Rodila se je pred 80., poročila pa pred 60. leti

Diamantna poroka LončaričZa Marico Lončarič iz Lokavcev pri Negovi je 23. januar gotovo najbolj srečen datum v življenju. Kako tudi ne, ko pa se je natančno tega dne pred osmimi desetletji rodila, pred šestimi pa tudi poročila. Torej je letos, prav na dan, ko so se po kar nekaj meglenih in turobnih dneh, nad negovskim delom Slovenskih Goric, pojavili prijetni sončni žarki, imela pravi vzrok za dvojno praznovanje. Pravzaprav je s svojim življenjskim sopotnikom, možem Slavkom, brez posebnega pompa in razkošja, v domači hiši, kjer ima sedež tudi na daleč znano podjetje Montaža Lončarič, predvsem prejemala darila in čestitke, oba za visok skupni življenjski jubilej, ona sama pa še za okrogel osebni jubilej. Odločila sta se namreč, da bosta svoj jubilej obeležila v družbi svojih najdražjih, treh otrok, štirih vnukov in pravnukinje, ter še nekaj drugih svojcev, sorodnikov in prijateljev. Ob ganljivih čestitkah se je slavljencema tu in tam orosilo oko...

Marica in Slavko Lončarič obeležila diamantno poroko in njenih osemdeset

Dedek Mraz obiskal tudi otroke v Lutvercih

Dedek Mraz LutverciV našem gasilskem domu je bilo konec decembra spet veselo. Naše otroke je obiskal dedek Mraz. Že sedmo leto zapored se v našem društvu trudimo, da organiziramo prihod dedka Mraza. Tudi letos sta celotno organizacijo in priprave za ta projekt prevzeli naši članici društva, ki sta tudi v komisiji za mladino v društvu Zdenka Šuman in Tina Rojc. Seveda so na pomoč priskočile še ostale pridne roke: Sanja H. je pomagala pri pripravi kulturnega programa, Monika Š. in Sara R. pri pakiranju daril, fotografiranje Monika, aranžerka Blanka pri izdelavi scene, pa še vsi ostali, ki so pomagali pri pripravi prostora, ipd.

Dedek Mraz v Lutvercih

Verniki so se zahvalili svojemu župniku (in nekdanjemu nogometnemu sodniku) Janezu Ferencku iz Apač, ob njegovem življenjskem jubileju

Janez FerencekDa priljubljeni apaški župnik Janez Ferencek letos praznuje okrogel življenjski jubilej, 60. letnico življenja, smo izvedeli po naključju. Na dan, ko se je pred 60 leti rodil so župnijski dvorani domače cerkve, ki se nahaja ob župnišču in služi v zimskem času kot bogoslužni prostor, je namreč daroval večerno sv. Mašo. Slednjo je s petjem, ob spremljavi organistke Aleksandre Papež na elektronskih orglah, popestril Župnijski pevski zbor, ki je po končani maši svojemu priljubljenemu župniku zapel: »Vse najboljše, dragi župnik Janez...«, v slovenščini in tradicionalno iste verze tudi v angleščini. V tem času so moški že začeli pripravljati mize in klopi, kjer so skupaj s slavljencem ob obloženi mizi z dobrotami, ki so jih pripravile pevke, s slavljencem nazdravili.

»Vse najboljše, dragi župnik Janez...«

Marija in Štefan Čeh sta tik po novem letu obeležila zlati pir

Zlata poroka ČehKomaj so utihnila božična in novoletna praznovanja, že sta zakonca Marija in Štefan Čeh z Bišečkega Vrha v Slovenskih goricah praznovala nov pomemben dogodek. Že prvo soboto v letu 2020 sta namreč, v krogu najbližjih in prijateljev, v gostišču Štajerska hiša kulinarike v Gočovi, obhajala visok skupni življenjski jubilej – zlato poroko. Vse skupaj se je začela z obiskom cerkve Sv. Bolfenka v Trnovski vasi, kjer je župnik Franc Mlakar, pri darovani sv. maši, opravil cerkveni obred. Od tod so se številni svatje z zlatoporočencema odpravili v Gočovski dvorec, kjer je potekal civilni zlatoporočni obred, s katerim sta potrdila svojo 50 - letno zakonsko zvestobo.

