Začela se je sezona kresovanj in prijetnih druženj

Kres Lisjakova strugaPodobno kot že 17 minulih let, so radgonski ribiči ter njihovi družinski člani in simpatizerji ter tudi drugi gostje, veliki petek preživeli ob „tabornem ognju" in slastnih pečenih ribah. Že leta 2000 so namreč radgonski ribiči združili spomladansko čistilno akcijo ob svojem ribniku in ribiški hiši, v Lisjakovi strugi, kjer je spomladi veliko suhega vejevja in neuporabnega lesa, s prižigom kresa. Od začetka so prireditev imenovali „Srečanje ob tabornem ognju", ker pa je prireditev vsako leto za velikonočne praznike, natančneje na „postni" Veliki petek, sedaj temu rečejo „Velikonočno kresovanje".

Ribiči so zakurili v Lisjakovi strugi

Pomurci in Štajerci med 571 igralci, dobili novega kralja družabne kartaške igre

Kartanje šnopsaDolgi in mrzli zimski večeri, zlasti ob vikendih, so za mnoge Prekmurce, Prleke in Štajerce, poleg pikada, fliperja, namiznega nogometa in biljarda, namenjeni predvsem kartaškim (šnops) turnirjem in še nekaterim družabnim igram, ki so dobrodošle za druženje in krajšanje časa. Prav s takšnimi dogodki, predvsem družabnimi igrami in sploh druženji, se ukvarjajo mladi in manj mladi na skrajnjem severovzhodu države, s čimer potrjujejo, da televizija, internet, FB in sploh računalniki le niso povsem zastrupili večine ljudi, ki so se bolj kot ne prenehali družiti s prijatelji, sosedi, znanci in celo s svojimi domačimi.

Milan Niderl iz Gederovcev „Kralj šnopsa 2018

Ob druženju še izobraževanje kmečkih žensk

Društvo kmečkih žena ApačeDruštvo Kmečkih žena Apače, ki ga že dolgo vodi predsednica Ema Škrobar, med drugim skrbi tudi za dobro počutje svojih članic, ki jih je v društvu okoli 80. Tako vsako leto v začetku marca, nekako pred dnevom žena, pripravijo srečanje, ki predstavlja prijetno druženje in tudi izobraževanje članic društva. Tokrat so srečanje, ki je potekalo na Turistični kmetiji Marko v Nasovi, začeli z enim takšnim izobraževanje, in sicer s predavanjem vrtnarske strokovnjakinje Brigita Bukovec iz Vrtnarstva Kurbus. Predavala je o presajanju balkonskih rož in vzdrževanje orhidej, katere so v „Tropskem raju" pri Kurbusu na Meleh na ogled vse do 18. marca.

V Nasovi je potekalo prijetno srečanje članic DKŽ Apače

Na tradicionalno pustno rajanje prišli skorajda vsi krajani

Pust MahovciŠportno turistično društvo (ŠTD) Mahovci, vasice z nekaj več kot sto prebivalcev, je v sodelovanju z Vaškim odborom Mahovci tudi letos pripravilo tradicionalno pustno prireditev »Kurentovanje v Mahovcih«. Prireditev, ki se je pričela zgodaj popoldan, so letos s svojim obiskom počastili kurenti KUD Polanec iz Starš na Dravskem polju, ki imajo v svojih vrstah tudi člana ŠTD Mahovci Davida Habjaniča. V lepem zimskem vremenu se je na športnem centru v Mahovcih zbralo zelo veliko obiskovalcev, praktično več kot je v vasi prebivalcev, kateri so nestrpno pričakovali kurente. Slednji so se najprej ustavili na kmetiji Jančar, kjer so se okrepčali in pripravili za pohod po vasi.

»Kurentovanje v Mahovcih« spet navdušilo

Moj kraj Radgona

Za prikaz vremena omogočite piškotke na zavihku "Zasebnost"!

VELIKOST TEKSTA

ZASLON

Zaslon

Josip Jablonsky

 

JABLONSKY Josip, pl. Monte Berico, baron in feldcojgmajster avstro-ogrske vojske

Bil je rojen 6. 9. 1806 v Radgoni, umrl 1.2.1876 v Gradcu. Njegov oče je bil češkega rodu, odsluženi vojak avstrijske vojske in kočijaž v Radgoni. Poročil se je z domačinko Marijo Kaganec, sicer služkinjo pri Schilcherjevih v Radgoni. Osnovno šolo je končal v Radgoni, gimnazijo pa v Gradcu. Kot petnajstletni kadet je vstopil v 10. strelski bataljon, s katerim je bil na raznih bojiščih.

 

Bil je izredno hraber vojak in dober častnik. Že 1847 je postal stotnik. Posebej se je izkazal novembra 1848 v bojih za Sv. Lucijo, pa je zato prejel najvišje avstrijsko odlikovanje – viteški križ Marije Terezije in bil obenem povišan v majorja. Čez dve leti je bil povzdignjen v barona »del Monte Berico«. Kmalu zatem je postal poveljnik polka in bil povišan v čin polkovnika. Leta 1857 je bil povišan v generalmajorja in postavljen za poveljnika brigade v Pragi. Leta 1866 je bil povišan v čin feldmaršalporočnika in postavljen za poveljnika Prage. Leto dni pred upokojitvijo, 1873, pa je bil povišan v feldcojgmajstra in prejel visoko cesarsko odlikovanje red železne krone prvega reda.

Bil je tudi tajni svetovalec samega cesarja.

Ostali podatki niso znani, razen, da je baronski naslov pl. Monte Berico prejelo še nekaj avstroogrskih generalov. Ali so to tudi potomci radgonskega Josipa, pa bi bilo potrebno preveriti na Dunaju v vojnem arhivu.

Nahajate se: MKR Znani ljudje Josip Jablonsky