dolgo živel, saj je njegov oče bil načelnik HSS za Dalmacijo in je po vojni bil obsojen na smrt, pozneje pa tudi pomiloščen in je zapustil državo. Sam Ivo je gimnazijo obiskoval v Varaždinu, medicinsko fakulteto pa med leti 1961/66 v Zagrebu. Eno leto je stažiral v varaždinski bolnišnici, kjer je je naslednja tri leta delal na kirurškem oddelku. Leta 1991 je na Ambasadi ZDA v Beogradu zaprosil za nostrifikacijo diplome, kar mu je tudi uspelo in je že odletel čez veliko lužo. Njegova prva postaja v ZDA je bil Louisville v Kentuckyju, kjer je v tamkajšnji bolnišnici spet moral leto dni stažirati kirurgijo. Pridobil je različne licence in certifikate ter se je januarja 1975 preselil v Highland park hospital Chicago, kjer je postal vodja anesteziologije in oddelka kronične bolečine. Anestezijsko je skrbel predvsem za nevrologijo, travmatologijo, kardiovaskularno kirurgijo, ortopedijo, ginekologijo in porodništvo, kronične bolečine ter pediatrijo. Po več letih izjemno stresnega dela, kot sam pravi se je leta 2000 sicer uradno „upokojil", a še vedno veliko dela, predvsem svetuje in uči...
Toda tudi zdravniki zbolijo in naš sogovornik je to še posebej občutil, ko je januarja 2018 moral v bolnišnico, kjer je delal več kot četrt stoletja. Zaradi odpovedi pljučnega krila so mu povedali, da ne morejo pomagati. „Vedno je bilo slabše in nekega večera so me spet odpeljali v bolnišnico, kjer so mi predpisali prednizon (pri odraslih ga uporabljajo za zdravljenje zmernega do hudega aktivnega revmatoidnega artritisa, še zlasti, kadar ga spremlja jutranja otrdelost op.p.). Priporočano je 10 mg prednizona, v določenih primerih je lahko potreben večji začetni odmerek, npr. 15 do 20 mg, jaz pa sem dobil 80 mg prednizona, zaradi česar je prišlo do poškodovanja jeter in ledvic, zraven se je pojavil hud diabetes. Bil sem že negiben, prišlo je do preprečitve prehoda kisika iz pljuč v kardiovaskularni sistem...", nam je svoje težave zaupal, dr. Ivo Smolić.
Oče dveh otrok in dedek petih vnukov, ki skupaj z njim živijo v Čikagu, vsaj dvakrat letno pride v svojo domovino Hrvaško, saj ima v Čakovcu tudi hišo. Tako je bilo tudi letos pomladi, ko mu je svak, dr. Krmpotić predlagal, da naj obišče Stanka Filipiča v bližini Ljutomera, ker da mu lahko pomaga. „Pozanimal sem se na kakšen način Filipič zdravi in ko sem izvedel, sem takoj prišel v Prlekijo. Po sedmih osmih terapijah mi je zelo pomagal. Najpomembneje, da me je rešil neznosnih bolečin in tudi drugih težav. Res je, tudi sedaj me tu in tam boli, toda Stankove terapije so me čudovito pripeljale do tega, da sem spet pokreten in samostojen. V kratkem času je dejansko naredil ogromno in lahko samo rečem, da sem bogu hvaležen, da sem spoznal tega človeka, ki ne potrebuje besednih pohval, saj to potrjuje moje stanje", je odkrito razlagal upokojeni zdravnik iz ZDA, ki ocenjuje, da je Stankova glavna prednost v ključnem faktorju, energiji v telesu, ki ne le, da znižuje bolečine, temveč rešuje tudi hude bolezni.
Predstavnik uradne medicine, ki je v povezavi s Filipičem, govoril tudi o kitajski in sploh vzhodnjaški tradicionalni medicini nam je tudi povedal, da ga ne zanima, kaj mislijo drugi njegovi kolegi iz uradne medicine. „Jaz govorim samo iz svojih izkušenj in te so več kot pozitivne. Zato se lahko samo še enkrat zahvalim bogu, da sem prišel do Stanka. Povem pa tudi, da se bo tudi službena medicina prej ali slej morala sprijazniti z mojim mišljenjem o vašem velikem zdravilcu Stanku Filipiču", nam je še povedal dr. Ivo Smolić, ki se je tudi te dni pripeljal v Prlekijo, na še pet – šest terapij. Bogato je njegovo minulo delo in danes lahko dobro živi, a žal zdravje šepa in ga sedaj rešuje slovenski zdravilec.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Hvaležen je bogu, da je spoznal Stanislava Filipiča