Najprej v cerkev, nato v dvorec

Zofija in Anton Žavrlan iz Slovenskih goric sta obhajala zlato poroko

Zlata poroka ŽavrlanBrez velikega pompa, v družbi svojih najdražjih, sta tik pred iztekom leta 2019, zlato poroko obhajala Zofija in Anton Žavrlan z Zgornje Ščavnice v Slovenskih goricah. Prijetno praznovanje, ki je potekalo na njunem domu, je s svojim obiskom počastil tudi župan občine Sveta Ana, Silvo Slaček, ki jima je v imenu občine čestital in izročil spominsko darilo, umetniško sliko vinograda, na kateri se v ozadju vidi cerkev sv. Ane. Ob klepetu s slavljencema smo izvedeli marsikaj iz njunega zanimivega in pestrega skupnega življenja.

Župan jima je čestital kar na njunem domu

Delegacija OZ RKS je na Orehovskem Vrhu obiskala 90-letnico Veroniko Fajfar, ki se je razveselila obiska in čestitk

Veronika Fajfar jubilejPred dnevi je Veronika Fajfar, ki živi v Orehovskem Vrhu, dober streljaj iz Gornje Radgone, praznovala 90. rojstni dan in jo je z obiskom razveselila delegacija Rdečega križa. Na obisk je s poverjenicama Ido Šemrl in Marijo Vrbančič, prišel predsednik Krajevnega odbora RK Črešnjevci – Zbigovci, Janko Auguštin. Ob čestitkah in izročitvi daril, je bila opazna radost slavljenke, ki je izrazila veselje in zadovoljstvo, da so z obiskom počastili njen visoki življenjski jubilej.

Deset vnukov, 13 pravnukov in dva prapravnuka...

Priljubljena Prekmurca iz Apaške doline

Biserna poroka NovakKer sta se Amalija in Franc Novak iz Apač poročila 30. decembra 1959, sta tudi šestdeset let pozneje, biserno poroko obhajala tik pred iztekom leta. Prvič je poroka potekala v Murski Soboti, civilna na tedanjem matičnem uradu, cerkvena pa v cerkvi Sv. Nikolaja. In ker je bila Amalija učiteljica sta se cerkveno poročila ponoči v tajnosti. Tokrat sta svojo biserno poroko praznovala v krogu svoje družine in prijateljev v apaški cerkvi, sveto mašo pa je daroval župnik Janez Ferencek. Ob cerkvenem poročnem obredu jima je župnik Janez Ferencek namenil veliko lepih besed zahvale in jima izročil darilo.

Biserno poroko sta obhajala Amalija in Franc Novak iz Apač

Darila blagoslovil negovski župnik Marjan Rola

Božiček pri ŠenekarjuV Gostilni Šenekar, v Spodnjih Ivanjcih pri Negovi, je tik pred božičem, potekala tradicionalna prireditev, kjer je Božiček obdaril 60 otrok iz KS Spodnji Ivanjci, starih do 6 let. Že 27. tovrstno prireditev z obdarovanjem je tudi letos pripravilo Kulturno športno društvo (KŠD) Spodnji Ivanjci, s pomočjo sredstev Krajevne skupnosti Spodnji Ivanjci in dobrotnikov. Ob tej priliki so otroci iz KS Spodnji Ivanjci, pod vodstvom Simone Danko in Martine Vesenjak, pripravili kulturni program z božično vsebino.

Božiček obdaril 60 otrok

Moj kraj Radgona

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Ukrepe za omejevanje koronavirusa izvajajo tudi v radgonskem ZD

( 1 Ocena ) 

Največ informacij in navodil po telefonu, ker je najbolj varno

ZD GR vstop v zgradboPodobno kot marsikje po državi, so tudi v ZD Gornja Radgona, v času epidemije s koronavirusom COVID 19, zaradi reorganizacije dela, pripravili za vse uporabnike nekaj strnjenih navodil za posamezne oddelke oz. njihove dejavnosti. Med vsem pa je gotovo najpomembnejše enotno vodilo, da vsi ostanemo doma in in seveda, da si vse podrobnosti pogledamo na spletni strani ZD, kjer so v primeru morebitne stiske tudi psihološki nasveti. Tam boste našli tudi vse pomembne kontakte in dnevno osvežene spremembe. Seveda je izjemno pomembno, da pred obiskom zdravstvenega doma pokličete po telefonu, kar je tudi najbolj varno za vse. Na drugi strani telefona bo oseba, ki vas bo vedela usmeriti v pravo ambulanto ali kam pač morate. Če pa že kdo ne zaupa telefonu in pride v ZD, ga pred vhodom v ZD na želeno mesto usmeri triažna medicinska sestra!

Kot poudarja vodja Centra za krepitev zdravja Slavica Mencinger, dipl.m.s., ki deluje sedaj v triaži, je najbolje če za vsa nujna stanja in morebitne poškodbe, tudi če imate v svojem telefonu shranjeno številko izbranega zdravnika, pokličete številko 112, saj lahko operater Uprave RS za zaščito in reševanje takoj organizira začetek reševanja in pomoči. Pri informacijah o stanju oz. nujnem dogodku, ne pozabite dodati informacije o morebitnem stiku oz. sumu na okužbo s koronavirusom. Ta podatek je zelo pomemben, saj je od tega odvisno katera ekipa NMP in s katerim reševalnim vozilom bodo šli na pomoč. „V času epidemije smo še posebej pozorni na možnost dodatne infekcije pri nenadno zbolelih ali poškodovanih, zato smo ločili ekipe in reševalna vozila. Vse v dobro vseh nas in vseh vas. Za vse tiste uporabnike, ki morajo priti v ZD osebno na pregled ali posvet se ob glavnem vhodu v stavbo ZD izvaja triaža, katero izvaja diplomirana medicinska, ki vas glede na vaše potrebe usmeri v naslednje ambulante ali oddelke", pravi Mencigerjeva.
Glede na potrebe pacientov v posameznih ambulantah pa so prilagodili tudi svoje delo, in sicer:
Ambulante družinske medicine – administrativne zadeve, kot so: naročanje receptov, tehničnih pripomočkov, napotnic in bolniških listov, se vršijo preko telefona in to ne glede kateremu zdravniku hodite. Na spletni strani ZD je navedena ambulanta oz. telefonska številka, ki je sicer zelo zasedena, zato prosijo za potrpežljivost vseh, ki kličejo. V dogovoru z medicinsko sestro gredo pacienti lahko po recepte še isti dan, najpozneje v popoldanskem času. Za medicinsko tehnične pripomočke pa naslednji dan, ob pogoju, da je seveda datum predpisa že sproščen. Administrativne zadeve se urejajo tudi v obeh zunanjih ambulantah oz. zdravstvenih postajah Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih dopoldan.
Ambulanta za obravnavo kroničnih bolnikov, ki se jim je stanje poslabšalo, za posvet z zdravnikom, kontrolne preveze in druga terapija je locirana spet posebej. Vsi uporabniki naj prej pokličejo in se dogovorijo za termin.
Ambualnta za nujne primere, kamor spadajo vsi nenadno zboleli ali poškodovani in ne kažejo znakov okužbe z koronavirusom oz. niso bili v stiku z osebami, pa je dostopna 24 ur na dan, kot prej poznana dežurna ambulanta.
Ambulanta – kontejner za obolele s sumom na koronavirus, kamor se usmerijo vsi, ki so se po telefonu dogovorili z ekipo, ki je takrat v ambulanti. Kontejner se nahaja na parkirišču pri Lekarni Špringer. Tja praviloma napotijo vse, ki kažejo znake respiratornih obolenj in to ne glede na to, če imajo zvišano telesno temperaturo ali ne (bolečine v grlu, kašelj, bolečine v prsnem košu in druge znake prehlada), ter vse nujno zbolele ali poškodovane z pridruženimi znaki s sumom na koronavirus.
Otroško šolski dispanzer je svoje delo organiziral tako, da ne pridejo v stik zdravi in bolni.
Posvetovalnico za zdrave dojenčke se izvaja v ambulanti dr. Martine Mlaker, in sicer pri vhodu na klančini za reševalno postajo, kjer se pozvoni in pride medicinska sestra odklenit. Z otrokom naj pride samo en starš, ki naj bo brez prisotnih bolezenskih znakov okužb dihal. Vse ostale otroke in mladostnike, pa po predhodnem telefonskem dogovoru pregledata dr. Kosičeva ali dr. Klemenčičeva, spet glede na prisotnost znakov okužbe ali brez.
Patronažne medicinske sestre izvajajo vse nujne obiske tako zdravih, kot bolnih posameznikov, ki sami ne morejo priti v ZD. Preventivo izvajajo samo pri novorojenčkih in njihovih materah, ki so prišli iz porodnišnice. Kurativne obiske pa izvajajo po nalogu zdravnikov in vseh tistih, ki so odpuščeni iz bolnišnic z navodili za patronažno službo in bi se jim lahko zdravstveno stanje poslabšalo, če bi ostali brez njihovih storitev. Patronažne medicinske sestre so v teh dneh posebej pozorne na svojem terenu tudi na starejše, onemogle in osamljene, ki nimajo nikogar za kakršnokoli pomoč in se po potrebi povezujejo z ustreznimi institucijami.
Ginekološki dispanzer izvaja preglede nosečnic in ostalih nujnih pacientk, po predhodnem dogovoru.
Medicina dela, prometa in športa v tem času nudi posvet po telefonu delodajalcem glede zaščite zaposlenih in ostale nujne zadeve.
Laboratorij izvaja nujne laboratorijske odvzeme po naročilu zdravnikov.
Zobna ambulanta v ZD Gornja Radgona ne izvaja svojih storitev, ampak se vse nujne zobozdravstvene storitve odvijajo v ZD Murska Sobota. Je pa v ZD Gornja Radgona med 7.15 in 19.00 uro prisoten zobozdravnik za vse informacije in morebitne napotitve v obravnavo v Mursko Soboto.
Reševalna postaja izvaja nujno medicinsko pomoč in ostale prevoze s strokovnim spremstvom, prevoz dializnih bolnikov, ter onkološke bolnike na obsevanje in kemoterapijo.

„Vsi zaposleni bi se radi zahvalili vsem uporabnikom, ki v teh dneh rabijo naše storitve, da tako dosledno upoštevajo vsa navodila in s tem bistveno prispevajo k zajezitvi prenosa okužbe. Zaposleni ZD Gornja Radgona, obljubljamo, da noben naš uporabnik ne bo ostal brez informacij in pomoči. Seveda pa velja: »Ostanite doma – Mi smo tu za vas«! In upoštevajte vsa navodila, da s skupnimi močmi pomagamo ohraniti naše in vaše zdravje????" dodaja Slavica Mencinger.

Za prikaz gumbov, kot so "Všeč mi je", "Deli na FB", "Tweet", "G+" in komentarjev socialnih omrežij omogočite piškotke v nastavitvah, ki jih odprete na zavihku "Zasebnost" ob strani levo ali spodaj na gumbu "Dovoli piškotke"! Za pravilno delovanje novih nastavitev osvežite stran s pritiskom na tipko "F5".
Nahajate se: MKR Zdravje Ukrepe za omejevanje koronavirusa izvajajo tudi v radgonskem ZD